TOBB, gümrüklerle İpek Yolu’na uzanacak, x-ray cihazı üretecek

TÜRK-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TATSO) ofis açılışı ve Dünya Türk İş Konseyi Avrupa Komitesi toplantısı için gittiğimiz Berlin’de kaldığımız otelin köşesindeki cafeye akşam kahvesi içmek için uğradım...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyeleri Şadan Eren, Mustafa Yardımcı, İlhan Parseker, Çetin Budak ile TOBB’un Gümrük ve Turizm İşletmeleri (GTI) şirketininin Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız (aynı zamanda Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı) yolu izler vaziyette masalara dizilmişti.

TOBB’un Basın Danışmanı Murat Oray, gazeteci arkadaşım Tarık Yılmaz’la birlikte biz de ekibe katılınca, ilginç bir görüntü oluştu.

Önce, yanyana dizilmiş yoldan geçenleri izleyen 8 erkek olarak oluşturduğumuz görüntüye güldük, sonra Arif /images/100/0x0/55eb0c3cf018fbb8f8a7a068Parmaksız’la Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş.’deki yatırımlarını, hedeflerini konuştuk.

Yap-İşlet-Devret modeliyle aldığınız Kapıkule’de resmi açılış ne zaman?

- Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 19 Haziran’da olacak. Kendisinden takvim bekliyorduk. Artık kesinleşti.

Şirketinizin yapısı nasıl?

- 2005 yılında 100 milyon TL sermaye ve TOBB’a bağlı 137 borsanın ortaklığıyla kurmuştuk.

Şimdiye kadar işletmeye açtığınız gümrük kapıları hangileri?

- Habur, Cilvegözü, Hamzabeyli, Sarp ve Kapıkule. Tabi Kapıkule hizmete girmiş durumda ama resmi açılışı dediğim gibi 19 Haziran’da yapılacak.

Bugüne kadar gümrük kapıları için ne kadar yatırım yaptınız?

- 185 milyon doları buldu.

Sırada hangileri var?

- Nusaybin, Akçakale, Dereköy, Yayladağı, Dilucu, Esendere, Türkgözü, Karkamış ve Öncüpınar kapılarına ait projelendirme ve fizibilite çalışmaları devam ediyor.

Kapıkule’de Bulgaristan’a, "Kapıkule’de sizin tarafı da GTI olarak işletelim" öneriniz olmuştu. Bu konuda bir ilerleme var mı?

- Bulgaristan’a aynı öneriyi tekrarlıyoruz. Ancak, bu konuda en somut ilerleme Gürcistan’la olacak. Çünkü, Gürcistan’ın Sarpi Kapısı’nın (bizim taraf Sarp) modernizasyon ve işletme projesini alabiliriz. Ayrıca Suriye ile de konuşuyoruz.

Parmaksız, biraz duraksayıp, kafalarındaki planı anlattı:

 Aslında hedefimiz İpek Yolu güzergahındaki tüm gümrük kapılarına adım adım modernizasyon ve işletme için talip olmak.

Arif Parmaksız, bir başka hazırlığın da ipuçlarını verdi:

Gümrük kapılarının modernizasyon ve işletmesine girince, x-ray cihazı konusunda üretim araştırması da yapmaya başladık. Biri Amerikalı, diğeri Çinli iki teknoloji şirketiyle görüşüyoruz. Ortaklaşa x-ray cihazı fabrikası kuracağız.

- Ortaklık yapısı nasıl olacak?

Yüzde 50 TOBB, yüzde 50 de yabancı ortağın olacak. TOBB’un yüzde 50’lik hissesinin bir kısmını bize bağlı Endüstri ve Teknoloji Üniversitesi’ne (TOBB-ETÜ) vereceğiz. Çünkü, Ar-Ge işlerimizi TOBB-ETÜ yapacak.

TOBB’un Gümrük ve Turizm İşletmeleri şirketi, Kapıkule’nin devreye girişiyle çok büyük iş hacmine ulaştı... İpek Yolu’na uzanıp, x-ray cihazı üretimine de başlayınca, yapı daha da büyüyecek...

Araçların yüzde 35’i Kapıkule’den geçiyor/images/100/0x0/55eb0c3cf018fbb8f8a7a06a

TOBB Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş., Kapıkule Sınır Kapısı’nın modernizasyonu sırasında 41 bin 240 metrekarelik alanda inşaat yaptı.

Şirketin bugüne kadarki en önemli operasyonunu Kapıkule Gümrük Kapısı modernizasyonu oluşturdu.

Türkiye’ye giriş-çıkış yapan araçların yüzde 35’i Kapıkule’den geçiyor.

Karayoluyla giriş-çıkış yapan yolcuların yüzde 42’si Kapıkule’yi kullanıyor.

Tüm milletvekilleri davetli 5 bin kişi yemek yiyecek

TOBB, Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. ile Edirne Ticaret Borsası, Kapıkule Sınır Kapısı’nın resmi açılışı için hazırlıkları hızlandırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kapıkule’ye verdiği önem nedeniyle, TBMM’deki tüm milletvekillerinin açılışa davet edilmesini istedi. TOBB da bunun üzerine Türkiye genelindeki 360’ı aşkın oda ve borsa yönetimlerini açılışa davet etme planı yaptı. Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Bulgaristan’dan başta Başbakan olmak üzere katılacak davetlileri de dikkate alarak, ekibine 19 Haziran’daki resmi açılış töreni için 5 bin kişilik yemek hazırlığı yapmaları talimatı verdi.
Yazarın Tüm Yazıları