Kuşadası’nın ‘Şef’i!

Ada’ya geldiniz, canınız balık çekti. Ama bir yandan da manzarayı doya doya içinize çekmek istiyorsunuz. Adres belli: Şef Restaurant Kuşadası... Ahmet Bey ve ekibi, sizi bekliyor...

Haberin Devamı

 Kuşadası’nın ‘Şef’i

NİĞDE’de 9 çocuklu bir ailenin 7’nci evladı olarak dünyaya gelen Ahmet Öz, 17 yaşındayken hem kendisine bir yol çizmek, hem de ailesine destek olabilmek amacıyla ‘taşı toprağı altın’ olarak bilinen İstanbul’un yolunu tutmuş. Bir hemşehrisinin vasıtasıyla bir restoranda komi olarak çalışmaya başlamış. Ancak büyük umutlarla geldiği İstanbul’a uyum sağlayamamış. Bu sırada Hürriyet gazetesinde okuduğu bir yazıdan etkilenerek soluğu Kuşadası’nda almış. “Yıl, 1989. 19 yaşındayım. Geldim ama ne yapacağımı da bilmiyorum. Parkın birinde bankın üzerine oturup düşünmeye başladığım sırada gözüme bir ilan takıldı. Cebimdeki son jetonla aradığım Çınar Et Lokantası’nın sahibi, ‘Gel, görüşelim’ dedi. Sağolsun beni beğendi, garson olarak işe aldı. Tam 8 yıl çalıştım. Şefliğe kadar yükseldim. Bir gün mekana, Ada’nın meşhur balık lokantalarından Kazım Usta’nın sahibi Kazım Arıkan geldi. Hizmetimden o kadar memnun kalmış olacak ki bana iş teklif etti. Bir 8 yıl da onunla çalıştım. Kendisinden çok şey öğrendim. Sonrasında da orada tanışıp dost olduğum iki arkadaşımla birlikte ayrılıp bugünkü yerimize yakın bir lokasyonda kendi yerimizi açtık” diyor.

Haberin Devamı

Kuşadası’nın ‘Şef’i

ADINI 3’Ü DE ŞEF OLAN ORTAKLARDAN ALDI
Mekana, üçü de şef olarak çalıştıklarından dolayı ‘Şef Restaurant Kuşadası’ ismini vermişler. Kısa sürede Ada’nın vazgeçilmezleri arasında yerlerini almışlar. İlerleyen yıllarda üç ortaktan biri emekli olup ayrılmış. Diğeri 5 yıl önce vefat etmiş. Ahmet Bey o günden beri Şef’in tek sahibi olarak yoluna devam etmiş. Günümüzde de ilk günkü heyecan, istek, azim ve kararlılıkla devam ediyor. 270 kişi kapasiteli mekanda mutfaktan servise hepsi birbirinden deneyimli toplam 22 kişi çalışıyor. Çoğunluğu 15-16 yıllık. Ve Kazım Usta döneminden. Dolayısıyla herkes birbirini tanıyor. Ekip tam bir uyum içinde. Eleman sirkülasyonunun hızlı olduğu sektörde bu durum Şef Restaurant’ı farklı kılan bir başka özellik olarak öne çıkıyor. Son 3 yıldır marinayı tam tepeden gören Marina Hotel’deki yerinde hizmet veren mekan, yılın 12 ayı da açık. Haftanın 7 günü 11.00-24.00 saatleri arasında lezzet tutkunlarına ev sahipliği yapmayı sürdürüyor.

