Yasa, 2 saat hayvanları korumayı öğreten program yapacaksın diyor ama sadece 2 kanalda program var

Yürürlüğe giren yeni Hayvanları Koruma Kanunu, özel televizyonlara ayda toplam iki saat hayvanlarla ilgili yayın yapma yükümlülüğünü getiriyor.

Yapılmazsa da ceza uygulanması söz konusu. Hayvan hakları savunucuları yasanın AB’ye uyum yasaları kapsamında iş olsun diye çıkarıldığını ve kimsenin umurunda olmadığını iddia ediyorlar. Bu düşüncede olan bazı hukukçular da var. Eleştiriler, hayvanlarla ilgili haberlerin geçiştirildiği yönünde yoğunlaşıyor. Evet, hayvanlarla ilgili haberlere bazı programların içinde, haber bültenlerinde rastlanıyor. Çin’de doğum yapan panda, Şişli’de boruya sıkışan köpek, gergedanların itişip kakışması, bir köpeğin annelik ettiği kediler gibi... Hayvanseverler soruyor: Olması gereken bu mu yoksa belli bir periyodik akış içinde, içeriği net programlar mı? Televizyon kanallarında mevcut durum nedir diye baktık. Pet programı yapan sadece iki kanal var; CNN TÜRK ve E TV. Diğer kanallardaki durum ise yandaki gibi...

CNN TÜRK: DOSTLARIMIZ

Temmuz 2003’ten beri yaptığı Dostlarımız adlı programla, televizyonlarda ilk kez evcil hayvanları konu alan kanal. Dostlarımız’da evcil hayvanların bilinmeyen yönlerini anlatılıyor, tanımadığımız ‘dostlarımız’ tanıtılıyor, öğretici bilgiler veriliyor. Haftalık programın evcil hayvanları tanıtmak, hayvan sevgisi aşılamak, hayvanseverlere yol göstermek, hayvan korkusunun yenilmesine katkıda bulunmak, hayvanları koruma bilinci oluşturmak, sokak hayvanları gibi önemli bir sorunun yenilmesi konusunda destek ve yol gösterici olmak gibi amaçları var. CNN Türk bu programla Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği’nin verdiği ‘Dost Kurum Ödülü’nü de aldı.

E TV: Nuh’un Gemisi

E TV 17 Ekim’den itibaren Nuh’un Gemisi adlı bir program yayınlamaya başladı. Hayvanlara karşı olan olumsuz bakış açısının değişmesi, hayvana sevgi ve saygı duymanın öneminin anlaşılması ve hayvanlar hakkında bilgi eksikliklerinin giderilmesini amaçlayan programı Profesör Doktor Tamer Dodurka hazırlıyor ve sunuyor. Programda hayvanlarla ilgili ilginç ve çoğu kimsenin yanlış olarak cevapladığı sorular ve bunlarla ilgili röportajlara da yer veriliyor. Ayrıca her hafta farklı bir hasta hayvanın teşhisi ve tedavisi ile ilgili görüntüler, bir yaban hayvanının yaşamından ilginç kesitler, ev hayvanını besleme, sahibini arayan hayvanlar, hayvan psikolojisi ve güncel konuların işlendiği bölümlere yer veriliyor.

KANUN NE DİYOR

24 Haziran 2004’te kabul edilen, 5199 numaralı kanunun dördüncü bölümünün altındaki Eğitici Yayınlar başlıklı 20. madde şöyle diyor:

Hayvanların korunması ve refahı amacıyla; yaygın ve örgün eğitime yönelik programların yapılması, radyo ve televizyon programlarında bu konuya yer verilmesi esastır.

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ile özel televizyon kanallarına ait televizyon programlarında ayda en az iki saat, özel radyo kanallarının programlarında ise ayda en az yarım saat eğitici yayınların yapılması zorunludur.

Bu yayınların yüzde 20’sinin izlenme ve dinlenme oranı en yüksek saatlerde yapılması esastır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu görev alanına giren hususlarda bu maddenin takibi ile yükümlüdür.

CEZA VAR

Bu kanun hükümlerine aykırı davrananlara aşağıdaki cezalar verilir: RTÜK’ün takibi sonucunda 20’nci maddeye aykırı hareket ettiği tespit edilen ulusal radyo ve televizyon kurum ve kuruluşlarına maddenin ihlal edildiği her ay için beş milyar lira idari para cezası verilir.

PAKO’NUN PROGRAMI

TRT, Ekim 2003’te başlayarak Pako’ya Mektuplar isimli bir program hazırladı. 12 bölüm olarak planlanmasına reğmen TRT’nin tüm kanallarında tekrar tekrar gösterildi. Ayrıca, aralarında BBC’nin de olduğu 7 Avrupa televizyon kanalı tarafından satın alındı.

