Sporculara fısıldayan kadın

Haberin Devamı

Seren Akıncı Özdurulmuş

ÇOCUKLUK hayallerinin peşinden koşup ülkemizin ilk klinik spor psikoloğu unvanına sahip oldu. İzmir’de yaşayıp Hacettepe’de doktorasını tamamlayabilecek kadar mesleğine ve gelişimine düşkün. Bugüne kadar yüzme, satranç ve genç milli futbol takımlarında görev yaptı. Bucaspor ve Altınordu Futbol Akademisi’nde spor psikoloğu olarak yıllarca çalıştı. Şimdi ise bir yandan Gediz Üniversitesi’nde ders veriyor, diğer yandan Türkiye Olimpiyatlara Hazırlık Merkezi bünyesinde İzmir’de 74 sporcuya danışmanlık yapıyor. Bu kadar mı? Tabi ki ‘Hayır’. Kendi ofisinde bireysel ve takım danışmanlığı yapıyor, geçen ekimden bu yana ise ‘Çocukus’ isimli hareket odaklı oyun merkezinin kurucu ortağı olarak çocukların hareket eksikliğinden kaynaklı odaklanma ve dikkat eksikliği sorunlarına çözüm üretiyor. Herkes onu “Sporculara fısıldayan kadın” olarak tanıyordu, artık çocuklara da fısıldıyor. Erkek egemen futbol ve spor sektöründe bu denli üst düzey görevlerde bulunun Seren Akıncı Özdurulmuş’u sizlere takdim ediyorum...

Haberin Devamı

Sporculara fısıldayan kadın

HAYAT FELSEFESİ

Hayallerimi hedeflere dönüştürür, pes etmeden çalışmaya devam ederim. “Neden olmasın?”, “Nasıl olmaz?”, “Mutlaka bir yolu vardır” cümleleri sürekli aklımdan geçer.

OTOMOBİL

O benim ‘Serçedes’imdi

* Üniversiteden mezun olur olmaz kendime bir ‘Serçe’ almıştım. Küçük, sevimli, renkli bir araba... O benim ‘Serçedes’imdi... Şimdi spor bir Renault’a biniyorum. Seri ve küçük otomobillerin kent trafiğinde çok daha kullanışlı olduğunu düşünüyorum. Ama gönlümdeki aslan Vosvos. O araba bana başka bir hayata aitmiş gibi geliyor hep. Şöyle üstü açık, sağlam bir Vosvos bulduğum anda hiç düşünmeden satın alacağım. Bir araçtan beklentim tek kelimeyle güvenlik. Trafikte saygısızlığa asla tahammülü olmayan biriyim. Aslında trafikte ben, ben değilim!

BESLENME

Güzel bir yemek beni yoldan çıkarır

* Kahvaltı, çocukluğumdan beri hazır sofraya uyanmış biri olarak asla atlamadığım ve geçiştirmediğim bir öğündür. Gözlerimi aç bir kurt gibi açarak uyanırım. Bu nedenle klasik kahvaltıyı tek geçerim. Bana göre kahvaltı sofrasının kralı gevrektir. Fazla yağlı ürünleri tüketmemeye özen gösteririm. Şöyle güzel bir Ezine peyniri, rafadan yumurta, zeytin, Foça domatı, reçel veya bal ile Karadeniz tereyağı benden 10 üzerinden 10 alır. Öğlenleri sebze ağırlıklı beslenirim. Ancak hamileliğim sürecinde doktor tavsiyesiyle ete de yöneldim. Öğlenleri işyerinde aşçı ablamızın yaptığı tencere yemeklerini tercih ederim. Akşamları ise pratik fırın yemeklerini yeteri görüyorum. Sebze başta olmak üzere hayatta her şeyi yemeğe çalışırım. Güzel yemek beni gerçekten yoldan çıkarır. Yoğun bir iş dünyasının içindeyim. Eşim sürekli İstanbul’da. Ben de eve geç dönüyorum. Bu nedenle mutfakta harikalar yaratacak zaman ve güç çoğu zaman olmuyor. Ama fondüm meşhurdur. Benim yemeğim bile tatlı!

