TÜSİAD’ın çağrısına neden son anda ’hayır’ dediler

GEÇEN cumartesi günü saat 16.00... Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy ve ekibiyle birlikte Ankara Feribotu’yla gittiğimiz Ereğli’den karayoluyla İstanbul’a dönüyoruz.

Haberin Devamı

Telefonum çaldı. Arayan önemli bir isim, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi’ne (YİK) işçi konfederasyonu başkanlarıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş’i davet etmeye hazırlandığını aktardı.

İstanbul’a döner dönmez araştırdım. TÜSİAD, aslında Anayasa Konvansiyonu’nu gündeme getirmek üzere Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile TÜRKONFED Başkanlarını 19 Haziran Perşembe günkü YİK toplantısına davet etmiş, ’olur’larını da almıştı.

TÜSİAD, ekonomide önemli açılımlar yapabileceğini düşündüğü UNDP Başkanı Kemal Derviş’i de "onur konuğu" olarak belirlemişti.

TÜSİAD’ın üç işçi konfederasyonu başkanını ilk kez birarada konuk edeceği YİK toplantısıyla ilgili öğrendiklerimi yazdım, geçen pazartesi Hürriyet’in birinci sayfasında da yer aldı. Aynı gün CNN Türk de birkaç kez haberi tekrarladı. TÜSİAD da toplantının resmi duyurusunu yayınladı.

Çarşamba günü ilk açıklama Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’dan geldi. Kumlu, ANKA Ajansı’na yaptığı açıklamada, "TOBB, TZOB, TESK, TİSK gibi örgütlerin de başında yer aldığı 83 sivil toplum örgütü Anayasa Platformu’nda çalışmalar yürüttü. Yeniden bir Anayasa Konvansiyonu üzerinde çalışmayı doğru bulmuyoruz. TÜSİAD toplantısına katılmayacağız" mesajı verdi. Birkaç saat sonra aynı yönde bir açıklamayı da Hak-İş Başkanı Salim Uslu yaptı.

İki açıklama sonrasında TÜSİAD’ı aradım, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi’nin katılımını teyit ettiğini belirttiler.

Bu aşamada önemli kurumlardan biri TOBB’du. Türk-İş ve Hak-İş’in "katılmıyoruz" açıklamaları sonrasında "TOBB da katılmayacak" söylentisi zaten yayılmıştı.

Çarşamba günü akşam saatlerine kadar TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’la birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki Yatırım Danışma Konseyi toplantısında bulunan Rifat Hisarcıklıoğlu, bir süre "Başkanvekilimiz Halim Mete gelsin, benim Biga’da önceden belirlenmiş toplantım var" havası yansıttı.

Akşam saatlerinde Arzuhan Doğan Yalçındağ ile Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD’ın Anayasa Konvansiyonu çağrısını görüşmek üzere yeniden biraraya geldi. Bu görüşme sonrasında bulunan orta yol, "TÜSİAD, Derviş’i de konuk ederek normal YİK toplantısını yapsın, Anayasa Konvansiyonu ile ilgili çağrısını ertelesin" şeklinde oldu. TÜSİAD, durumu DİSK, TİSK ve TÜRKONFED’e de bildirdi...

Dün sabah TÜSİAD YİK toplantısının gerçekleştiği Sabancı Center’a gittim. YİK üyelerinin bir bölümü, üç işçi konfederasyonu başkanının toplantıya katılmayacağını orada öğrendi. Toplantı öncesindeki sohbetlerde, "İki işçi sendikası lideri, neden son anda YİK’e gelmekten vazgeçti?" sorusuna yanıt arandı.

Acaba iki işçi sendika liderine birileri, "TÜSİAD, Kemal Derviş’i Türk siyasi hayatına yeniden lider olarak döndürmek istiyor, buna alet olmayın" mı demişti?

Haberin Devamı

DERVİŞ, SİYASETTEN UZAK DURMAK İSTEDİ

Haberin Devamı

TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısının gerçekleştiği Sabancı Center’a dün sabah UNDP Başkanı Kemal Derviş’le aynı anda girdik. Yokladım, "Derviş dönüyor mu" havasından tedirgin olmuştu.

Derviş, bu rahatsızlığını toplantı öncesi ayaküstü sohbetlerde ve konuşmasında da hissettirdi. Toplantının basına kapalı bölümünde soruları yanıtlarken de, "Siyasi sorulara yanıt vermeyeceğim" uyarısında bulundu.

2001 krizi ve sonrasındaki Türkiye günlerinde, adı sıkça "parti liderliği" için geçen Kemal Derviş, o dönemde hep, "siyasette birinci adamlık bana göre değil, ben teknisyenim" diyerek kenara çekilmeyi yeğledi.

TÜSİAD’ın YİK toplantısında konuk etmesi, Derviş’in siyaset gündemine yeniden oturmasını sağlar mı?

CENEVRE’DE MAÇI TV’DEN İZLEDİM, ÇOK GURURLANDIM
KEMAL Derviş, geçen pazar akşamı, yani Türkiye-Çek Cumhuriyeti maçının olduğu akşam Cenevre’deymiş.

Maçı televizyondan izlemiş.

TÜSİAD’da kürsüye çıktığında önce maçı izlerken, son dakika golleriyle gelen çeyrek final heyecanını nasıl yaşadığını ve gururlandığından söz etti: "Cuma günü Türkiye-Hırvatistan maçını izlemek üzere yine televizyon karşısında olacağım. Umarım aynı gururu yine yaşarız."

Toplantı öncesinde TÜSİAD üyesi Galatasaray taraftarı bir işadamı ise maçla ilgili şu yorumu yaptı: "Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim’in tavırları yüzünden içimden maçı izlemek gelmiyor. ’Yenilsek de Terim’in havası sönse’ diyesim geliyor."

En iyisi Terim’i görmezden gelip, Milli Takımımızı yürekten desteklemek değil mi?

Yazarın Tüm Yazıları