Abdulkadir Selvi

Meriç’teki teröristlerin üzerinden hangi krokiler çıktı

20 Şubat 2024
Seçim dönemi, siyasi kulisler çok yoğun ancak günlük siyasi gelişmelere çok boğulduğumuz için bazen önemli olayları hak ettiği şekilde değerlendiremiyoruz. Biz unutsak da terör örgütleri unutmuyor.

Çağlayan Adliyesi’ne yapılan saldırıyı kastediyorum. Çağlayan Adliyesi’ndeki saldırının ipuçları bizi bir yere götürüyor.

30 Ekim’de Meriç Nehri kıyısında bir olay yaşandı. Türkiye’deki haberlerde fazla bir yer tutmayan bu olay aslında çok önemliydi.

JANDARMANIN DİKKATİ SAYESİNDE

Yunanistan’dan gelerek Meriç Nehri’ni geçen 4 kişi, jandarmanın dikkati sayesinde fark ediliyor. O andan itibaren bir cehennem yaşanıyor. Jandarma tesadüfen tespit ettiği 4 kişinin ne olduğunu anlamaya çalışıyor. 4 kişi kaçakçı mı, sığınmacı mı, terörist mi belli değil. Jandarmanın ‘dur’ ihtarıyla birlikte karşı taraftan ateş başlıyor.  O andan itibaren karşılıklı bir çatışma yaşanıyor. Bir süre devam eden çatışma sonucunda 4 kişi etkisiz hale getiriliyor.

Burada jandarmayı tebrik ediyorum. Çünkü 4 kişiyi tespit etmeseler belki Türkiye onların yapacağı eylemleri başka şekilde hatırlayacak. Ayrıca bu 4 kişi özel eğitimli teröristlerden oluşuyor. Çatışma sonucunda etkisiz hale getirilmeleri de bir başarı.

YURTDIŞI EYLEM EKİBİ

Şimdi gelelim bu 4 kişi kimdi ve etkisiz hale getirilmeleri neden bu kadar önemliydi?

Biri kadın üçü erkek olan bu 4 kişinin Avrupa’daki terör kamplarında eğitim gören DHKP-C militanları olduğu ortaya çıkıyor. DHKP-C bu teröristlerin

Yazının Devamını Oku

Adalet Bakanı Tunç: FETÖ’yle mücadele kırmızı çizgimiz

19 Şubat 2024
Bazı yazıların hikâyesi oluyor. Bu yazı da onlardan biri.

CNN Türk’te Fulya Öztürk’ün programında FETÖ’yle irtibatlı olduğu gerekçesiyle HSK tarafından görevden ihraç edilen 450 hâkim ve savcının Danıştay tarafından göreve iade edilmesi konusunu tartışıyorduk.

FETÖ, Ergenekon’dan başlayarak 7 Şubat MİT ve 17-25 Aralık operasyonlarını yargı üzerinden yürüttü.

O nedenle FETÖ’den ihraç edilen 450 hâkim ve savcının yeniden mesleğe dönmesi demek, FETÖ yine yargı üzerinden operasyon yapma imkânına kavuşacak demekti. 40 yıldır nasıl bir örümcek ağı gibi devleti ördüklerini gördük. FETÖ lideri, ”Devlete sızacağız. Öyle ki birinizi alacaklar, yerine getirdikleri de bizden olacak. Onu alacaklar, yerine getirecekleri de bizden olacak” diyordu.

FETÖ’NÜN TALİMATI

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Milli Savunma Bakanlığı Özel Kalem Müdürü olan firari albay Tevfik Gök’ün bilgisayarından çıkan notlarda, FETÖ’nün “5 bin savcı, o kadar hâkim, on binlerce polis, o kadar asker şehit olmaya hazır. Hiç kimse hayır diyemez. Herkesin zaaf ve özelliklerini kaydetmiştik. Gerekirse açıklarını açıklamakla şantaj yapın” talimatı yer alıyordu.

Bizim zaman geçtikçe unutmak gibi bir zafiyetimiz var. Biz unuturuz ama FETÖ unutmaz.

