Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Toptancı Baykal Baykalcı Kapusuz

TBMM Başkanlık seçimi oylaması sürerken günlerce, “Her şeye karşın adayım” demiş olan AKP Ankara Milletvekili Salih Kapusuz’la kuliste karşılaştım.

Haberin Devamı

“Sizi vazgeçiren ne oldu?” diye sorunca Kapusuz, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, Köksal Toptan’a destek açıklamasını adres gösterdi.

Kapusuz’a göre, Baykal’ın bu desteği olmasaydı başkanlığa çok yakındı.

Baykal’ın tavrının nedenini yazılarımda dile getirdiğimi anımsatıp Kapusuz’a bu bakışının bendeki bilgilerle örtüşmediğini söyledim.

Bunun üzerine bakın, Kapusuz nasıl bir perde arkası verdi ve verdiği perde arkasının devamını Baykal nasıl tamamladı?

GECE 11.55 RANDEVUSU

Kapusuz, açıklamayı yaptığı gün Baykal’ı aradığını belirterek aralarında geçen telefon konuşmasını şöyle aktardı:

- Ne o Sayın Baykal, birdenbire Toptancı oldunuz.

- Toptan’a desteğimizin sürdüğünü, arkadaşlarımızın eğiliminin bu yönde olduğunu göstermek istedim; sen aday mısın, değil misin?

Haberin Devamı

- Aday olursam destek mi vereceksiniz?

- Arkadaşlarımız sizi severler; ama siz aday olamazsınız.

Kapusuz, Baykal’ın bu açıklaması sonrası ısrarını sürdürmesinin partide bir iç çekişme olduğu görüntüsü yaratacağı kaygısıyla, aday olmadığını söyledi.

Sohbetim sürerken bir ara gazeteci arkadaşımız Düzgün Karadaş, yaklaşıp, “Sayın Kapusuz, aday olmadınız; ama Mehmet Ali Şahin’in adaylığını açıklamak da ilk size düştü; ne ilginç tesadüf” deyince de Kapusuz aynı gerekçeyi aktardı.

Biraz sonra da bu kez Baykal’la karşılaşınca konuyu açtım.

EN BAYKALCI AKP’Lİ

Baykal, “Eksik bıraktığı yerler var, tamamlayayım” dedi ve devam etti:

“Bana ‘Toptancı oldunuz’ derken, kendisinin AKP’deki tek en Baykalcı olduğunu söyledi. Daha o gün her şeyi görmüştüm ve gördüklerim çıktı. ‘Aday mısın?’ diye sordum. Aday olacağı yönünde konuştu. ‘Bak Toptan’ı da, seni de aday yapmayacaklar, aday Mehmet Ali Şahin’ dedim. Bunun üzerine ‘Son ana, gece on ikiye beş kalaya kadar çok şey olur’ dedi. Adaylık başvurularının bittiği gece arayıp; ‘On ikiye beş var’ demeyi düşünmedim değil.”

Bunları şunun için yazıyorum; Baykal’ın verdiği desteğin Toptan’ın yolunu kestiği yönündeki bilgi pek tutarlı değil.

Bunu böyle görmeyenlerden biri de Toptan’ın kendisi olduğu için o destek açıklaması sonrası arayıp Baykal’a teşekkür etti.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’ı, Kürt açılımında desteğine ihtiyaç duyduğu muhalefete jest yapmaktan alıkoyan gerçek, bu önemli makama “Zamanı geldi” diyerek daha güven duyduğu, çekirdek kadrodan bir arkadaşını oturtmasıdır.

Tabii izleyip göreceğiz Şahin, Toptan’dan farklı neler yapacak?

Örneğin Mayın Yasası bugün görüşülseydi ve kürsüde Toptan değil de Şahin olsaydı, MHP’li Şenol Bal’ın AKP’lileri kızdıran konuşmalar yapmasının yolunu kapatıp Başbakan’ı daha fazla mutlu edebilecek miydi?

Veya tersten bir soruyu da şöyle yönelteyim:

Şahin, aynen Toptan gibi Zahid Akman’ın, sadece RTÜK başkanlığından değil üyelikten de ayrılması görüşünde; Başbakan da bu konuda Toptan’dan esirgediği desteği Şahin’e verecek iradeyi ortaya koyar mı, koymaz mı?

Yazarın Tüm Yazıları