Yalçın Bayer: 0.00000100






Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Bu ne rakamı demeyin. Dünyanın en ünlü Amerikan ekonomi gazetesi 'The Wall Street Journal'da dolar kurları listesinde en fazla rakam hanesine ulaşan Türk Lirası'nın olduğu gözüküyor.

Dünyadaki 55 ülkenin paraları karşılığında Amerikan Doları'nın çapraz kur listesine bakmak yeterli:

'Turkey (lira)' karşısında şu rakam yer alıyor:

0.00000100

Ondalık kesirin virgülünden sonraki altıncı hanesine düşmüş paramız. Bize en yakın kur ise, Endonezya Rupi'si... 0.0000962

Dünyada böyle bir para yok. Bir milyona bir dolar...

Utanıyoruz.

Çağrı

Göçmen olarak Kanada'ya gitmek istiyorum. Konsolosluktan netice alamadım. Kanada'ya göçmen olarak gidebilme koşullarını bilen varsa adresime bilgi verirse sevinirim. (0216-443 94 90)

Yaset SEZER-İSTANBUL

CHP'de savaş

CHP İstanbul İl Başkanı Ali Topuz, Genel Başkan Deniz Baykal'ın, pazar günü Bostancı Gösteri Merkezi'nde binlerce gencin CHP'ye katılım törenine katılacağını açıklıyor.

İstanbul'daki CHP'li muhalifler ise sevk edildikleri Disiplin Kurulu'na yapacakları savunmayı 'kamuoyuna' da açıklayacaklarını bildiriyorlar.

CHP kaynıyor; çeşitli illerden yeni istifa haberleri gelirken; Genel Merkez 'yaramazlar'ın gitmesinden sevinç duyuyor.

CHP yeni 'tarlalara' tohum atıyor, ürününü çeşitlendirmek istiyor.

Geçen hafta Ankara'da bir araya gelen SHP ve CHP'nin eski il başkanlarından 13 kişilik bir heyet Erdal İnönü'yü yeniden ziyaret ettiler. CHP'den kopanlar, ihraç edilenler ya da istifa eden 53 ilin 120 eski ilçe başkanı kendi aralarında bir platform oluşturdu. İnönü'ye ziyareti bunlar arasından 15 kişilik eşgüdüm komitesi yaptı.

İnönü'yü ziyaret edenlerden bir partili ile konuşuyoruz:

‘‘İnönü'yü daha iyi bir noktada gördük. Türkiye ile ilgili saptamaları müthişti. Bize 'çalışın' dedi. Sorun parti meselesi değildir, Türkiye'nin sorunudur, dedi. Ekonomik ve siyasal çıkmazlardan söz etti.

İnönü, yeni bir parti için yaklaşım göstermiyor ama...

- Artık soruna CHP şöyle-böyle olmuş diye bakmıyoruz. Olay bizim atılmamızla da ilgili değil. Ama şu kesin SHP'lileri istemiyorlar. Halkın bir talebi var. Türkiye nereye gidiyor diye soruyor... Bunu örgütleyip ayağa kaldırmak, köklü bir değişim yapmak gerekiyor. Halk nereye kadar bizi götürürse orada duracağız. Bu kolay bir şey değildir. Bunun da hemen yeni bir partiyle gerçekleşeceğini de düşünmüyoruz.

Trakya'nın Kurtuluş Savaşı'ndaki yeri

LÜLEBURGAZ'ın DSP'li Belediye Başkanı Emin Halebak, bir çalışmasını anlatıyor:

‘‘16 Mart 1920'de İtilaf Devletleri'nin İstanbul'u işgal etmeleri sonucunda Osmanlı Meclis'i Mebusanı'ndaki Trakya milletvekillerinden kaçabilenler, bölgenin Yunan işgaline uğramaması için yöre aydınlarıyla beraber Lüleburgaz'da bir kongre düzenlediler. Trakya'nın çeşitli il, ilçe ve bucaklarından gelen 67 delegenin katıldığı ve Gelibolu Milletvekili Şakir Kesebir'in oturum başkanlığını yaptığı bu kongrede Trakya'nın geleceği ile ilgili önemli kararlar alınmıştır. Yedi maddede toplanan kararlar arasında 'Trakya'nın savunulması' ve 'silahlı direniş' kararları gibi önemli maddeler vardır. Ulusal Kurtuluş Savaşı sürecinde Erzurum Kongresi kadar önem taşıyan bu kongre, üç gün süren çalışmalarıyla Büyük Edirne Kongresi'ne (9-13 Mayıs 1920) bağlanır. Alınan kararlar, 1. Ordu ile yoğun ilişkiye girilerek Trakya'nın savunulmasında çok önemli bir rol oynar.

Türkiyemizin siyasi-ekonomik ve toplumsal tarihi ile ilgili çalışmaların ülkemizin kültürel zenginliği ve kültürel gelişmesi bakımından taşıdığı önemin toplum bilincinde yer etmesi biraz da sivil inisiyatiflerin yerel tarihin araştırılmasında sağlayacağı katkıya dayandığından belediyemizin aldığı kararla 31 Mart-2 Nisan 2001 tarihinde, 81. yılında Lüleburgaz Kongresi Ulusal Sempozyumu düzenlemektedir.’’

