Kadına destek çalıştayı

KARŞIYAKA Belediyesi ve Ege İş Kadınları Derneği EGİKAD, kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla, 5 - 6 Kasım tarihlerinde ‘Kadın Çalıştayı’ düzenliyor.

Haberin Devamı

Pek çok üniversite, sivil toplum örgütü, kurum ve kuruluşun destekleriyle gerçekleşecek çalıştayda, kadına şiddetin önlenebilmesi için proje başlıkları oluşturulacak; yol haritası belirlenecek. Günümüzde toplumun her kesiminde şiddetin arttığına dikkat çeken Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu ile Kadın Çalıştay’ını konuştuk.

Kadına destek çalıştayı

- “Kadın Çalıştayı” adlı proje nasıl ortaya çıktı? Nasıl oluştu?
HÜSEYİN MUTLU AKPINAR: Biz Karşıyaka Belediyesi olarak kadın dostu bir belediyeyiz. Yaptığımız çalışmalar kadının toplumda daha iyi yer alabilmesi için, hem sosyal yaşamda hem iş yaşamında hem ev ekonomisine katkıda bulunması için... Kadını bir cinsiyet ayrımı olarak değil insan olarak görüyoruz. Betül Elmasoğlu, derneği ile birlikte etkin çalışmaları olan bir sivil toplum kuruluşunun başkanı ve önderi. Kendisi bu konuda bize uyumlu şekilde, bu çalışmaları da içerisine katarak farkındalık yaratacağımızı, birlikte iyi bir Çalıştay düzenleyebileceğimizi söyledi ve işbirliği içerisine girdik. Ve çalışma arkadaşlarımız ile birlikte yaklaşık 7 veya 8 aydan bu yana çok yoğun bir tempoda çalıştık.

 

Haberin Devamı

BETÜL ELMASOĞLU: Biz EGİKAD olarak Başkan Hüseyin Mutlu Akpınar’ın kadınlar için çabasını, projelere olan duyarlılığını biliyorduk... Şiddet özellikle son 7 yılda aşırı şekilde tırmanmış durumda. Biz de bilinçlendirelim toplumu, farkındalık yaratalım istiyorduk. Başkanımıza ziyaretimiz sırasında Çalıştay konusunu açtık. Çok ilgilendi. Özellikle Turan Ateş başkanlığındaki Proje Geliştirme Ekibi de destek verdi. Bu bizi çok mutlu etti. Çünkü, sivil toplum kuruluşları birçok proje yapmak istiyor, ama maddi açıdan gücü yetmiyor ne yazık ki... Bu yüzden belediyenin de olması bize büyük güç kattı. Üniversitelerin de bu projenin içinde yer alması önemliydi. Bu bağlamda projemize birçok üniversite aynı zamanda adliye de destek verdi. 100’e yakın profesör ve doçent 2 gün boyunca Çalıştay’da görev alacak. Bu durum tabii ki, bizim açımızdan büyük bir rahatlamaya neden oldu.

 

Haberin Devamı

-Çalıştay’ı oluştururken nelere dikkat ettiniz? Kadına şiddet tam olarak hep söylenen belirgin bir şey. Fakat biraz açmak gerekirse neler söyleyebilirsiniz?
HÜSEYİN MUTLU AKPINAR: 1930’lu yıllarda kadına seçme ve seçilme hakkı tanıyan bir ülkeyiz. Diğer ülkelerin çok daha öncesinde Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınını doğurganlığıyla değil sanata, iş yaşamına, siyasete, sosyal yaşamın her alanına dahil olduğunu gören bir önderdi. Günümüzde bunları tartışmamamız gerekir. Bu kadar eski bir tarihe sahip olan Kadın Hakları bugün ne yazık ki, yeniden konuşulmaya başlandı. Töre cinayetleri, kadına şiddet, ikinci sınıf bir yurttaş olarak görülmesi bunlar gerçekten iç acıtıyor. Biz de burada bir farkındalık yaratmak hem de bilim insanlarıyla bunun üstesinden nasıl gelebileceğimizi bulabilme adına düzenliyoruz bu Çalıştay’ımızı.

