Tiroit hastası mıyım?

38 yaşında bir bayanım. Kilom, boyuma göre çok fazla. Sadece salata yememe rağmen kilo veremiyorum. Bazen burnum ve ellerim buz gibi oluyor.

Bir yakınım, tiroit hastalığımın olabileceğini söyledi. Tiroit nedir? Bu ihtimal olabilir mi? Hangi doktora gitmem gerekiyor?

ŞULE R.

TİROİT,
boynun ön kısmında bulunan kelebek şeklinde bir organdır. Halkımız bu organı, büyüdüğü zaman oluşan guatr hastalığı nedeniyle tanır. Görevi, salgıladığı hormonlarla vücudun metabolizmasını düzenlemektir. Vücudun istirahat sırasındaki enerji harcaması (bazal metabolizma), tiroit bezi tarafından düzenlenir. Tiroit bezinin hormonlarının az olduğu hallerde (hipotiroidi) hastalar, halsiz, kuru ciltli, kilo almaya eğilimli, vücudunda su toplanan ve kolay üşüyen kişiler haline gelirler. Doğal olarak her kilo almaya eğilimli olan ve kolay üşüyen kişinin hemen tiroit bezi hastası olarak nitelendirilmesi doğru olmamakla beraber, iç hastalıkları uzmanı bir doktora başvurarak tiroit kontrolü yaptırmakta yarar var.

Uykum sorun oluyor

BENİM sorunum uyku. Akşamları erken de yatsam gün boyunca birkaç saat arayla uyku bastırıyor. Arkadaşlar bol bol kahve içmemi söylüyorlar, bu çare olur mu?

F.MERYEM/İSTANBUL

BU
denli yoğun uyku sorunu karşısında sadece kahve içmek önerisinde bulunmak yeterli olmayacaktır.

Aşırı uykuya yol açan birçok sorun olabilir. Bunlar arasında şeker hastalığı gibi sistemik sorunlar ile gece uykusunun yeterli kalitede olmaması gibi sorunlar da bulunabilir. Öncelikle bir iç hastalıkları uzmanı ile görüşerek sistemik hastalıklar açısından tetkik olmalısınız. Eğer böyle bir sorununuz yoksa, uyku araştırma merkezlerinden birine başvurun. Bu merkezlerde hastalar özel cihazlara bağlanarak uyku süresince izlenir. Böyle bir tetkikin ardından uyku ile ilgili durum aydınlığa çıkmış olacağı için, çare bulmak da kolaylaşacaktır.

Testis su toplar mı?

SPERMLERİMİN eksik olması nedeniyle yapılan tetkiklerde varikosel tanısı konuldu. 6 ay önce ameliyat oldum. Sperm sayısı arttı ama hareketli sayı hálá çok değil. Ayrıca testislerim su topladı.

Bana ne önerirsiniz?

N.TUNA/ANKARA

VARİKOSEL,
özellikle ileri derecede olduğu takdirde testisin kan dolaşımını yavaşlatarak ısınmasına ve fonksiyonunda bozulmaya yol açar. Böylece sperm üretim sayısı düşer. Böyle durumlarda ameliyat yapılarak kan dolaşımı düzenlenmiş olur.

Ameliyat sonrası sperm sayınız düzelmiş ancak su toplaması oluşmuş ve hareketlilikte artma görülmemiş. Daha önce olmayan sıvı toplanmasının ameliyat sonrasında ortaya çıkması, incelenmeyi gerektiren bir durumdur.

Bir hastanenin üroloji kliniğine başvurmanızın yararı olacağı kanısındayım.
Yazarın Tüm Yazıları