Yanıt: Uygun bulunmadı

HÜRRİYET İzmir’in pazar günkü manşetine cevap hızlı geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Fonu Temsilciliği’nin gönderdiği mektup, Protestan Baptist Kiliseleri Derneği’ne ulaştı.

İzmir’in inanç turizminde hak ettiği yere ulaşması için bir yıl önce hazırlanan projeye hayal kırıklığı yaratan cevap geldi.  120’ye yakın ülkenin Hıristiyan cemaat başkanlarını İzmir’de medeniyetler ittifakı kongresinde buluşturma hedefiyle, İzmir’i inanç turizminde bir yere taşımayı amaçlayan proje uygun bulunmamış.  Projeyi hazırlayan derneğin başkanı Ertan Çevik, ret cevabı aldıklarında çok şaşırdıklarını belirterek, “Bu proje için herkesten sözlü onay almıştık. Başbakana, cumhurbaşkanına yazı yazmıştık, onlardan da olumlu cevaplar almıştık. Hatta, AK Parti milletvekillerinden de destek almıştık. Olumlu cevap bekliyorduk” dedi.
Ön onay vardı sonu ise “ret”
Kasım 2008’de proje onaya sunulmasına rağmen cevap yeni geldi. Aradan sekiz ay geçmiş durumda. Yani insan, “Ret edeceksen niye bu kadar beklersin” diye düşünmüyor değil. Çevik’le konuşunca iş daha ilginç hal alıyor. Çevik, “Bu gibi büyük projelerde hazırlık safhası uzun sürdüğünden biz de erken başvurduk. Ben Ankara’ya gittim. Tanıtma Fonu’ndan yetkililerle konuştum. Projeye çok olumlu yaklaştıklarını, onay vermeye hazır olduklarını, ama ilgili bakandan, yani Mehmet Aydın’dan onay olmaları gerektiği söylediler. Demek ki onay gelmemiş” diyor ve ekliyor: “Bizim amacımız İzmir için bir şeyler yapmaktı. Projeyi biz hazırladık ama İzmir Valiliği’nin öncülüğünde yapılmasını istedik. 120 ülkeden din adamı ve dini yayın temsilcileri gelip, bu kenti görecekti. Çok iyi bir tanıtım fırsatı olacaktı.”
Uygunsuzluğun adı: Para yok
Pazar günü kilisenin eline ulaşan mektuta proje için, “İlgili Fon Kurulu’nun ilgili (c) kararı ile uygun bulunmamış ve gündemden çıkarılmıştır” deniliyor. Eminim herkes, “İlgili (c) kararı” nedir diye merak ediyordur. Başbakanlık Tanıtma Fonu Proje Müdürü Kemal Acar’la konuştum. Konuyu bildiğini belirten Acar, kendilerine çok sayıda proje geldiğini, hepsine fon ayıramadıklarını belirtti, “Hepsine destek verme şansımız yok. Gelirlerimiz düştü, dolayısıyla hepsine destek veremiyoruz. Bu nedenle bazen çok hayati projelere bile destek veremiyoruz” dedi. Açıkçası, belki fona yeterli para transferi yapılmıyordur, ama “destek verme kriteri” merak uyandırıcı.
Duruma göre bütçe
Fon’un 2008’de Türkiye geneli destek verdiği proje sayısı 200 civarında. İzmir’den yararlanan proje sayısı merak konusu. Fon’un iller bazında her hangi bir kaydı olmadığı için bu rakama ulaşmak zor. Ne TUİK İzmir Bölge Müdürlüğü’nde, ne Kalkınma Ajansı’nda, ne de Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nde böyle bir rakam var. O yüzden bu çok önemli ayrıntı soru işareti olarak kalıyor. Asıl önemli olana gelirsek, Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun belirli bir bütçesi yokmuş. Yani, istenirse bütçe oluyor, istenmezse bütçe olmuyor...Şimdi, neresinden tutarsanız tutun, işin içinde hiç hoş olmayan birçok unsur var. Cumhurbaşkanı olumlu, başbakan olumlu, AKP İzmir milletvekilleri olumlu ve destek veriyorlar. Tanıtma Fonu sözlü onayı veriyor, AKP İzmir Milletvekili Bilgi ve Teknoloji ile Medeniyetler İttifakı Projesinden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın’dan “uygun bulunma” onayı bekliyor. Ve gelen cevap: “Projeniz ilgili Fon Kurulu’nun ilgili (c) kararı ile uygun bulunmamış ve gündemden çıkarılmıştır.” Buyurun siz karar verin...
Yazarın Tüm Yazıları