Halebak, bu konuyu sempozyumda Prof. Sina Akşin, Prof. Yahya Akyüz, Prof. Sabri Sürgevil, Prof. Hüseyin Salman, Prof. Özcan Mert , Doç. Hasan Dilan, Doç. Cemalettin Taşkıran, Yrd. Doç. Zekai Güner, Dr. Orhan Koloğlu, Türkan Dingillioğlu, Ali Arslan ve Ali Cever'in tartışacağını, bu arada Trakya-Paşaeli Derneği'nde görev almış yurtsever insanların yakınlarının tanıklıklarını aktaracaklarını söyledi. (0-288-41747 79)

Yetimlerin yeşil pasaportları iptal edilmiş

3 MART sabahı Prag'a uçmak üzere havaalanına gidip orada check in yaptırdıktan sonra polis kontrolünde tipik kaçakçı ve suçlu gibi komisere teslim edildim, ayrı bir odaya alınarak yurtdışına çıkamayacağım bildirildi. Albay olan rahmetli babamdan dolayı yeşil pasaportum vardı. Bana, İçişleri Bakanlığı'nın şubat ayında aldığı ve Resmi Gazete'de yayınladığı tebliğle, merhum babalarımızdan dolayı hak sahibi olduğumuz bekár kızlarının yeşil pasaportlarının iptal edildiği söylendi.

Bizler sade vatandaş olarak Resmi Gazete okumuyoruz. Ayrıca bizler her eylül ayında oturduğumuz semtin karakoluna çağrılarak evlenip evlenmediğimiz kontrol ediliyor. Böyle bir kararın bize tebliğ edilmemesini şiddetle kınamaktayım.

Kararı havaalanında öğrenip yurtdışına çıkamayınca turlara ödenen paralarımız yandı. Herhangi bir kanun çıktığında en azından bir süre verilmesi, hele bunun bayram üstü farklı bir şekilde işleme sokulması gerekmiyor mu?

Nurdan GÜRLER-İSTANBUL

Partili olunca

DSP Tosya İlçe Başkanı İdris Aslan, Kastamonu Köy Hizmetleri Müdürlüğü tarafından Çifter köyünün yolunun yapılması için getirilen kum ve çakılı, kendi ve üç yakınının evlerinin önüne döktürüyor. Köy Hizmetleri'nin araçlarının özel amaçla kullanıldığından Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz'ın haberi var mıdır? Çamur içerisinde yüzen çok sayıda köylü yurttaşımız, olan bitenleri şaşkınlıkla izleyip, isyan ediyor. Adaletten, dürüstlükten bahsedenlere saygı ile duyurulur.

Yaşar TÜRKER-Çifter köyü-TOSYA

Fatih'te israf

Fatih'in FP'li Belediye Başkanı Eşref Albayrak, geçenlerde belediyenin SSK borçları nedeniyle makam aracı dahil bazı araçlara haciz işlemi uygulanınca gazetecilere ‘‘Bundan sonra bisiklete bineceğim’’ demişti. Birçok belediye gibi Fatih Belediyesi de kaynak sıkıntısı çekiyor.

Bir okurumuzun dikkatini çekmiş, diyor ki: ‘‘Belediyenin Hesap İşleri Müdürlüğü'nün Fevzipaşa Caddesi üzerindeki binasını 1.2 trilyona renkli camla kapattı. Bu bina depremde hasar görmüştü; hasar raporu vardı. Onarılmadan, askıya alınmadan böyle bir binaya bu kadar harcama yapmak lüks değil midir? Yoksa bu ihale ile birileri mi korunmuştur?’’

Mesaj

EĞİTİMCİ Meral-Kahraman Bapçum tarafından 1951'de kurulan Özel Kalamış Okulları'nın 50. yılı kutlamaları 2 Nisan Pazartesi gecesi AKM'de. Melih Kibar ve Serpil Günseli'nin piyanosu eşliğinde Erol Evgin ve Ruhsar Öcal'ın seslendireceği 50 yılın unutulmaz şarkılarıyla dört neslin Kalamışlı veli, öğrenci ve eğitimcileri bir araya geliyor.

ÜSKÜDAR İmar ve Kültür Derneği Genel Başkanı H.Altan Dölarslan; Üsküdar'ın sorunlarıyla ilgilenerek 11 yıl aradan sonra Üsküdar'a kablolu TV döşenmesine çaba gösteren Sezer, Ecevit, Bahçeli ve Telekom'a teşekkür ediyor. Ayrıca Üsküdar-Acıbadem otobüs seferlerinin artırılmasını; Hakimiyeti Milliye Caddesi ve özellikle Halk Caddesi'ndeki trafik sıkışıklığının giderilmesini ilgili makamlardan rica ediyor.

ADANA Carrefour-Sa'dan ocak ayında Akbank kartıyla 45 milyonluk alışveriş yaptım. Sonradan aldığım malın iadesi söz konusu oldu. Ancak paramı geri almak için banka ile Carrefour arasında gidip geliyorum. Parayı ödemezsem faiz binecekmiş. Asgari ücretle çalışan birisinin şu krizdeki halini düşünün. N'olur bana bir açıklama yapsınlar. Beyhan KILAR-ADANA

SAĞLIK Bakanlığı'na... Yeni yapılan DMS ile alınan personelin, eş durumu tayinleri çıkarılan mevzuat nedeniyle yapılamamaktadır. Örneğin, Sayın Bakan Durmuş'un eşi İstanbul'da, kendisi Samsun'da olsa ve iki sene aynı yere tayin isteme hakları ellerinden alınsa kendisinde nasıl bir duygu ve yaşama arzusu xolurdu?

Musa KOCADİKEN-İSTANBUL

Yazarın Tüm Yazıları