Tüm dünyaya köpek kozmetiği satıyor

Sevi Kay, Amerika’da yaşayan bir Türk. Alerjik köpeği için tesadüfen yarattığı sabun, onun mesleğini değiştirdi.

Grafik tasarımcısıydı, köpekler için kozmetik ürünler satan büyük bir şirketin sahibi oldu. Japonya olmak üzere tam 14 ülkede büyük ilgi görüyor. 200 çeşit ürünü var. Baltimore’deki ofis deposunda ve labaratuvarında 8 aylık kızı Ayla, köpekleri jack russel cinsi Marduk ve geçen kış ölümden kurtardığı pitbul Pitaya ile dünyanın birçok ülkesinden gelen siparişlere yetişmeye çalışıyor. Hikayesini kendi ağzından dinleyin...

Kurt köpeğim Mundo, 1996’da halı temizliği için kullandığımız bir kimyasal temizlik sabunu yüzünden alerji oldu. Tüyleri dökülüp, kilo vermeye başladı. Kaşınmaktan kulakları dahi kan içinde kalıyordu. Veterinerden aldığım şampuan, kulak temizleyicisi, kartesonlu merhem ve steroid aşıları onu daha da hasta etti. İnternete girip doğal bir çözüm yolu aradım. Evde yapılabilen merhemler ve sabun tarifleri buldum. Daha sonra bunları değişik bitkilerle denemeye başladım. Zeytinyağı, gül yaprağı ve bazı doğal bitkilerle yaptığım sabun Mundo’ya çok iyi geldi. Ben o sırada New York’ta grafik tasarım yapıyordum. Köpeğim iyileşmeye başlayınca çevremdekiler, komşularım bunun nedenini sordu. Ne kullandığımı öğrenmeye çalıştılar. Mundo’nun tüyleri parlaklaşıp, güzelleşmişti. Ben yaptığım ürünü onlara da vermeye başladım. Reçetem ağızdan ağıza dolaşıp, talep görmeye başlayınca, 1997’de, hazırladığım web sitesinde bunu anlatıp, satışını yapmaya başladım. Kalıp sabunun ardından şampuan, daha sonra da yumuşatıcı krem yaptım.

EN ÇOK ABD VE JAPONYA’DA SATILIYOR

2001’de bu iş daha fazla zamanımı alıp, daha çok ilgimi çekince grafik tasarımcısı olarak çalıştığım firmadan ayrıldım. Bu arada aromaterapi dersleri aldım ve bitki yağlarıyla çalışmaya başladım. Kök, çiçek, kabuklardan çıkarılan bu yağlar, naturel ve içinde mikroplara karşı virüs kıran, bünyeyi güçlendiren, yaraları iyileştiren birçok saf bitki yağı vardı. Bu hammaddelerin saflığını gören köpek sahipleri benim ürünlerime ilgi gösterip, kendileri için de kullanmaya başladı. Bu kez de insanlara yönelik ürünler yaptım. Kepekli saçlara şampuan, dudağa ruj, gözaltı için krem hazırladım.

Köpek ürünleri Grrrroom Dog adıyla satılıyor. Satışı en yüksek ülkeler Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya. Japonya’da 8 yıldır çalıştığımız bir dağıtıcımız var. Amerika’da birçok butik ve köpek spa’sında mallarımız satılıyor. İnternetten alışveriş yapmak isteyenler www.cybercanine.com adresini ziyaret edebilir.

Şu anda 8 aylık kızımla her gün iş hayatımı paylaşıyorum. Baltimore’de ofis, depo ve labaratuvarı olan işyerimizde, 200’e yakın ürün yapıp dünyanın her ucuna gönderiyoruz. İngiltere, Tayvan, Singapur, Japonya, İsveç, Avusturya, Almanya, Kanada, Fransa en çok satış yaptığımız ülkeler arasında. Bir ayda 400’ün üzerinde paketi bu ülkelere gönderiyoruz.

KURUYAN PATİLERE POMAD

Şu anda köpekler için 35 ürün satıyoruz. Patilerinin derisini sağlıklı tutmak için ya da derisindeki kesikleri, çizikleri gidermek için yaptığım Paw Care pomadı en çok satılan malımız.

Kuru ve hassas ciltleri olan köpekler için Wild Oatmeal (yulaf) şampuanı ve spreyi de çok satılan ürünlerden. Yulaf hem insan, hem de köpeklerde derideki alerjileri gideriyor.

Lavender Fresh’in içinde Bulgar ve Türk lavanta yağı var. Lavanta yağı, özellikle allerji, yanık, kesik, böcek ısırığı, kaşıntı ve yağlı ciltler için çok yararlı. Stres, korku ya da panik hissedenleri de rahatlatıyor.

