Uzmanların Anayasası

DERNEK çatısı altında buluşan Maliye Bakanlığı uzmanları şimdi de Anayasa’ya el attı.

Haberin Devamı

Gençlerin oluşturduğu Maliye Uzmanları Derneği (MUD) “Anayasa’da bizim de payımız olsun” düşüncesiyle bir Anayasa Çalışma Grubu oluşturdu. Dernek yönetimi gençlerden oluştuğu için onlar kendilerine daha çok “80’liler grubu” diyor. İşte bugün size çoğunluğu 30’lu yaşlarında olan uzmanların bir süredir üzerinde kafa yorduğu Anayasa taslağından bahsedeceğim. Aslında hazırlıklar uzmanların “Bütçeyi yapan, kesin hesapları çıkaran ve vergiye kafa yoran bizlerin de Anayasa’da söz sahibi olması gerekiyor” düşüncesiyle başladı. Kısa sürede “çorbada tuzumuz olsun” diyerek kolları sıvayan birçok uzman bürokrattan öneriler geldi.

Anayasa’nın ekonomik yüzü

Çalışmanın ayrıntılara boğulmasını engellemek amacıyla gelen öneriler sadeleştirilerek taslak 15-20 maddeye indirildi. Maliyecilerin ana hatlarıyla hazırladıkları Anayasa taslağında mali hükümlerin yanı sıra devlet memurlarını ilgilendiren talepler yer aldı. Taslağın yapımı sırasında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Müsteşar Naci Ağbal’dan da görüşler alındı. Çalışmaya nihayet MUD’un önceki gün yaptığı toplantıda son şekli verildi. MUD Başkanı Mücahit Civriz, önümüzdeki birkaç gün içinde Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e sunulması beklenen taslağı alanında uzman kişilerin hazırladığını söyledi. “Çalışmayı kısa sürede açıklayacağız” diyen MUD’un genç başkanı Civriz, taslakla ilgili düşüncelerini şu sözlerle sürdürdü:

Haberin Devamı

Taslakta katkımız olsun

“Derneğin kuruluş sürecini tamamladıktan sonra Anayasa sürecine giriştik. Yeni Anayasa’da yer alması gereken mali hükümler ve diğer başlıklı şeklinde bir Anayasa Çalışma Grubu oluşturduk. Onu da çok kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşacağız. Biz artık özlük haklarımızla gündeme gelmek istemiyoruz. Anayasa gibi iyi, etkili ve güzel çalışmalarla yer almak istiyoruz. En önemli argümanımız Anayasa çalışması ve çözüm önerilerimizle gündemde olmayı düşünüyoruz.

Maliye’nin sesi oldular

Anayasa taslağını bakanlık bünyesindeki 500 üye içerisinde hukuka özel ilgi duyan, kesin hesap ve bütçe döneminde ciddi çalışma yapan arkadaşlarımız hazırladı. 15-20 maddelik mali hükümleri kapsayan ve devlet memurlarına ilişkin veriler de yer alıyor. Onu da çok kısa süre içinde açıklayacağız. 1 Mayıs’a kadar komisyon, önerileri alacak ve yazım çalışmalarına başlanacak. Taslağa son şeklini verdik, üst yönetimle tekrar görüşüp ortak noktaları yakalayarak çalışmayı tamamlayacağız. Onların da olumlu desteği var.”
Havanda su dövdüğümüz tartışmalar bir yana dursun Civriz’in açıkladığı kapsayıcı ve yapıcı Anayasal önerilerin başka alanlarda çalışan bürokratlara da örnek olması gerekir. Dileğim bu ekonomik taleplerin kulak ardı edilmemesi ve yeni Anayasa’da bir yer bulması olur.

Yazarın Tüm Yazıları