Tüketicinin Erkan abisi

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Jet-Pa: Tofaş olmadı size Proton verelim

Kampanyalar aylar önce bitmesine rağmen hala 1170 müşterisine otomobillerini teslim edemeyen Jet-Pa, şimdi bu müşterilerine Tofaş ve Renault yerine Malezya'dan ithal edeceği Proton marka otomobilleri öneriyor. Bu öneriyi kabul edenler, Proton otomobillerine şubat ayında kavuşacak. Etmeyenler ise, ilk parti Protonların satışından elde edilecek geliri bekleyecek.

Düzenlediği sabit fiyat garantili kampanyaların otomobillerini, son bir yıldır teslim etmekte zorlanan Jet-Pa, şimdi müşterilerine Tofaş ve Renault yerine Malezya'da Mitsubishi lisansıyla üretilen Proton marka otomobilleri vermeye çalışıyor. Jet-Pa'nın bu önerisini kabul eden müşteriler, otomobillerine şubat ayında hemen kavuşabilecek. Bu öneriyi kabul etmeyenler ise, ithal edilecek ilk parti 2 bin 500 otomobilin satışını beklemek zorunda. Çünkü, Tofaş ve Renault almak isteyenlerin talepleri, ancak bu otomobiller satıldıktan sonra elde edilen gelirle karşılanacak.

Tüketici Yasası'nın kampanyalı satışlarda müşteriye teslim edilmeyen üründen, satıcının yanı sıra üretici firmaları da sorumlu tutması, bu firmaların sabit fiyat garantili çekilişle kampanya düzenleyen firmalara karşı bazı önlemler almaya itti. Bunun sonucunda, bayilerinin dışında bu tür kampanya düzenleyen firmalara araç vermemeye başladı. Bayilerini de bu tür kampanya düzenleyen firmalara araç vermemeleri konusunda uyardı. Aksi taktirde, sabit fiyat garantili kampanya düzenleyen firmaların teslim etmeyeceği her otomobilden kendileri sorumlu olacaktı.

1170 KİŞİ ALAMADI

Otomobil üreticisi firmaların bu kararından en fazla etkilenen de Jet-Pa oldu. Çünkü, Jet-Pa düzenlediği kampanyalara katılan 3 bin müşterisine araç bulmakta zorlanmaya başladı. Ayrıca, çarkı döndürebilmek için yeni kampanya da düzenleyemedi. Kampanyalara katılan tüketicileri, otomobillerin teslim tarihi geçmesine rağmen aylarca oyalamak ve teslim edeceği araçlar için de ek para talep etme yolunu seçti. Kampanyalar aylar önce bitmesine rağmen, Jet-Pa'dan hala otomobilini alamayan 1170 kişi bulunuyor.

Jet-Pa Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz, yeni bir kampanya düzenlememelerine rağmen otomobillerini alamayanların sayısını 3 buinden 1170'e düşürdüklerini söylüyor. Kampanyalara katılan bu 1170 kişinin de otomobillerini kısa sürede kavuşacaklarını iddia eden Akgündüz, ‘‘Ne var ki, elimizdeki tüm parayı temsilcisi olduğumuz Proton otomobillerin 2 bin 500 adetlik ilk partisini getirmek için kullandık. Bu nedenle, kampanyalara katılan üyelerin otomobillerini şu anda teslim edemiyoruz. Proton otomobillerinin satışından elde edilecek gelirle onların taleplerini karşılayacağız. Ancak, otomobiline bir an önce kavuşmak isteyen müşterilerimize gelecek olan ilk parti Protonlardan vereceğiz. proton marka otomobil istemeyenlerin talepleri ise 2 bin 500 otomobilin satışından elde edilecek gelirle karşılanacak’’ dedi.

JET-PA NEDİR?

Jet-Pa'nın ana faaliyet alanını pazarlamacılık oluşturuyor. Özellikle otomobil, konut ve kendi ürettiği Hyundai marka televizyonlar için düzenlediği kampanyalarla tanınıyor. Ayrıca, Türkiye'nin ilk tessettür oteli olan Didim'deki Caprice'in de sahibi. Şimdi'de Malezya'dan Proton otomobillerinin temsilciliğini aldı.

Kamuoyunun gündemine ise, Akşam Gazetesi'nin televizyon kampanyasıyla ilgili yapmış oldukları anlaşmanın fesh edilmesi üzerine gelmişti. Hatırlayacağınız gibi Akşam, okuyucularına Hyundai marka televizyon verme vaadinde bulunmuş ancak, daha sonra bu anlaşmayı tek taraflı bozarak, Hyundai televizyonları vermekten vazgeçmişti. Okuyucularına Akai marka televizyon dağıtma yoluna gitmişti. O dönemde Jet-Pa da, Akşam'ı tüketicilere verdiği sözü tutmamakla suçlamıştı. Kampanyanın sonunda da Akşam, okuyucularına Hyundai televizyon yerine Akai marka televizyonları dağıtmıştı.

ÇARK NASIL DÖNÜYOR?

Jet-Pa'nın otomobil kampanyalarıyla ilgili olarak, Sermaye Piyasası Kurulu bir inceleme yaptı. Bu inceleme sonucunda, rapor hazırlayan SPK uzmanları, daha ortada konut kampanyası yokken, şu yorumu yapmıştı:

‘‘Jet-Pa'nın ilan ettiği sistem içinde otomobilleri, teslim edebilmesi mümkün görülmüyor. Jet-Pa otomobilleri sahiplerine verebilmek için yeni yeni saadet zincirleri kurmak zorunda kalabilir.’’

SPK uzmanlarının bu yorumu, konut kampanyasının başlamasıyla doğrulanmış oldu. Jet-Pa, daha önce düzenlediği kampanyaları finanse edebilmek için sürekli yeni otomobil ya da konut kampanyaları düzenlemek zorunda. Yani çark, sürekli yeni kampanya düzenlenerek, eski kampanyalar tamamlanmaya çalışılarak dönüyor.

Esnaf da tüketicinin hakkına sahip çıkıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) bünyesinde, ‘‘Tüketicileri Koruma ve Tüketici Şikayetlerini İnceleme ve Değerlendirme Birimi’’ oluşturuldu. Bundan böyle, tüketiciler şikayetlerini, Ankara'daki ‘‘4396519-4182513’’ numaralı telefonlara da bildirebilecekler.

TESK Genel Başkanı Derviş Günday, yeni kurulan birimde tüketici şikayetlerinin uzmanlar tarafından incelenerek, kısa sürede sorunların çözüme kavuşturulmasının sağlanacağını söyledi. Günday, ‘‘Kurulan bu birimle tüketicilerimiz ayıplı mal, taksitli satış, kapıdan pazarlama, garanti belgeli ürün ve satış sonrası servis gibi konulardaki sorunlarını Tüketici Kanunu'nun verdiği yetki dahilinde çözmeyi amaçlayarak tüketiciyi koruma yolundaki kararımızı hayata geçirdik’’ dedi.

Günday, esnaf ve sanatkarın disiplin kurullarıyla sürekli olarak zaten denetlendiğini belirterek, ‘‘müşteri velinimetimizdir’’ görüşünden hareketle, tüketiciyi en iyi şekilde memnun edebilmeyi hedeflediklerini vurguladı. Yeni kurulan birimin, aynı zamanda esnaf ve sanatkarın da hizmetinde olacağını, tüketici sorunlarının üyelerinin mesleki sorumluluklarının da gözönünde bulundurularak, şikayet ve anlaşmazlıkların kaynağında, uzman kişilerce kısa sürede sonuçlandırılacağını kaydetti.

Yazarın Tüm Yazıları