Tüketicinin Erkan Abisi

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Tekel'den ithal rakılara ‘sağlıksız’ suçlaması

Tekel, gazete ilanlarıyla akşamcıların sağlığını korumaya çalışıyor. Tekel'in ilanlarında, Aslan Sütü, Tekirdağ, Export ve Has adıyla Almanya ve Kıbrıs'ta üretilen rakıların Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olmadığı ve halk sağlığı açısından tehlike oluşturduğu vurgulanıyor. Yetkililer, bu ilanları yaptıkları analizlerden çıkan sonuçlar nedeniyle verme gereği duyduklarını söylediler.

Peşpeşe yapılan zamlarla keyifleri kaçıran Tekel, şimdi de gazetelere verdiği ilanlarla, akşamcıların sağlığını korumaya çalışıyor. Tekel, ilanlarında Almanya ve Kuzey Kıbrıs'ta üretilen Tekirdağ, Aslan Sütü, Export ve Has adlı rakıların Türk Gıda Kodeksi'ne uygun üretilmediği görüşünü savunuyor. İlanlarda, üretim şekli belli olmayan ve halk sağlığı açısından tehlike oluşturan bu dört rakıya karşı tüketicileri uyarıyor.

Türkiye'de Altınbaş, Kulüp ve Yeni Rakı adı altında üç tip rakı üretip, pazarlayan Tekel, bunların dışında rakı üretmiyor ve dışardan da rakı ithal etmiyor.

Gazetelere verdiği ilanlarda ise, özellikle free shop ve gümrüksüz satış mağazalarında satılan Kıbrıs ve Almanya kökenli Aslan Sütü, Tekirdağ, Export ile Has adlı rakılara dikkat çekiliyor. İlanlarda, üretim şekli bilinmeyen ve Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olmayan bu alkollü içeceklerin halk sağlığı açısından tehlike oluşturduğu, bu nedenle de belirtilen zararların önlenmesi açısından tüketicilerin bu içkilere rağbet etmemesi gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, Aslan Sütü, Tekirdağ, Export ve Has adlı rakıları kaçak yollarla ithal eden ve satanlar hakkında da yasal işlemlerin yapılacağı belirtiliyor.

Arkadaşımız Fadime Çoban, bu dört rakıyla ilgili olarak Tekel yetkilileriyle görüştü. Yetkililer, her türlü alkollü içkinin gerek yurt içinde üretimi, gerekse yurt dışından ithali ve satışının devlet kontrolü altında olduğuna dikkat çekerek, ‘‘Bu kontrolü devlet adına Tekel yürütüyor. Tekel de, Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak ürettiği Yeni Rakı, Kulüp ve Altınbaş dışında rakı üretmiyor ve ithal etmiyor. ithaline de izin vermiyor. Bunun da nedeni, kaçak yollarla Türkiye'ye sokulan bu rakıların laboratuvarlarımızda yapılan analizlerinde Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olmadığını tespit etmemiz. Analizlerin sonucunda, üretim şekli bilinmeyen bu rakıların halk sağlığı açısından tehlike oluşturduğunu tespit ettik ve bu ilanları verme kararı aldık’’ dediler.

Tekel'in tüketicileri uyaran bu ilanlarına ilk tepki Kıbrıs'tan geldi. KKTC Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada,‘‘Kıbrıs'ta alkollü içkilerin yasal izin alınarak, usulüne uygun olarak üretiliyor. Sağlık açısından da sürekli denetleniyor’’ denildi.

İSTANBUL'dan Mustafa Ekmekçi'nin Swach marka saati yenisiyle değiştirildi.

İZMİR'den Josef Saul'un kaybolan valizinin parası Pamukkale tarafından ödendi.

MUĞLA'dan Yıldız Atasoy'un AEG marka çamaşır makinasının yıkama motoru değiştirildi.

İSTANBUL'dan Yıldıray Erdoğan'ın APS Mağazası'ndan aldığı pantolon yenisiyle değiştirildi

İSTANBUL'dan Cengiz Kaya'nın Arçelik marka kliması geri alındı ve ücret iadesi yapıldı.

İSTANBUL'dan Fatma Akgün'ün Arçelik marka buzdolabı ile ilgili sorunu malzeme ve işcilik ücretinden yüzde 50 indirim yapılarak giderildi.

İSTANBUL'dan İsmail Kaya'nın Arçelik marka termosifonunun montajıyla ilgili bilgi verildi.

ELAZIĞ'dan Hüseyin Yalçın'ın Arçelik marka no frost buzdolabı kontrol edildi.

İSTANBUL'dan Turan Turanoğlu'nun Yeni Karamürsel Mağazası'ndan aldığı Swatch marka saati yenisiyle değiştirildi.

İSTANBUL'dan Yasemin Avcıoğlu'nun Kadıköy Lee mağazasından aldığı gömlek yenisiyle değiştirildi.

Yazarın Tüm Yazıları