Haberin Devamı

Kadına destek çalıştayı

Tabii, biz bunun sonuç raporunu toplumun her kesimiyle paylaşarak bu Çalıştay’ı tamamlayacağız. Türk kadını özellikle 1990’lı yıllardan sonra ve 2000’li yıllardan sonra iyice pervasız hale geldi. Bir cinsel obje olarak görülüyor. Yani kadın doğurganlığı ile ön plana çıkıyor. Ben kadının olduğu yerde barışın olduğuna inanıyorum. Aklın ve zekânın ürünüdür Türk kadını. Ve bugün ne yazık ki, özellikle de genç kızlarımıza bir rol biçilmeye çalışılıyor. O kadın yaşamın içerisinde değil, evin içerisinde. Bugün bütün zorlukları çeken, yaşayan kadındır. Evin içerisinde de sokakta da. O açıdan biz kadının ötekileştirilmediği, iş yaşamında, sosyal yaşamında, siyaset yaşamında eşit hakları olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Bu Çalıştay’da aslında biz niye önemsedik niçin önemsedik. Çünkü son yıllarda sanki kadınımız kaderine boyun eğmeye razı bir duruma geldi. Kadınlar sokakta haklarını arıyor. Evet, belli bir kadın kitlesi bunu değiştirmek için arıyor, ama çoğunluğa rehberlik ediyor bu kitle sadece. Ama geri kalan, evde oturan kısım ise “ne yapayım kaderim bu” diyor. Bu duruma razı olmuş bir kadın kitlesi var ve bu yüzden bunun böyle olmadığını göstermek lazım. Türk kadının her şeyi başarabileceğini göstermek lazım. Siyasetçilerin diline dikkat etmesi gerekir. Kadının doğurganlığı önemlidir. Ama bu onun eve hapsolmasını gerektirmiyor.

 

Haberin Devamı

BETÜL ELMASOĞLU: Biz de ayrımdan yana değiliz, ama günümüzde pozitif ayrımcılık uygulamak gerekir iş kadınlarına... Çünkü, gerçekten dediğiniz gibi toplumda geleneksel yapıdan, ataerkil yapıdan geldiğimizden dolayı erkek daha egemen durumda. Eğitim önce aileden başlıyor ve bazı ailelerde farklı görüşlerde büyütülüyor çocuklar. Kız çocuğu her şeyden mahrum bırakılıyor, öncelik erkeğe veriliyor. Eğitim konusunda. Maddi imkânsızlıklar olduğu zaman önce diyorlar ki, erkek çocuk okusun.

Kadına destek çalıştayı

Mal paylaşımında, mal erkek çocuğun üstüne olsun deniliyor. Aman o soyadımızı devam ettirecek gibi gibi... Kafa yapımızın değişmesi gerekiyor. Onun için her yerde kadına destek olup ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bu nedenle bu Çalıştay’a erkeklerin daha çok katılımını sağlamamız gerekiyor. 2 günlük Çalıştay’ın sonunda da sonuç bildirgesinin yayınlanacak olması yol gösterici olacak. Aynı zamanda da Başkanımız bunları bir kitapçık haline getirtecek. Kadınlara yol gösterici bir harita olması açısından bu projenin de derlenmesi toplanması çok önemli olacak diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

Kadına destek çalıştayı

HÜSEYİN MUTLU AKPINAR: Mor Bayrak Belediye uygulaması ile İzmir’de öncülük yapıyoruz. Yakın zamanda da yaptığımız çalışmalar çerçevesinde mor bayrağımızı belediyemizin flamalarında kullanacağız. Mahalle merkezlerimizde kadınlarımızın eğitimlerini sağlıyoruz, el işi, resim gibi yeteneklerini ortaya koyarak çalışmalar üretiyorlar. Özellikle işsizliğin bu kadar yüksek olduğu bir süre içerisinde kadınımızın ev ekonomisine katkıda bulunması için kadın kooperatifini kurduk. Türkiye’nin en büyük kadın kooperatiflerinden biri, yaklaşık 1000 kadınımız kooperatif çerçevesinde çalışıyor.

Yazarın Tüm Yazıları