Yaz geçer yine gelir

O güzel şiirinde Murathan Mungan’ın dediği gibi, "Yaz geçer/Yine gelir". İşte dondurma-limonata mevsimi geçmeden, zamanı tersine çevirebileceğiniz bir düzine öneri...

1. Eczacıbaşı Sanal Müzesi, 19. yüzyıl Osmanlı ressamları Davit Çıracıyan (1839- 1929) ile Garabet Yazmaciyan (1868- 1917 veya sonrası)’ın fırçalarıyla canlandırdıkları, yüzyıl öncesi İstanbul’unu sunuyor sanatseverlere. Küratörlüğü Haşim Nur Gürel tarafından üstlenilen sergi 30 imgeden oluşuyor. www.sanalmuze.org adresinde tanınmış Japon sanatçı Hiroshige’nin resimlerini ve Prof. Rahmi Aksungur’un heykellerini de görebilirsiniz.

2. İstanbul Modern Sanat Müzesi, Sıtkı Kösemen ile Ergün Turan ve Süreyya Yılmaz Dernek’in fotoğraflarını yeni sergisinde buluşturuyor. "İnsan Halleri" başlıklı yeni fotoğraf sergisi 10 Eylül’de Fotoğraf Galerisi’nde açılıyor. Küratörlüğünü Engin Özendes’in üstlendiği sergide, galerinin bir duvarında Turan ve Dernek’in en doğal halleriyle yoldan gelip geçenleri çektiği, öteki duvardaysa Sıtkı Kösemen’in "ölü taklidi" yapan kişileri saptadığı fotoğrafları yer alacak.

3. Erkeklerden kadınlara çağrı: "Lütfen geridönüşümlü ped kullanın" diyorlar. Doğada yüz yıl yok olmayan ped atıkları Hepatit B, HIV gibi hastalıklara adeta davetiye çıkarıyormuş. Bu tablo karşısında İngiliz Susie Hewson adlı bir girişimci kadın yüzde 84 geridönüşümlü, doğada yok olan organik ve doğal pedleri üretti. Natracare adındaki bu ped artık Türkiye’de.

4. Köklü müzik şirketlerinden biri olan ODEON, klasik müzikseverlere şık bir seri armağan ediyor: "Classical Jewel Serie" Mücevher Serisi. Mozart’tan, Bach’a, Tchaikovsky’den Vivaldi’ye kadar birçok önemli bestecinin sevilen eserlerinden oluşan toplam 34 albümlük seri müzik marketlerde. Serinin bir başka güzelliği de 7 YTL’lik fiyatı.

5. WWD (Women’s Wear Daily) İntermezzo Fuarı’yla ilgili Julee Kaplan imzalı makalesinde T-box’a da yer verdi. Bu arada marka bir fırsat köşesi hazırladı. 0,99 YTL, 4,99 YTL ve 9,99 YTL gibi şaşırtan fiyat seçenekleri sunan T-box fırsat köşeleri, tüm T-box ve Boyner Mağazaları’nda.

6. Sultanahmet sahil yolundaki Kalyon, Marmara denizi ve eski İstanbul evleri arasındaki atmosferiyle organizasyonlar için yepyeni ve farklı bir alternatif. Kalyon’un bu yıl hizmete soktuğu yeni mekanı Reji yaratıcı organizasyonlar ve partiler için hazır ve nazır bekliyor.

7. Biletleri tükenmek üzere olan Alman rock grubu Scorpions, Türkiye’de ilk ve son kez 1993 yılında hayranlarıyla buluşmuştu. 15 yıl ara sonrasında bu Cuma Parkorman’da bir konser verecek olan grup "Wind Of Change", "Still Loving You", "Send Me An Angel", "White Dove" ve "Holiday" gibi şarkılarını bir ağızdan söylemenizi bekliyor.

8. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (BÜ-KRDAE), Rasathane-i Amire’den günümüze ulaşan tarihinin 140’ıncı yılını iki önemli etkinlik ile kutluyor. İlk proje Haziran-Eylül 2008 tarihleri arasında ilçe belediyeleriyle birlikte planlanan bir program çerçevesinde rasathane ziyaretlerinin yapıldığı "Halk Günleri", diğer projeyse 4-6 Eylül tarihleri arasında enstitünün ev sahipliği yapacağı "Dünya Rasathaneler Forumu" adlı, uluslararası bilimsel toplantı.