ERDOĞAN’IN KARARLILIĞI

Geçmişte yaşananlar nedeniyle 450 hâkim ve savcının iadesi bir hassasiyet oluşturdu.

Yazının Devamını Oku

Erdoğan-Sisi görüşmesinden izlenimler

15 Şubat 2024
DUBAİ’den Kahire’ye öğle saatlerinde hareket ettik. Ama aklımız Erzincan İliç’te maden ocağında yaşanan felaketteydi.

Toprağın altında canlarımız vardı. 

ÜÇ DÖNEMİ DE GÖRDÜM

Bu benim Mısır’a üçüncü gelişim. Hüsnü Mübarek zamanında gelmiştim. Türkiye çok akıllı bir tercihle Afrika açılımını başlatmıştı. Afrika açılımında büyük emeği olan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’le Kahire ve İskenderiye’yi ziyaret etmiştik. Ekonomik açıdan önümüze önemli fırsat kapıları açılmıştı. 

MURSİ DÖNEMİ

Mursi döneminde ise o zaman Başbakan olan Erdoğan’ın gezisine iştirak etmiştim. Erdoğan’ın Kahire Üniversitesi’nde laiklik çağrısı yaptığı geziyi kastediyorum. Mursi yüreğimde acı, içimde bir sızıdır. 

SİSİ İLE GÖRÜŞME

Sisi’den sonra ilişkiler derin dondurucuya kaldırılmıştı. Erdoğan, Sisi ile ilk kez Dünya Kupası nedeniyle bulunduğu Katar’da görüşmüştü. Katar heyetinde vardım. Erdoğan, Sisi ile görüştü haberini aldığımızda Dünya Kupası’nın açılış maçının oynandığı stadyumdaydık. Bir dalgalanma olmuştu. Bir kez daha futbolun sadece futbol olmadığını anlamıştım. 

MISIR’LA YENİ DÖNEM

Yazının Devamını Oku

Erdoğan Dubai’de seçimler için ne dedi

14 Şubat 2024
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır gezisini takip ediyorum.

Size bu notları Dubai’den yazıyorum. Siz bu yazıyı okurken biz Mısır’da olacağız. Mısır izlenimlerimi ayrıca yazacağım.

İKİNCİ KEZ DUBAİ’DE

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Dubai’ye kısa sürede ikinci gelişim. 30 Kasım’da İklim Değişikliği Zirvesi için Dubai’deydik. Gazze’de katliam yaşanırken çevre, iklim değişikliği konulu zirve biraz fantastik gelmişti. Ama Erdoğan, Gazze’yi zirvenin ana teması haline getirmeyi başarmıştı. Birleşik Arap Emirlikleri’ne gece yarısı geldik. Dubai’ye göre serin bir hava vardı. Zaten Dubai’ye gelmek için en uygun mevsim.

EMİNE ERDOĞAN’IN KONUŞMASI

Güne Emine Erdoğan Hanımefendi’nin sürdürülebilir kalkınma konulu oturumdaki konuşmasını izleyerek başladık. Emine Erdoğan, “Gazze’deki soykırımı durduramazsak, Ukrayna’dan Yemen’e çatışmaları durduramazsak yaşanabilir bir dünyaya nasıl ulaşacağız?” sorusunu toplantının gündemine taşıdı. 

SALON DOLUYDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşma yapacağı otele geçtiğimizde ise salon doluydu. İçeri girmek isteyenlerin bir kısmı dışarıda kaldı. Uluslararası toplantılarda Erdoğan’ın ne diyeceği merak ediliyor. Bir konuşmacı kürsüdeydi, bir anda salonun tamamı ayağa kalktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geldiğini anladık.

“MUHTAR BİLE

Yazının Devamını Oku

Suud fuarında Otokar, Atatürk fotoğrafı açtı mı

13 Şubat 2024
BAŞLIKTA yer alan soruya aranızdan “Otokar, bırakın Atatürk fotoğrafını açmayı, standın bir köşesinde Atatürk büstü bile koymuştur” yanıtını verecekler çıkacaktır.