MEKAN

Üzerimde baskı oluşturmamalı

Haberin Devamı

* Bir mekanda dikkat ettiğim ilk 3 şey samimiyet, dekorasyon ve lezzettir. Mekanın kapısından içeriye girdiğimde üzerimde bir baskı unsuru oluşturmamalı. Rahat olmalıyım. Bu çoğu zaman garsonun sıcak bir merhabasıyla da yaşanabilir. Mekanın genel havasıyla da olabilir. Yaşamının uzun bir dönemini Ankara’da geçirdim. Deli Yengeç bana göre Ankara’nın en iyisidir. İzmir’de ise LaPuerta’yı tercih ediyorum.

SPOR

Yaşamımın en heyecanlı kısmı

* Profesyonel hayatımda sporcularla ve spor ortamında olmaktan büyük keyif alıyorum. Günlük yaşamımda stresten uzaklaşmak, yeni kararlar alırken düşünebilmek ve kendime keyifli zaman ayırabilmek adına yüzme, yürüyüş ve koşularla kendimi ödüllendiriyorum. Ortaokulda yüzme, lisede tekvando yaptım. Geçen yıl Vodafone İstanbul Maratonu’nda 10 kilometre koştum. Sevgili tez danışmanım, “Spor psikoloğu takım tutmaz” der ama basketbolda Karşıyaka’yı canlı izlemek, Galatasaray’ın şampiyonluk mücadelesine tanık olmak bu sezon son derece keyifliydi. Altınordu Futbol Akademisi’nde uzun süre çalıştığım oyuncularımdan gelen güzel haberler de benim için büyük bir gururdur. Adrenalin artıran extreme sporlar çok cazip geliyor aslında, denemem lazım!

TATİL

Haberin Devamı

Düzenli bir tatil planım hiç olmaz

* Uzun süreli tatilleri sevmem, boş kaldığım her an beynimde yeni projeler dönmeye başlar. O yüzden günübirlik, en fazla 2-3 günlük kısa kaçamakları tercih ederim. Kalabalık ve gürültülü ortamlar yerine eşimin su altına dalabileceği, benimse kitaplarıma gömülebileceğim sakin köşeleri tercih ederiz. Finlandiya’ya bir küçük yaş futbol turnuvası izlemeye gitmek bile benim için tatildir.

HOBİ

Bilim Kahramanları Derneği’ne üyeyim

* Uzun yürüyüşler ve koşulara zaman ayırabilmek en büyük hobim. Yüzmek için de yaz-kış fırsat yaratmaya çalışırım. Onun dışında internette ilgimi çeken sayfalarda gezinmek, yeni projeler için araştırma yapmak da zamanımı seve seve harcadığım alanlar. Dekorasyon dergilerini de biriktirip geri dönmeyi severim. Bilim Kahramanları Derneği’nin gönüllü üyesiyim. Çocukların bilimle tanışması ve kendilerini keşfetmesi için onlara destek veriyorum. Müzik zevkim ruh halime göre değişkenlik gösterir. Çalma listemde Led Zeppelin ve Zeki Müren arka arkaya yer alır. Ortaokul ve lisede zamanın moda akımına uygun olarak gitar çalar, korolarda ve tiyatro gösterilerinde sahne alırdım, ne yazık ki o günlerden günümüze devam eden bir hobim kalmadı.

KARİYER

Haberin Devamı

Sporculara fısıldayan kadın

Hep psikolog olmak istedim.

