Ya sizin derinizi soysalar

Bu başlığı bilerek kullandım. Niyetim, kürk giyiyorsanız size ilk sahibini hatırlatmak.

Haberin Devamı

Moda dünyası ölü hayvan derisi merakından kurtul-madıkça fırsatını buldukça kürk yazmaya devam edeceğim, ısrarla, inatla.

Kürk mevsimi açıldı. Cümlemize hayırlı uğurlu olsun. Kürk bu sezon, hiç olmadığı kadar popüler.

Ayakkabıdan paltoya, hatta kolyeye kadar her yerde kürk var.

Son yıllarda küresel ısınma gibi konular da, hayvanların kürkleri için katledilmesi gibi insanlık suçlarını sorunlar listesinde alt sıralara itti.

Bakın mesela...

Kış koleksiyonlarında kürk patlaması yaşanıyor. Hangi markalar mı?: Versace, Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier, Karl Lagerfeld, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton, Fendi, Prada, Oscar de la Renta, Carlos Miele, Helmut Lang, Fendi, Zara, kimi ürünlerinde gerçek kürk detaylar kullandığı için eleştiri alan markalar arasında.

Fransız Vogue’unda 12 sayfalık, “Kürk Oyunu” başlıklı moda çekimi yer aldı. 

Yeni albümünün kapak fotoğrafında Rihanna’nın kürk  paltoyla poz vereceği söyleniyor.

1998-2008 yılları arasında dünya çapında kürk satışları katlanarak arttı. 2007’de satışlar 2006’ya göre yüzde 11 artarak yaklaşık 23 milyar TL’yi buldu.

Geçtiğimiz yıl kürk ticareti küresel ekonomiye yaklaşık 30 milyar TL’lik bir katkıda bulundu. 2003’te İngiltere’de kürk çiftliklerinin yasaklanmasına rağmen ülkenin yıllık kürk ticareti cirosu 920 milyon-1 milyar 150 milyon TL.

Amerikan Kürk Bilgi Konseyi’ne göre bu yılki sonbahar/kış defilelerinde geçen yıla kıyasla yüzde 20 oranında daha fazla kürk kullanıldı. 

Peta’nın “Kürk giyeceğime çıplak dolaşırım” kampan-yasından sonra geçen 15 yıl içinde, kampanyada rol alan süpermodeller Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington, Claudia Schiffer ve Elle Macpherson’dan sadece Turlington sözüne sadık kaldı. Naomi şimdilerde lüks kürkçü Dennis Basso’nun kampanya yüzü; Londra Moda Haftası’nda da kürk tasarımlara imza atan Issa defilesinin yıldızıydı.

Kürkün önlenemez  yükselişinin nedeni

1- Ünlüler: Keira Knightley, Jennifer Lopez, Madonna, Eva Longoria, Kate Moss, Lindsay Lohan, Beyonce ve P Diddy gibi popüler kültür kahramanlarının kürkün yaygınlaşmasında payı var.

2- Genç tasarımcılar: Kürk firmaları tasarımcıları davet ediyor, onlara şampanya ikram ediyor, koleksiyonlarında kullanmaları için kürk hediye ediyor. Böylece kürk, tasarımcıların koleksiyonlarında hayat bularak genç modaseverlerle buluşuyor.

Haberin Devamı

Kürk sicili tutuyorum

Haberin Devamı

Türkiye’de Kürke Hayır Platformu, kürk modası ile ilgili gerçekleri kamuoyuna duyurmak için harekete geçti. Stil danışmanları Deniz Marşan ve Başak Dizer Fransez’in desteğini alarak moda dünyasına sesini duyurmayı amaçlayan Platform, kürk konusunu çeşitli boyutlarıyla ele alan ve Türkiye’de kürk kullanmayan markaları içerecek bir kitapçığın hazırlığı içinde.

Kürk karşıtı ünlülerin ve tasarımcıların konuyla ilgili görüşlerine yer verecek kitapçık, kansız alışveriş yapmanın tüyolarını verecek olması bakımından Türkiye’de bir ilk. Platform, bu kitapçığın basılabilmesi için destek arayışında.

Bundan iki yıl önce Kürke Hayır Platformu’nun yönlendirmesiyle Mudo’yu kürk satmamaya çağırmıştım, onlar da bu çağrıya kulak vermişler, kürk satmayacaklarını açıklamışlardı.

Platform’un verdiği yeni bilgiye göre bu kış kürk veya kürk detaylı ürünler satan markalar Stefanel (tavşan), Koton, Roman, Beymen, Fabrika (tavşan), Network (tavşan) ve İpekyol (vizon ve tilki). Eğer bu markalar arasında kürk kullanmayan varsa beni arayabilirler, hemen düzeltmeye hazırım.

Ama kullananlar...

Onları bu insanlık suçunu işlememeye davet ediyorum. Tempo’nun bu ayki sayısında kürk karşıtı tasarımcılara yer verilmiş: Gamze Saraçoğlu, Özlem Ahıakın, Zeynep Erdoğan ve Özlem Kaya.

Diğerlerine örnek olmaları dileğiyle...

Yazarın Tüm Yazıları