‘Vahşi kalkınma’ ile yola devam edersek küresel rekabet gücümüz biter

DOĞA Koruma Derneği Genel Müdürü Uğur Zeydanlı, 2080 yılı yağış tahminlerini gösteren iki ayrı Türkiye haritasını ekrana yansıttı.

Haberin Devamı

Önce neredeyse tamamı kızarık harita üzerinde durdu:
- Sadece kalkınmayı öngörerek yola devam edersek, halen yıllık ortalama 643 mm olan yağış miktarı 2080’de ülkemiz genelinde dramatik düşüş yaşayacak.
Ardından yeşilden sarıya dönüşü gösteren haritayı işaret etti:
- Bu da sürdürülebilir kalkınma modelinin benimsenmesi durumunda Türkiye’nin 2080’de alabileceği yağış durumunu gösteriyor. Harita, diğerine göre daha makul.
Sonra bir başka harita gösterdi:
- Ülkemizin Doğu’sunda sıcaklığın 2080 yılında 6 derece kadar artışının söz konusu olabileceği hesaplanıyor. Sıcaklık artışı en az 2.7 derece dolayında öngörülüyor.
Zeydanlı, “hükümet-cemaat savaşı”
yla gerilen, polisin attığı gaz kapsülünün kurbanı Berkin Elvan’ın ölümüyle yüreği yanan Türkiye’de küresel iklim değişikliğinin ürküten haritalarını, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği için BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün desteğiyle Yaşama Dair Vakfı’yla birlikte hazırladıkları rapordan aktardı.
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Başkanlığını yürüten Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Başkanı Galya Frayman Molinas, “Türkiye’de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif” raporunu iş dünyasında farkındalık yaratmak amacıyla hazırlattıklarını vurguladı:
- Sürdürülebilir kalkınma modeli, rekabet gücümüzü de artıracak. Artık “vahşi kalkınma”yı sürdürmek, küresel rekabet gücümüzü de kaybettirecek.
Yardımcısı Okşan Atilla Sanön, yönetim kurulu üyeleri Tankut Turnaoğlu, Ebru Dildar ve Genel Sekreter Konca Çalkıvık’la birlikte rapor üzerine değerlendirme yaparken SKD Türkiye’nin üyelerine değindi:
- 45 üyemizin sürdürülebilir kalkınma konusunda çok net hedefleri var. Suyu kaynağında korumak, kullanılanı temizleyerek doğaya salmak gerekiyor.
Uğur Zeydanlı
, Türkiye’de su tüketiminin yüzde 74’ünün tarımda olduğunu anımsattı:
- Türkiye’de suyun yüzde 11’i sanayide, yüzde 15’i evlerde kullanılıyor. 2023’te sanayinin payı yüzde 20’ye, evlerinki yüzde 16’ya çıkacak. Tarımın su kullanımı payı yüzde 64’e inecek.
Molinas
sürdürdü:
- 45 üyemiz etkileme kapasitesi yüksek kurumlar. Tedarik zincirinden tüketiciye kadar her alanda bilinçlendirme çalışmaları yapabilirler. Biz, “Ülkemizde asıl su tüketimi tarımda, ona çözüm bulunsun” deyip kenara çekilmiyoruz. Su tasarrufunu da içine alan “iyi tarım” politikası yaygınlaşsın diye üstümüze düşeni yapacağız.
Dünya devleri, onların buradaki uzantıları dahil Türkiye’nin önde gelen şirketleri “vahşi kalkınma”ya karşı çıktığına göre “sürdürülebilirlik” konusunda geleceğe daha umutlu bakabilir miyiz?

Haberin Devamı

Meriç-Ergene kıtlık sınırında, Marmara ‘su yoksulu’ çıktı

Haberin Devamı

DOĞA Koruma Derneği Genel Müdürü Uğur Zeydanlı, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası’nın iklim değişikliğinin etkilerinin en şiddetli hissedileceği yerler arasında olduğunu vurguladı:
- Türkiye’nin 25 su havzasından 3’ü, Marmara, Küçük Menderes ve Asi, su yoksulu. Meriç-Ergene Havzası ise su kıtlığı sınırına ulaştı. Yakın gelecekte Seyhan ve Fırat-Dicle havzaları da iklim değişikliğinden olumsuz etkilenecek.

Bir ton sığır eti 15 bin metreküp su çekiyor

DOĞA Koruma Derneği Genel Müdürü Uğur Zeydanlı, gıda maddelerinin tüketiciye ulaşana kadarki üretim aşamasında harcanan su miktarını sıraladı:
- 1 ton sığır eti (15 bin metreküp su), peynir (5 bin 300), yumurta (4 bin 700), tavuk (2 bin 800), çeltik (2 bin 700), buğday (1200), süt (900), mısır (450) ve patates (160 metreküp su) harcatıyor.

Haberin Devamı

Susuz temizlik arayışı artıyor

İŞ Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve P&G Türkiye CEO’su Tankut Turnaoğlu, şirketlerin su tüketimini azaltan ürünler üzerinde çalıştığına değindi:
- Örneğin bizim sektörde su kullanmadan temizliği sağlayabilecek ürünlerin geliştirilmesi için çok çaba harcanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları