Türk tıp mucizesi: ‘Naklen hamilelik’

Dünyada başarılı rahim nakli yapılan ilk hasta Derya Sert (23) hamile de kaldı. Ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Münire Erman Akar’ın 10’uncu Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde anlattıklarından 10 soruda rahim nakli ve gebelik...

Haberin Devamı

1. Rahim kimden alındı?
Trafik kazasına bağlı beyin ölümü gerçekleşen genç bir kadından.

2. Rahim naklinde diğer organlarda olduğu gibi doku uyumu arandı mı?
Evet. Derya Sert ile vericinin doku uyumu altıda üçtü. Prof. Dr. Erman, “Dokuları anneyle kız kadar uydu. Büyük bir şans” diyor.

3. Sert’e yumurtalık da nakledildi mi?
Hayır. Çünkü yumurtalıkları vardı. Sadece damarlarıyla birlikte rahim ve vajenin bir kısmı alındı. Bu sırada başka bir ekip Derya Sert’i hazırladı. Alınan rahim ve vajenin bir kısmı sekiz saat süren operasyonla nakledildi. Prof. Dr. Erman, “Zor bir ameliyattı. Rahim destek bağlarının sağlanması son derece önemliydi. 2000’de Suudi Arabistan’da yapılan benzer nakil sonrası yeterince destek doku olmadığı için rahim aşağıya doğru sarkmış, 99’uncu günde rahim geri alınmıştı” diyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eae16bf018fbb8f89c9fcf4. Embriyolar ne zaman hazırlandı?
Rahim naklinden önce. Derya Sert’in yumurtalıklarının uyarılmasıyla toplanan yumurtalar, babadan alınan spermlerle döllendi. Elde edilen sekiz sağlıklı embriyo dondurularak nitrojen tanklarında saklandı. Çünkü çoğul gebelik Derya Sert için hiç arzulanan bir şey değildi. 31 Mart’ta tek embriyo transfer edildi.

5. Embriyolar hangi yoldan Derya Sert’e nakledildi?
Rahim ağzı yoluyla rahime ulaştırıldı.

6. Derya Sert’in rahmi reddetmesini önlemek için verilen bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar hamilelikte kesildi mi?
Hayır ama gebelikte kullanımı daha uygun ilaç verildi ve doz ayarı yapıldı.

7. Ultrasonda bebek görüldü mü?
Bunun için henüz erken. Transferden sonra yapılan ilk kan testinde gebelikle ilgili belirteçler saptandı. Bunlar iki haftalık, erken test sonuçları. Her şey yolunda giderse birkaç hafta sonra ultrasonografide kese görülecek, bebeğin de kalp atışı dinlenebilecek.

8. Normal gebeliklere göre Derya Sert’in gebeliği daha mı riskli?
Böbrek nakilli hastaların gebelikleri bu konuda büyük deneyim. Bunlarda erken doğum, gebeliğe bağlı yüksek tansiyon gibi riskler normal popülasyona göre biraz daha yüksek. Gebelik, riskli gebelikler ekibi tarafından takip edilecek.

Haberin Devamı

9. Doğumdan sonra rahim alınacak mı?
Ameliyattan sonraki ilk açıklamalar doğumdan sonra rahmin alınacağı yönündeydi. Şimdi her şey gebeliğin nasıl devam edeceğine bağlı. Sorunsuz devam ederse bu düşünce değişebilir.

10. Gebelik başarıyla sonuçlanırsa kardeş düşünülebilir mi?
- Teorik olarak mümkün. Şimdiye kadar sekiz nakil gerçekleştiren İsveç ekibinin deneyimleri yakından izleniyor. Onlar ikinci gebeliğin de mümkün olduğunu düşünüyor.

Ameliyatı kimler gerçekleştirdi?

Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ameliyat ekibinde Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Münire Erman Akar, Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Prof.Dr. Okan Erdoğan, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’dan Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı’dan Doç. Dr. Necmiye Hadimioğlu yer aldı.

Haberin Devamı

Türk tıp mucizesi: ‘Naklen hamilelik’

Yazarın Tüm Yazıları