9. Fütüristler Zirvesi 2008 kapsamında gerçekleştirilecek "Fütüristler Zirvesi Gençler Karikatür Yarışması"na başvurular başladı. Öğrencilere açık olan bu yarışmada birinci olan yarışmacı diz üstü bilgisayar, ikinci i-pod, üçüncü yarışmacı da fotoğraf makinesiyle ödüllendirilecek. www.futuristlerzirvesi.com

10.Aktif İleti tarafından "Küçük Arkadaşım- Mektuplu Kırtasiye Yardımı Kampanyası" başladı. Yardımseverlerin hazırladığı ve içerisinde kırtasiye yardımı bulunan zarflar, ülkemizin dört bir yanındaki ihtiyaç sahibi öğrencilere Aktif İleti tarafından üclül 2008 tarihinde sona erecek kampanya kapsamında ve miniklerin yazdığı teşekkür mektupları yardım sahibine ulaştırılıyor. www.aktif.com/mkyk/tr/index.asp

11. Bu yıl ilk kez düzenlenen LEGO Dünya Şampiyonası kapsamında, Danimarka’daki LEGOLAND’e yetişkin bir yakını ile giderek Türkiye’yi temsil edecek 5-7 ve 8-9 yaş gruplarından birer minik LEGO şampiyonu, 6 Eylül’de İstanbul’da İstinye Park AVM’de gerçekleştirilecek büyük finalle belli oluyor. www.adoreoyuncak.com

12. Madem hemen hemen bütün önerilerimizi internet sitesiyle bağladık, bu kez de modayla ilgili birkaç site önerelim. fashionbeautyandgossip.blogspot.com modayı, dedikodu ve güzellik haberlerini birleştiriyor ancak Türkçe’si epey bozuk. www.pukkaliving.com ise Food&Drink, Fashion, Lifestyle, Travel, Kids, Wellbeing, Art&Design gibi bölümleri olan bir İngilizce site, hem tasarımı hem de içeriği gayet başarılı. www.modatrendenin.blogspot.com gayet güncel moda haberleri veriyor ama "kendini intihar etmek" gibi Türkçe katliamlarına da hazırlıklı olun.

MODA AJANS

Sizin hayatınız da bir film

Ünlü yönetmen Mike Figgis ve Sony Ericsson, sıradan insanların cep telefonlarıyla çektikleri fotoğraflardan oluşan bir film hazırlanmasını sağlayacak "Life Captured" projesi için güçlerini birleştirdi. Hikayeler, yönetmenin belirlediği kategoriler çerçevesinde cep telefonu çekimlerini içerecek. Gönderilen öyküler, Hollywood’un büyük isimlerine kadar pek çok kişi tarafından keşfedilme şansı taşıyor. www.sonyericsson-lifecaptured.com ve www.ekolay.net/sinema/lifecaptured.asp

Milla’nın haftasonu kaçamağı

Milla Jovovich, Samsonite’ın Hafta Sonu Koleksiyonları’nın yeni yüzü oldu. Jovovich, Samsonite Black Label markası altında bulunan yeni Resort Koleksiyonu’nun katalog çekimleri için nişanlısı Paul Anderson ile birlikte Vanity Fair gibi ünlü moda dergilerinin fotoğrafçısı Norman Jean Roy’a poz verdi.

İpek gibi bir alışveriş

Silk & Cashmere markası Bodrum Marina’daki "Cashmere Lounge" mağazasıyla alışveriş keyfiyle dünya mutfağının lezzetlerini bir araya getiriyor. Müşteriler bir yandan markayla buluşurken bir yandan aperatif tarzda yiyecekler ve light kokteyllerden oluşan mönüyü tadabiliyor.

Agyness ve Reebok elele

Kendine özgü tarzıyla dikkat çeken Agyness Deyn hem lüks markaların kampanyalarının vazgeçilmez yüzü hem de punk havalı sokak modasının yürüyen temsilcisi. Son olarak Reebok Freestyle’ın yeni koleksiyonu için ilginç pozlar verdi.



Haftanın İlham Perileri

Mary-Kate ve Ashley Olsen

Bir dönemin bıcırık sevimli ikizleri uzun zamandır şirinlik de oyunculuk da yapmıyorlar. Yeni vazifeleri minicik bedenleri ve kocaman gözleriyle "stil ikonu" olmak. Milyonlarca dolarlık servetlerine rağmen "homeless"lar gibi giyindikleri için eleştiri bombardımanına tutulan ikizler; gazetelerin ve dergilerin acımasız eleştirilerine rağmen bildiklerinden şaşmıyor.

"Bohem", "grunge" ve "lüks" karışımı kıyafetleriyle sadece Amerikan genç kızlarını değil Karl Lagerfeld gibi ilahları da etkileyen ikizler; güçlerinin ve etkilerinin farkında olmalılar ki moda alanındaki yeteneklerini de paraya dönüştürdüler. Zaten Midas gibiler mübarekler, henüz yirmi yaşında olmalarına rağmen ellerine attıkları her şeyi altına dönüştürüyorlar.

İkizlerin "Elizabeth&James" adındaki hazır giyim markaları kendi giyim tarzlarını yansıtıyor ve pahalı fiyatlarına rağmen yok satıyor. Bu arada Elizabeth ve James’in ikizlerin kendileri kadar meşhur olmayan diğer kardeşleri olduğunu belirtelim. Bir de küçük dedikodu yapalım yeri gelmişken: İkizler kendilerinden yaşça büyük adamlarla yaşadıkları ilişkiler, gece hayatına düşkünlükleri, eksantrik görünümleri, alkol-sigara alışkanlıkları ve güvenliklerine harcadıkları astronomik paralar yüzünden ülkelerinde epey "tekinsiz" bulunuyorlar. Yine de Amerikalılar onları deli gibi merak etmekten kendilerini alamıyor...
Yazarın Tüm Yazıları