Telve'yle Kahwe kapıştı, 450 milyon dolarlık pazar köpürdü

ARÇELİK'in Telve'yi, Arzum'un da Kahwe'yi piyasaya sürmesiyle 450 milyon dolarlık küçük ev aletleri pazarında rekabet kızıştı. "Türk kahvesi"nin doping etkisiyle, küçük ev aletlerinin dayanıklı tüketim malları pazarından aldığı payın, yüzde 8'den yüzde 10'a çıkması bekleniyor.

450 milyon dolarlık (600 milyon YTL) küçük ev aletleri pazarında yaşanan rekabet, farklı özelliklere sahip iki yeni ürünün peş peşe devreye girmesiyle kızıştı. Arçelik'in Telve'yi, Arzum'un da Kahwe'yi piyasaya sürmesinin ardından, küçük ev aletleri pazarında Türk kahvesinin keyfi sürülmeye başlandı. Arçelik'in altı, Arzum'un da iki ay gibi kısa sürede satış hedeflerini aşması, pazardaki diğer üretici firmaları harekete geçirdi.

ÇAYDAN SONRA KAHVE:

Üretici firmalar, çay makineleriyle pazarda başlayan genişlemenin, Türk kahve makineleriyle daha da büyüyeceğini tahmin ediyor. Pazardaki ürün çeşitliliğinin artmasıyla dayanıklı tüketim mallarından aldığı payı, yüzde 5'ten yüzde 8'e çıkaran küçük ev aletlerinin, Türk kahve makinelerinin devreye girmesiyle yüzde 10'lara ulaşması hedefleniyor.

İHRACAT 400 MİLYON DOLAR:

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı'nın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de satılan küçük ev aletleri kadar, üretici firmalar ihracatta gerçekleştiriliyor. Küçük Ev Aletleri Sanayici ve İhracatçıları Derneği'nin (KESİD) verilerine göre, yıllık toplam ihracat, 400 milyon doları aşıyor. Sekizi ithalatçı toplam 30 firmanın rekabet ettiği pazarda, Arçelik ve Bosch başta olmak üzere Conti, Zas, Saruhan, Korkmaz gibi küçük ev aletleri üreticisi firmalar, Philips, Siemens, Kenwood, Hoover gibi firmalara fason üretim de gerçekleştiriyor.

TALEP ÇALIŞANLARDAN:

Arçelik ve Arzum'un ürettiği Türk kahve makinelerine de talep, küçük ev aletlerinin genelinde olduğu gibi İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere büyük kentlerde oluşuyor. Gerek Telve, gerekse Kahwe'ye çalışan bayanlar, ev hanımlarına oranla daha fazla ilgi gösteriyor.

FİYAT FARKI:

Arçelik'in Telve'si ile Arzum'un Kahwe'si arasında önemli oranda fiyat farkı bulunuyor. Telve, 315 YTL etiketiyle satılırken Kahwe, 67.75 YTL'lik fiyatla tüketiciye ulaşıyor. Aradaki fiyat farkı da iki ürünün özellikleri arasındaki farktan kaynaklanıyor. Arçelik Telve'nin iki haznesi sayesinde kahveyi farklı tatlarda pişirebilmesi, taşma ve karıştırma sorunu olmaması, pişme işlemi tamamlandığında sesle uyarması gibi özellikleri fiyatının da Kahwe'ye oranla yüksek olmasına yol açıyor.

HEDEF AŞILDI:

Arçelik, Telve için belirlediği satış hedeflerini 6 ay gibi kısa sürede aşarken Arzum'da, aralık ayından bu yana 25 bin adet Kahwe satmayı başardı. 60 bin adetlik yıllık satış hedefini ise ilk 6 ay dolmadan aşmayı planlıyor. Bu gelişme, pazardaki diğer üretici firmaların da iştahını kabartıyor.

Küçük ev aletlerinin şampiyonu süpürge

TÜRKİYE
'de küçük ev aletleri arasında en fazla elektrik süpürgesi satılıyor. Süpürgenin dışında en fazla talep edilen ürünler arasında ütü, saç kurutma makinesi ve mutfak robotu yer alıyor. Satışı hızla artan ürünlerin başında ise fritöz, blender, tost ve çay makinesi geliyor. Pazarda, yerli ürünler arasında Arçelik, ithallerde de Tefal ön plana çıkıyor.

Bol köpük Telve'den çabukluk Kahwe'den

ARÇELİK
'in çift hazneli Türk kahve makinesi Telve ile Arzum'un katlanır saplı Kahwe'sini özellikleri açısından test ettik. Her iki makineyle de Türk kahvesinin lezzetini yakalayabildik.

TELVE'DE KÖPÜK KOLAY, TAŞMA YOK:

Su deposu, çift pişirme haznesiyle aynı anda iki farklı tatta kahve pişirme imkanı sağlayan Telve'yi Kahwe'den ayıran en önemli özelliği, taşma, karıştırma ve köpük sorununun olmaması oluşturuyor. Ayrıca, Telve'yle her pişirimde, aynı tadı elde etmek mümkün oluyor.

BAŞINDA BEKLENMİYOR:

Kahveleri pişirirken başında beklemeyi gerektirmemesi, hazırlandığında sesle uyarı sisteminin bulunması Telve'nin büroların yanı sıra lokanta, pastane gibi işletmelerde de kullanımına imkan sağlıyor. 315 YTL'lik fiyatı ve hacminin büyük olması, Telve'nin olumsuz özelliklerini oluşturuyor.

KAHWE'Yİ KATLA GÖTÜR:

Arzum'un Kahwe'si ise 67.75 YTL'lik cazip fiyatının yanı sıra, katlanır sapı sayesinde seyahatlere de götürülebiliyor. Çabuk kaynama özelliği, kahvenin kısa sürede hazırlanmasını sağlıyor. Ayrıca, hacminin küçük olması, kullanımını kolaylaştırıyor. Böylece, Türk kahvesi tiryakileri, elektrik prizi bulunan her yerde kahvelerini kolayca pişirebiliyor.

AYNI ANDA DÖRT FİNCAN:

Kahwe'de, Telve gibi aynı anda dört fincana kadar kahve yapılabiliyor. Ancak, tek pişirme haznesi yüzünden Kahwe'yle aynı anda farklı tatlarda kahve pişirilemiyor. Ayrıca, pişirim sırasında karıştırmak ve taşmaması için başında beklemek gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları