İzmirli bilim insanının adalet arayışı

Haberin Devamı

KISA süre önce, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Rennan Pekünlü’nün adalet arayışını yazmıştım. Derse giren öğrencilerini, T.C. Anayasası’ndaki Laiklik İlkesi ve Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarındaki giyim kuşam yönetmeliğini hatırlatarak bunlara uymaya davet eden ve bir öğrencinin şikayeti üzerine “Öğrenim özgürlüğünü engellediği” gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına mahkum edilmişti, benim de üniversite hocam olan Prof. Pekünlü...

İzmirli bilim insanının adalet arayışı
Kesinleşen bu hükmün karşılığı olarak şu an, Foça Cezaevi’nde...
Aynı suçlama nedeniyle hakkında açılan bir başka davanın 2. duruşması ise geçen hafta yapıldı. Avukatı Murat Fatih Ülkü’den bilgi aldım. Bu duruşmanın 7 Mayıs tarihine ertelendiğini anlattı. Prof. Pekünlü’nün hiç kimseye fiziksel bir müdahalesi olmadığını, zaten şikayetçi öğrencilerin Rennan Hoca’dan ders almadıklarını söylüyor. Zaten devamsızlıktan kalma gibi bir durumları olmadığına göre bir engelleme de söz konusu değil diyor. Yine de tarafsız bir gazeteci olarak iddiada bulunanlara da köşelerimin açık olduğunu, mail adresimden bana ulaşabileceklerini belirtiyorum.
Bu arada, Prof. Rennan Pekünlü’nün durumu sadece İzmir’de değil, tüm Türkiye’de büyük ilgi çekti. Birçok sivil toplum kuruluşu desteklerini göstermek için gerek adliyede gerekse farklı platformlarda açıklamalar yaptılar. Peki, hayatında hiçbir sabıkası olmadığı halde ilgili maddenin neredeyse üst sınırından ceza alan Rennan Hoca cezaevinde ne yapıyor?
Bir kere, Rennan Hoca’nın morali oldukça yüksekmiş. İlkeler uğruna verdiği mücadelesinin, kamuoyunca benimsenmesinden de memnuniyet duyuyormuş. Cezaevinde yoğun biçimde okuyor, bilimsel çalışmaları ve kitap çalışmaları ile ilgileniyormuş. Ne diyelim, her bilim insanımız bizler için birer ışıktır.
Umarız, ışıkları hiç sönmez...

Yazarın Tüm Yazıları