Köpekler genelde yıkanmadan, araba gürültüsünden ve veterinere gitmekten korkuyor. Bunun için Sweet Marjoram (güvey otu) Sprey, Chamomile (papatya) Sprey ya da Lavender (lavanta) Fresh Sprey öneriyoruz.

Tüyleri kokan köpeklerde, içinde Patchouli (silhat) yağı olan Eart Bark Şampuanı çok severek kullanılıyor. Nuran ÇAKMAKÇI

Köpeklerde eklem romatizması

Özellikle küçük ırk köpeklerde, orta yaşlarda görülen romatoid artrit (eklem romatizması), bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Normalde bağışıklık sistemi bakteri hücrelerinin duvarındaki gibi vücuda ait olmayan proteinlerle yani antijen dediğimiz maddelerle karşılaşınca reaksiyona geçerek antikor üretir. Bu antikorlar da antijenlerle birleşerek immun kompleks adını verdiğimiz yapıları oluşturur. Romatoid artrit’te vücut aşırı bağışıklık reaksiyonu vererek kendine ait vücut proteinlerini yabancı protein olarak algılar ve buna karşı antikor üretir. Bu antikorlara romatid faktör adı verilir. Antikorlar ve immun kompleksten gelen proteinler eklemlerde depolanmaya başlar bu durumlarda eklemlerde yangı oluşur ve aynı travmalarda olduğu gibi eklemlerde reaksiyon oluşur. Vücut kendisine hasar vermekte olan bu immun komplekslerden kurtulmaya çalışırken eklemlerde daha da fazla hasar oluşmaya başlar. Bu durum sürekli bir hal alıp eklem ve kıkırdak yapısı ciddi olarak hastalanır ve hasar görmeye başlar.

Eklem romatizması köpeklerde genellikle aynı anda birçok eklemde ortaya çıkar. Köpek sürekli olmamakla birlikte genellikle topallar. Hastalığın şiddetine göre topallık da şiddetli veya hafif olabilir. Bazı durumlarda hastalığın aşırı şiddetli seyretmesi köpeği yürüyemez hale getirebilir. Topallık bazen ayak değiştirebilir. Bazı vakalarda topallık aniden başlar ve bunu iştahsızlık ve ateş takip edebilir. Eklem romatizmasının önemli belirtilerinden birisi de eklemlerin katılaşmasıdır. Eklemler genellikle şiş ve ağrılıdır. Bazı köpeklerde kaslarda zayıflama, lenf yumrularında büyüme, böbrek hastalığı, bademcik iltihabı ve pnömoni de görülebilir.

Hastalığın şiddetine ve oluşturduğu tahribata göre birçok tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemine yönelik ilaçlar, antienflamatuar ilaçlar ve eklem içine uygulanan tedaviler bunlar içinde sayılabilir. Ancak romatoid artrit’in tamamen iyileşmesine yönelik bir tedavi henüz mevcut değil. Uygulanan tedavilerin başlangıcında köpeğin az hareket ettirilmesi ve dinlendirilmesi gerekir. Tedaviye olumlu sonuç alındıkça ve eklemler rahatladıkça egzersizler de başlatılarak tedavi desteklenir. Kilo kontrolü ve şişmanlığa izin verilmemesi hastalığın kontrol altında tutulmasında önemli rol oynar. Hastalık nedeniyle hareketleri kısıtlanan köpeğin aşırı kilo alması kolaylaşır. Bu da obezite ile ilgili problemlerin yanı sıra aşırı kilonun eklemlerde yol açacağı baskı sonucunda hastalığın şiddetlenmesine ve/veya iyileşme sürecinin aksamasına neden olabilir.

Pako pano

Birbirinden güzel, sevgi delisi tekirlere yuva aranıyor. İç - dış parazit tedavileri yapıldı.Tuvalet alışkanlıkları var. Onları hayatları boyunca terk etmeyecek, sevgi ile bakabileceklerinden emin olan hayvanseverler arıyoruz. Tel: (216) 362 89 21.

İkisi de yuvalarında çok mutluydu. Ancak eşler boşanmaya karar verince, onlar da kapı dışarı edildiler. Sevgi delisi, tüm aşıları yapılmış, kısırlaştırılmış 6 aylık oğullarımıza yeni ve kalıcı yuva arıyoruz. Tel: (533) 368 42 43.

Annesiz büyüttüğümüz 1.5 aylık minik Zoro ve kardeşleri çok oyuncu, akıllı ve sağlıklı. Kum terbiyeleri var ve evde büyüdüler.

Acilen sevgi ile bakılacakları yuvalar arıyoruz. Tel: (216) 384 51 65.

2 aylık, annesiz büyütülen 5 kardeşe sevgiyle bakılacakları yuvalar arıyorum. Tel: (216) 384 51 65.
Yazarın Tüm Yazıları