Söz konusu Suudi Arabistan olunca, bir de üstüne üstlük fuar Riyad’da yapılınca Ali Koç’un Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Otokar’la ilgili soruya ben de aynı cevabı vermek isterdim. Zaten bu sorunun cevabını merak ettiğim için Riyad’daki Savunma Fuarı’nı mercek altına aldım.

SÜPER KUPA MAÇI

Bu merakımın nereden kaynaklandığını az çok tahmin etmişsinizdir. 29 Aralık’ta Riyad’da Fenarbahçe ve Galatasaray Süper Kupa maçı oynayacaktı. Cumhuriyet’in yüzüncü yılı olması nedeniyle sosyal medyada maçın Suudi Arabistan’da oynanmaması yönünde kampanya başlatılmıştı. Fenerbahçe Divan Kurulu maçın Riyad’da oynanmaması yönünde karar almıştı.

ERDOĞAN İSTİYOR ALGISI

Tartışmalar kısa sürede farklı bir mecraya taşınmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suud yönetimine jest yapmak istemesi nedeniyle iki takımımız iktidarın baskısıyla Süper Kupa maçını Riyad’da oynamak zorunda bırakılıyor gibi bir hava oluşturulmuştu.

ERDOĞAN SICAK BAKMAMIŞ

Oysa eski milli futbolcularımızdan Rıdvan Dilmen’in tanıklığı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, maçın Suudi Arabistan’da oynanmasına sıcak bakmadığı ortaya çıkmıştı. Erdoğan’ın, Mehmet Ekşi’ye, “Bu iş nereden çıktı” diye sorduğu anlaşılmıştı. Oysa algı tam tersi yönündeydi.

ALİ KOÇ SUUDİ 

Yazının Devamını Oku

Terör düğmesine bastılar ama devamında ne gelecek

12 Şubat 2024
22 Aralık günü Hakurk’taki üs bölgemize yapılan saldırı ile düğmeye bastılar.

Onu bir gün sonra Metina’da, 12 Ocak’ta yine Hakurk bölgesindeki PKK saldırısı takip etti.

Metina’daki saldırı ile birlikte PKK yeniden harekete geçirilince, acaba arkasından ne gelecek diye bekledim.

Kelime-i Tevhid bayrağı olan kişiye yumruklu saldırı, Hizb ut-Tahrir’cinin Anıtkabir’deki şeriat çağrısı, Fatih Camii imamının bıçaklanması, DEAŞ’lıların Santa Maria Kilisesi’ne saldırısı, DHKP-C’lilerin Çağlayan Adliyesi’ne yönelik terör eylemi, üst üste yapılan Mossad operasyonları, DEAŞ’lıların yakalanması ve son olarak Küçükçekmece’de AK Parti Belediye Başkan adayı Aziz Yeniay’ın seçim çalışması sırasında yapılan silahlı saldırı birbirini izledi.

Ben saldırıların kaydını tutmakta zorlandım, polisimiz failleri yakalamakta zorlanmadı.

TERÖR FIRTINASI

Bir terör fırtınası ile karşı karşıyayız. Amaçları seçim sürecini zehirlemek ve Türkiye’yi güvenlik sorunu yaşanan bir ülke olarak göstermek. Bunun için şimdilik terör örgütlerini kullanıyorlar. Dikkat ettiniz mi Hizb ut- Tahrir’inden DHKP-C’sine, DEAŞ’tan Mossad’ına, PKK’sına kadar hepsinin düğmesine bastılar. Demek ki hepsinin düğmesi ellerinde. Demek ki hepsinin patronu aynı. Yarın hangi unsurları devreye sokacaklar merak ediyorum.  

FAİLİ MEÇHUL KALMIYOR

Ama unuttukları bir şey var. Türkiye eski Türkiye değil. Failler yakalanıyor, olaylar aydınlatılıyor. DEAŞ’tan Mossad’ına kadar hücreler çökertiliyor. Türkiye’ye diz çöktürmek isteyenler diz çöküyor. Eğer failler yakalanmasa, eylem hazırlığı içinde olan hücreler çökertilmezse bugün başka şeyleri tartışıyor olurduk.