* Fatih Anadolu Lisesi mezunuyum. Ardından tek tercihim olan Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ne girdim, aynı bölümde klinik psikoloji yüksek lisans yaptım. 5 yıllık bir aradan sonra yine Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde spor psikolojisi üzerine doktora eğitimi aldım. Sonunda yeterlilik sınavını geçerek hem üniversitede ders verme, hem de klinik spor psikoloğu unvanını ülkemizde ilk kez kullanma hakkını elde ettim. Şu an sporcuların motivasyonları üzerinde takım arkadaşlarının mı, yoksa antrenörlerin mi daha büyük etkisi olduğunu araştırdığım bir tez hazırlıyorum. Yaklaşık 10 yıldır hem gönüllü, hem de profesyonel olarak sporcularla çalışıyorum. Ayrıca ofisimde bireysel ve takım danışmanlığı için çalışmalara devam ediyorum. Bunların yanı sıra kurucu ortağı olduğum Çocukus Hareket Odaklı Oyun Merkezi’nde çocukların gelişimine katkı sağlıyorum. Küçükken de psikolog olmak istedim. Üniversite için Ankara’ya giden 5 arkadaş olarak, 5’inci günümüzde bir festivalde broşür dağıtarak ilk paramızı kazanmıştık. Sonrasında da bütün eğitim hayatım boyunca bir oyuncak mağazasında ürün danışmanlığı, garsonluk, kitap setleri satışı, çevirmenlik gibi farklı işlerle harçlığıma katkı sağlamaya çalıştım.

Haberin Devamı

GÜNE BAŞLANGIÇ

Sert kahveye ‘Hayır’ demem

* Az uykuyla yaşamını sürdürenlere her zaman imrenerek bakmışımdır. Ben ne yazık ki öyle değilim. Enerjimin tam olması için günde 7-8 saat uyumuş olmam gerekir. Yoğun iş temposunda daha azıyla yetinsem de ilk fırsatta bu açığı tamamlamaya çalışırım. Kalkış saatim buna göre değişir. 07.00 gibi evden çıkarım. Vaktimin olduğu günlerde sabah sert bir kahveyle güne başlangıcı uzatmak en büyük keyfimdir.

MODA

Spor ayakkabı düşkünüyüm

* İflah olmaz bir spor ayakkabı düşkünü olduğumu söyleyebilirim. Her gün usanmadan renkli spor ayakkabılarımı giyebilirim. Giysilerimde tüm renkleri kullanırım ancak siyahın yeri her zaman farklıdır. Alışverişte görüşüne ve zevkine güvendiğim arkadaşlarımdan yardım almaktan çekinmem.

SOSYAL MEDYA

Günde 2-3 saatimi ayırırım

* Sosyal medyayı severek kullanırım, Instagram’a sıkça zaman ayırırım. Hayata ve işime dair şeyleri güzel metinlerle paylaşırım. Ama bir handikap olarak telefonla konuşmayı pek sevmem.

SEVİMLİ DOSTLAR

Köpeğim olsun isterdim

* Apartman dairesinde yaşıyorum, okul ve kamplar olduğunda günler boyunca evden uzak oluyorum. Bu şartlar altında hayvan bakmanın gerçekçi olmadığını düşünüyorum. İmkanım olsa köpek beslemek isterdim.

ASTROLOJİ

Detaycılık tamam ama biraz dağınığım

* Başak burcuyum. Yenilerde yükselenimin balık olduğunu öğrendim. Detaycılık ve mükemmeliyetçilik anlamında sanırım özelliklerine uyuyorum ancak çalışma alanım her zaman dağınıktır. O dağınıklık içinde bir düzenim vardır ve toplandığında sistemim bozulur.

KİMDİR?

Adı ve soyadı: Seren Akıncı Özdurulmuş
Doğum yeri ve yılı: Manisa, 1980
Eğitimi: Hacettepe Üniversitesi Psikoloji
İşi: Klinik spor psikoloğu. ‘Çocukus’ isimli hareket odaklı oyun merkezinin kurucu ortağı.
Medeni durumu: Futbol antrenörü Uğur Özdurulmuş’la evli. Kısa süre sonra anne olacak.

Yazarın Tüm Yazıları