Ayvalık’tan dünyaya yazılım ihraç edecek

GENÇ girişimci Tanju Baştürk tarafından 2020’de kurulan Trair Teknoloji A.Ş., Balıkesir Ayvalık’tan dünyaya yazılım ihraç edecekmiş.Nasıl Bir Ekonomi’den Esra Sultan Azizoğlu’nun haberine göre, bu yıl Finlandiya ve Estonya’ya yaptığı satışlarla yurtdışı pazarına ilk adımını atan firma, Ayvalık’ta silikon vadisi kurmayı hedefliyormuş.Halihazırda büyük şirketlere ihtiyaçlarına yönelik ‘terzi işi’ özel yazılımlar hazırlayan Trair A.Ş., 2024’te yurtiçine ve yurtdışına daha fazla teknoloji satmak istiyormuş.

Haberin Devamı


Bugüne kadar anne-bebek ürünlerinin satıldığı Anneexpres’ten robotik kodlama üzerine hizmet veren Altıkod’a, Binlercemarka’dan misafirol.org’a kadar birçok platforma hayat veren Baştürk, şimdi bunlara güzellik merkezi yatırımlarınını da eklemiş.
İlk etapta İstanbul’da Ataşehir ve Sarıyer’de birer şube açan Tanju Baştürk’ün bir sonraki planı bu zincire Balıkesir’i dahil etmekmiş.
Hep yazdığım gibi, ekonominin çarklarının nispeten yavaşladığı günümüz ortamında bu ve benzeri yatırım iştahının örnek olmasını diliyorum.

///

Futboldan halkla ilişkilere

ALTINORDU FK’da İcra Kurulu Başkanı (CEO) olarak yıllarca görev yapan ve kulübü yerelden evrensele taşıyan isimler arasında yer alan Barış Orhunbilge’nin farklı bir sektöre geçtiğini duydum.
Orhunbilge, halkla ilişkiler sektöründe 20 yılı geride bırakan, İzmir’den ulusal markalara ve spor dünyasının en önemli isimlerine danışmanlık veren Medyaall ailesine katılmış.
Barış Orhunbilge, Türkiye’nin 9 kentinde aynı kalitede PR hizmeti verilmesini sağlayan PR Platform Türkiye’nin kurucuları arasında yer alan Medyaall’da iş geliştirme, satış ve pazarlama alanlarından sorumlu icra kurulu başkanı olarak görev yapmaya başlamış.
Altınordu’nun bir döneme damga vuran futbolcusu Hikmet Orhunbilge’nin oğlu olan, 20 yıl sigorta sektöründe üst düzey görevler alan Orhunbilge, İZVAK yönetimlerinde de yer almıştı.

///

İzmir’in 220 katından fazla

Haberin Devamı

BUGÜN size biraz da ulaşım hakkında duyduklarımı yazayım.
Biliyorsunuz İZBAN, İzmir’de gerçekten stratejik bir raylı toplu taşıma hizmeti veriyor.
13 yaşını geride bırakan İZBAN, toplamda 1 milyar yolcu sayısına çok yaklaştı.
13 yılda İzmir nüfusunun 220 katından fazlasını taşımak kolay değil!
“219 vagonu bulunan İZBAN, 136 kilometrelik hatta bunu nasıl başardı?” diye araştırdım.
Doğru planlamalar ve düzenlemeler sayesinde sefer sayılarındaki artışı gördüm.
İZBAN şu anda her gün yaklaşık 250 sefer yapıyormuş.
Yolcu artıyor ama sistem de buna hızla ayak uyduruyor ve sonuçta gurur duyulacak bir tablo oluşuyor.
Raylı sistemlerin otobüs, vapur, minibüs gibi toplu taşıma araçlarına göre daha düşük karbon salımı yapması ise en beğendiğim özelliği.
Dünya artık eski dünya değil!
Hızla kirleniyor, mevsimler değişiyor, atmosferik etkiler artıyor.
Raylı sistem araçları ise adeta bir sosyal sorumluluk projesi gibi çevrenin üzerine titriyor.
İZBAN bu açıdan İzmir için gerçekten stratejik bir öneme sahip görünüyor.

///

Onun işi problem çözmek

Haberin Devamı

MALUM, İzmir’de yerel seçimler için rekor başvuru Urla’da yaşandı.
Aralık 2019’dan bu yana kayyumla yönetilen ilçede, CHP’den tam 47 isim belediye başkan aday adayı oldu.
Bunlardan biri de Hakan Alabalık...
Aslında o, “Bütün büyük ve zor işler basit küçük parçalardan oluşur” diyerek, 300 yıldır çözülemeyen problemi çözen bir matematikçi.
Birçok öğrencinin korkarak yaklaştığı aritmetiği kendi geliştirdiği yaratıcı metotlarla anlaşılır ve heyecan verici hale getiren bir kişi.
Şimdi bambaşka bir kulvarda hizmet sunma arzusunda.
“Herkes için yaşanabilir, sürdürülebilir ve modern bir Urla hayal ediyorum” diyor.
Herkes gibi onun da yolu açık olsun!

Yazarın Tüm Yazıları