Yazının Devamını Oku

Irak sınırına güvenli hat

9 Şubat 2024
Son dönemde Türkiye’den Irak’a kritik zamanda kritik ziyaretler yapılıyor.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Irak’tan yeni döndü. Güler’den önce 27 Ocak’ta MİT Başkanı İbrahim Kalın Irak’taydı.

Bu iki ziyareti birbirini tamamlayacak ve birbirine eklemlenmiş bir zincirin halkaları gibi düşünmek gerekiyor. İbrahim Kalın istihbari diplomasi yaparken, Yaşar Güler askeri diplomasi yürütüyor.

MİT BAŞKANI

MİT Başkanı, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid, Başbakan Sudani ile görüştü. Şii ve Türkmen temsilcilerle bir araya geldi.

Bir gün sonra Erbil’e geçti. Mesut Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Türkmen temsilcilerle görüştü.

24 SAAT SONRA

MİT Başkanı’nın ziyaretinden bir gün önce Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Meclis’teki terör özel oturumunda KYB’yi uyarmıştı. Meclis kürsüsünden, “KYB’nin, Suriye’deki PKK/YPG unsurlarına eğitim verdiği, Irak’ın kuzeyinde düşen SDG helikopterleri ve Arbat Havalimanı hadiseleriyle iyice açığa çıkmıştır. Bu durum, KYB ile PKK arasındaki ilişkinin boyutlarını da ortaya koymaktadır. Süleymaniye’ye yönelik yaptırımlarımıza rağmen KYB, PKK’ya müzahir tutumunu değiştirmezse, daha ileri tedbirler almakta tereddüt etmeyeceğiz” demişti.

İbrahim Kalın

Yazının Devamını Oku

Teröristin çantasından çıkanlar neyi gösteriyor

8 Şubat 2024
Polislerimizin dikkati ve kahramanlığı sayesinde DHKP-C’li teröristler Emrah Yayla ve Pınar Birkoç’un Çağlayan Adliyesi’nde gerçekleştirmek istediği kanlı eylem önlenmiş oldu. Böylece bir felaketin eşiğinden dönüldü.

Eğer polislerimiz iki teröristi etkisiz hale getirmese, eğer teröristler Çağlayan Adliyesi’ne girmeyi başarsaydı bugün başka şeyleri konuşuyor olurduk.

Çünkü teröristlerin çantasından çıkanlar bize yapmak istedikleri eylemin şeklini gösteriyor.

TERÖRİSTİN ÇANTASI

Çağlayan Adliyesi’nin önündeki çatışma anının görüntülerini gözünüzün önüne getirirseniz erkek teröristin vurulduğu sırada kadın terörist sırtındaki çantayı yere fırlatıp ateş ediyor.

İşte o çantanın içindekiler bize DHKP-C eyleminin şeklini gösteriyor. Çantanın içinden örgüte ait flamalar çıkıyor. Bunların eylemden sonra örgüt propagandası yapmak için açılacağı tahmin ediliyor. Çünkü DHKP-C eylem yaptıktan sonra mutlaka örgüt paçavralarını açıyor.

ÇANTADAN ÇIKANLAR

Çantanın içinden bomba çıkmıyor ama kablo düzeneği çıkıyor. Bomba düzeneğine benzer bir kablo düzeneği. Çantada bomba yok ama kablo düzeneği var. Bombayı başka birisi mi getirecekti, adliye binasına girmeyi başarırlarsa o bombayı mı kullanacaklardı o belli değil. Ama ayrı bir bomba olduğuna dair bir ipucuna rastlanmadı. O nedenle bombaya ihtimal verilmiyor. Peki eylem sırasında bomba düzeneği görüntüsü mü vereceklerdi? Bu ihtimalin üzerinde duruluyor. Çünkü az sonra anlatacağım hedefledikleri eylemin şekline uygun bir düzenek.

PLASTİK 

Yazının Devamını Oku