TV 8: Hayvan sevgisini anlatacak program yolda Geçtiğimiz sezonlarda ‘Pet Show’ yapan kanalda hafta sonları yayınlanacak olan, hayvan sevgisini, bakımını ve eğitimini ön plana çıkaran sürpriz bir program da yolda. Ayrıca haber bültenleri ve günlük kuşak programlarında da hayvan sevgisini işleyen konulara yer veriyor.

NTV / CNBC-e: Belgesel var ama özel program yok NTV ve CNBC-e asgari süre veya oranları belirlenen eğitim yayınlarına süre sınırlamasına girmeden yer veriyor. NTV ve CNBC-e hayvan haklarına yönelik haberlerine bültenlerinde süreler ayırıyor.

Kanal D: Özel program yok, genelde yer veriyorlar Hafta içi ve de hafta sonu her gün çocuklar için özel olarak üretilmiş programların ve de diğer program ve dizilerin içerisinde hayvan sevgisi, bakımı, korunması ve refahı ile ilgili konular işleniyor. Ancak sadece hayvanların korunması ve refahı amacıyla üretilmiş özel programlar yok.

TGRT: Pet programı yok, doğal hayat belgeseli var Hayvanların doğal hayatını anlatan ‘Sır Toprakları’ belgeseli yayınlanıyor. Mevcut programlara yenileri ilave edilmesi planları dahilinde.

Star TV: Çalışması var ama program yok

Gündemimizde olan bir konu. Çeşitli hazırlıklar içindeyiz.

SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA

Veteriner Hekim Talat GÜLBAY

Köpeklerde deri problemleri

yaşındaki erkek Terrier’imizin derisinde koyu renkli lekeler oluşmaya başladı. Koyulaşan yerlerde tüyler de seyreldi. Bu bir hastalık mıdır?

Deride koyu lekeler oluşması köpeklerde iki farklı şekilde ortaya çıkar. Hastalık, kalıtsal bir genetik rahatsızlık olup özellikle Dachshund ırkı köpeklerde görülür veya birçok hastalığa bağlı olarak her ırk ve yaş köpekte melanin adı verilen pigment (renk) maddesinin kronik deri problemi olan bölgelerde artması ile ortaya çıkar. Melanin biriken bölgelerde deri koyu bir leke görünümü alır.

Kalıtsal olan primer koyu lekeler oluşması genellikle bir yaşın altındaki köpeklerde ortaya çıkar. Koyulaşan bölgelerde deri kalınlaşır ve yağlanma artar. Bu bölgelerde bakteri ve mantarlardan kaynaklanan ikincil hastalıklar da ortaya çıkabilir. Bu durumda hastalık deride geniş bir alana yayılabilir. Bu kalıtsal lekelerin genellikle tedavisi yoktur. Ancak kontrol altına alınabilir. Bu tarz koyulaşma genellikle çok ender görülür ve köpeğin ırk özellikleri ve biyopsi ile kolayca teşhis edilebilir.

Sekonder koyulaşma dediğimiz tarz sonradan oluşan koyulaşmalar daha sık gözükür ve genellikle 3 farklı hastalık koşulundan sonra oluşur. Bunlar obezite (şişmanlık), hormon dengesizlikleri ve gıda hassasiyetleri ve allerjilerdir. Bu tarz sekonder koyulaşmalarda ayrıca tüy dökülmeleri, kaşıntı ve diğer deri problemleri de görülebilir.

Bu belirtileri gördüğünüzde ilk yapılması gereken derideki koyulaşmanın asıl sebebinin bulunmasıdır. Teşhis ile birlikte uygulanacak tedaviler hastalığın büyük oranda kontrol edilmesine ve deride koyulaşmanın durmasına imkan tanıyacaktır.

PAKO PANO

Erenköy Ethem Efendi Caddesi’ndeki Pasteur Veteriner Kliniği’ndekiler 4 gün önce 3-4 yaşlarında bir İspanyol Cocker buldu. Sahibini arıyoruz. (0535) 465 40 45

3 hafta önce Tarabya’da iki gözü de mavi, safkan bir Sibirya Kurdu bulduk. Erkek, eğitimli ve sözden anlıyor. Hiç arayan soran olmadı ama o ailesini çok özlüyor. (0212) 262 01 67, (0532) 618 04 48

Sokakta bulduğum 3 yaşındaki sağır Van kedisine acil yuva arıyorum. (0532)253 84 23
Yazarın Tüm Yazıları