Top sahasında müzik sesleri!

SANAT, bir ülkenin gücüdür.

Haberin Devamı

Atatürk “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” diyerek toplumların sanatsız gelişemeyeceğini anlatmıştır.
Sanat eserleri, uygarlıkları sonraki kuşaklara anlatan tanıklardır.
Sanatın meyveleri ölümsüz olur.
Biz ulus olarak sanata gereken önemi veriyor muyuz?
Bu soruya gönül rahatlığıyla “Evet” demek mümkün değil!
Dünyanın en büyük kentlerinden olan dev İstanbul’da, kaç tane sanat merkezi var ki?
Baleyi, dansı günah sayan bir zihniyetin, sanatla ne kadar ilgisi olabilir?
Ne yazık ki sanatta da, uygar Batı ülkelerine göre hayli fukarayız!

* * *

Neyse ki, sayıları az da olsa, sanatsever belediye başkanları var.
Bunlardan biri CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal... Beşiktaşlıları uluslar arası kalitede bir salona kavuşturdu: “Fulya Gösteri Merkezi.”
Ünal, İstanbul’un opera ve orkestra için büyük ölçüde yer sıkıntısı çektiği dönemde görkemli bir sanat merkezi açarak ülkeye önemli hizmette bulundu.
Yapımı iki yıl süren modern konser salonu, geçtiğimiz hafta içinde Devlet Opera ve Balesi’nin muhteşem gösterisiyle açıldı.
Sanata ve sanatçıya büyük saygı gösteren Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve eşi Şefika Ünal, ev sahibi olarak konukları kapıda karşılarken yüzlerinde, ülkeye değerli bir sanat merkezi kazandırmalarının sevinci vardı.

* * *

Haberin Devamı

Ben de eşim Emel Turan ile birlikte, sanat ziyafetinin verildiği o güzel gecedeydim.
Sanat, insanların ölümsüzlüğü demektir. Sanat ve sanatçılar ölmez.
Gerçekten ölüp yok olmamak için elimizdeki tek güç sanattır, yaratılan eserlerdir.
Eşim Emel de bir sanatçıdır. Kendisi alçakgönüllü davranır, iddialı konuşmaz ama gerçekte başarılı bir ressamdır. Onun resimleri, kelimesiz birer şiir gibidir.
Emel’in yarattığı her resmin, yaşanmış bir heyecanın duygusal karşılığı olduğunu müşterek hayatımızdan biliyorum.
O, resimlerinde kendisini anlatmayı değil, kendisinin de bir parçası olduğu dünyayı, dünya gerçeğini dile getirmeyi tercih eder. Emel Turan, renklerin ve desenlerin hanımefendisidir.
Fulya Sanat Merkezi’nde resim ve heykel galerisi de bulunuyor. Sanatçılara büyük destek veren Beşiktaş Belediyesi, sanatçıların belediyeye armağan ettiği tabloları da sergiliyor.
Bir zamanlar Beşiktaş Futbol Takımı’nın antrenman yaptığı top sahasında şimdi müzik sesleri yükseliyor. İstanbul’un bu çapta başka bir konser salonu yok.
Sanatsever Belediye Başkanı İsmail Ünal:
“Ne mutlu bana ki, sanatın baş tacı edildiği Beşiktaş’ta Belediye Başkanlığı yapıyorum. Beşiktaş üzerinde, Cumhuriyet Türkiye’sinin aydınlığı dolaşır. Özgürlük, demokrasi, adalet ve sanat Beşiktaş için vazgeçilmezdir. Spor ve sanatın ileri olduğu Beşiktaş, bana göre Türkiye’nin en özgür kentidir” diyor.

* * *

Haberin Devamı

Sanat, güzel ve yüce hareketleri ölümsüzleştirir, kötülükleri kınar, zorbaları korkutur!
Sanatın gücü muhteşemdir!
Biz ulus olarak sanatta neden ileri değiliz diye üzülmemize gerek yok. İktidarların, sanata ve sanatçıyla önem vermediği bir ülkede sanat yeteri kadar gelişemez.
Bir ülkede, sanat ve sanatçı desteklenmiyorsa, onlardan korkuluyorsa, böyle bir korkunun, politikacıların kültür fukaralığından kaynaklandığını söylemek yanlış olmaz!

Yazarın Tüm Yazıları