Haberin Devamı

Kuşadası’nın ‘Şef’i

HANİ DERLER YA, 10 NUMARA 5 YILDIZ
Şef, bir balık restoranı. Doğal olarak menüsü de deniz ağırlıklı. Güne denize karşı kahvaltı yaparak başlamak isteyenler unutulmamış. Tamamı yerel lezzetlerden oluşan iki kişilik serpme kahvaltı 220 TL. Çorbasız yapamayanlar için iki seçenek sunuluyor: Günün çorbası ve balık çorbası (80-120 TL). Balık çorbası tam bir efsane. Mezeler tam 20 çeşit (90-180 TL). Karışık ot kavurma mutlaka denenmeli. Mevsimden çobana, domatesten gavurdağı ve denüz mahsullüye 5 farklı salata var (100-380 TL). Marine ürünlerde 8 alternatif söz konusu (200-380 TL). Tamamı damak çatlatıyor. Kalamar şiş, dolma, tava ve ızgara olmak üzere 4 ayrı şekilde hazırlanıyor (130-400 TL). Baby kalamar ızgara 10 numara 5 yıldız. İnanması zor ama hepsi eşit boyda. Yan yana dizili bir şekilde servis ediliyor. Sulu sulu ve çıtır çıtır. “Kaç tane yedim bilmiyorum ancak hala aklım onlarda kaldı” desem inanın abartmış olmam. Kalamar gibi karides de çok başarılı. İster tava, ister tempura, ister söğüş, ister jumbo, ister beğendili (350-450 TL)... Hangisini söylerseniz söyleyin pişman olmayacaksınız. Peki, ya ahtapot? Ben ilk kez gördüm, tandırını yapmışlar. Ağızda dağılıyor. Ayrıca ızgara bacak, söğüş ve beğendili olarak da hazırlıyorlar (200-500 TL). 10 çeşit ara sıcakta fener kavurma öne çıkıyor (50-300 TL). Balık dolabı her daim dolu. Mevsimine göre ne ararsanız var. Her yerde bulamayacağınız çeşitler dikkat çekiyor. Bir Sinoplu olarak tercihimi kırlangıç buğulamadan yana kullandım, öneririm! (Fiyatlar, kiloya göre günlük belirleniyor.) İsteyene et (6 çeşit 350-550 TL) ve tavuk (5 çeşit 260-300 TL) da var.

Haberin Devamı

NEZİH, FERAH, SICAK VE DE SAMİMİ
Özetle; Şef Restaurant Kuşadası son derece nezih, ferah, sıcak, samimi bir ortam. Manzarası müthiş. Buradan gün batımını izlemek ayrı bir keyif. Her şey çok taze, doğal ve leziz. Fiyatlar da birçok yere göre makul. Servis elemanları hem mesafeli, hem de yakınlar. Yüzleri gülüyor ve çok ilgililer. İlk defa gitmiş olsanız dahi sizi yıllardır geliyormuşsunuz gibi hissettiriyorlar. Unutmadan, 40 kişilik bir doktor grubu bu ilgiden olsa gerek aralıksız 17 yıldır her salı akşamı burada toplanıyormuş. Ez cümle, yolunuz Kuşadası’na düşerse ve canınız manzaraya karşı balık çekerse mutlaka uğrayın!


Baby kalamar ızgara 10 numara 5 yıldız. İnanması zor ama hepsi eşit boyda. Yan yana dizili bir şekilde servis ediliyor. Sulu sulu ve çıtır çıtır.

Haberin Devamı


Şef Restoran, yerli-yabancı her kesimden insanın uğrak noktası. Mekanın duvarlarında Genco Erkal’dan Banu Alkan’a, Deniz Baykal’dan İsmet Sezgin’e, Levent Kırca’dan Orhan Pamuk’a birçok ünlünün imzalı fotoğrafı var. Ahmet Öz’ün son konuğu ünlü oyuncu Suna Yıldızoğlu oldu.


İlk çalıştığı mekanın duvarında asılı, “Zafere çiçekli yoldan gidilmez” sözünü kendisine hayat felsefesi yapan Ahmet Öz, işinin hep başında. Pazar ve balık alışverişini bizzat kendisi yapıyor. Gelen konuklarla da tek tek ilgileniyor. Onları ailesinden kabul ediyor.


Şef Restaurant Kuşadası -şu an için- marinayı tam tepeden gören Marina Hotel’deki yerinde hizmet vermeyi sürdürüyor. “Şu an için” diyorum zira tesis el değiştirmiş. Yeni sahipleri tadilat için kapanma ve sonrasında da tüm alanları kendisi işletme kararı vermiş. 3 yıllık kiracılık 2 ay sonra bitiyor. Dolayısıyla Ahmet Öz şu sıralar bir yandan da yoğun şekilde yeni yer arayışında. “Sağolsunlar neredeyse tüm Adalılar bizim için yer bakıyor. Günde en az 2-3 yer önerisi geliyor” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları