Tehlikeli oyun

Fenerbahçe’de çok yetenekli oyuncular var ama düzgün organize edilmiyor. Daum 1.5 yıldır ısrarını sürdürüyor. Komik duruma düşüyor, herkes ona kahkaha ile gülüyor.

  • * Fenerbahçe’nin mevcut kadrosu hem Türkiye’de, hem de Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde başarılı olabilir mi? Bu yükü taşır mı?

    FENERBAHÇE
    ’nin şu an sahip olduğu kadro her üç cepheyi de taşır. Yeter ki organizasyon iyi yapılsın. Oyuncular yerli yerinde oynasın. Öyle inatla, kadro kurulmaz. İlk üç haftadaki futbolun dünyada yeri yok. Daum 1.5 yıldır aynı şeylerde ısrar ediyor. Artık komik duruma düşmeye başladı. Tenkit edilmiyor, kahkahalarla gülünüyor.

    Böyle bir oyun tarzı ile Fenerbahçeli oyuncuların ne kapasitesi, ne yetenekleri sahaya yansımaz. En kötüsü futbolcular oyundan soğursa olur. Sahada robot gibi futbol oynanmaz. Bir çok yetenekli oyuncu var ama düzgün organize edilmiyorlar.

    Sahadaki diziliş yanlış. Oyuncular yanlış yerlerde oynatılıyor. Bunlar Fenerbahçe’ye zarar verir. Buna kimsenin hakkı yok. Kaprisle takım gitmez.

    Sağ bekte Serkan Balcı oynuyor. Kaç kere söyledik. Bu adam orta alan için alındı. İki tane milli takım sağbeki var, ikisi de kulübede oturuyor. Aurelio o kadar çok koşuyor ki, ne yaptığını şaşırmış. Tuncay ile Serhat gibi yetenekler, şişirme toplarla hücuma katılıyor. Arkası dönük forvet devamlı yıpranır. Forvet şişirme toplarla hücuma katılınca oyundan soğuyor, yoruluyor. Bunu yapacak bir çok oyuncu var.

    Fabiano alındı, çok ofansifmiş. Ümit Özat nerede oynayacağını şaşırdı. Esas yeri stoper ama her yerde oynuyor. Tebrik etmek lazım. Belki yüzde yüz iyi oynamıyor ama görevini sürekli yapıyor.

    Alex güzel söylemiş. ‘Ben defans oyuncusu değilim’ demiş. Zaten bunu gelmeden önce herkes biliyordu. Ona göre oynatacaksın. Becerisi olan bir adam. Çok büyük dinamizm beklemeyin ondan. İstanbulspor maçında çok net pozisyonlar hazırladı. Çok muhteşem de bir gol attı. Fenerbahçe topun hakimi olarak rakibini yenmeli. Rakip Fener’in peşinden koşmalı. Fenerbahçe rakipten daha iyi oyunculara sahip ama oyun sistemi ile rezil duruma düşüyor. Daum hala inat ediyor, böyle devam edersen Fener’i uçuruma sürüklersin. Bu da Şampiyonlar Ligi’ne yansır ve senin kariyerini etkiler.

    RÜŞTÜ TARTIŞILMAZ

    * Rüştü Reçber yeniden Fenerbahçe’ye dönüyor. Bu transfer sarı lacivertli kulübe ne getirir, ne götürür?

    RÜŞTÜ’
    nün gelmesini kulüpte ve kamuoyunda istemeyenler var. F.Bahçe’nin, maçı çevirebilecek, iyi ve kaliteli bir kaleciye ihtiyacı var. Bu demek değildir ki, Volkan kötü. Rüştü gelir mi, gelmez mi bilemem ama öncelikle F.Bahçe’nin oyun sistemi tartışılmalı. Ama burada en büyük sorun Rüştü’de. F.Bahçe bu kaleciyi getirebilir, iyi oynamaması halinde yedek de kalabilir. Eğer iyi çalışırsa zaten kaleye geçecek. Rüştü tartışılmaz Türkiye’nin en iyi kalecisi. Anladığım kadarıyla orada da iyi çalışıyor. Diğer tarafdan bir sene oynamadığı halde milli formayı giyiyor. Eskisinden daha fazla çalışmak mecburiyetinde. Zaten F.Bahçe’den camiaya rahatsızlık vererek ayrıldı. Barcelona gibi bir kulübe gitmesini F.Bahçeliler istemiyordu. Bu kez çok dikkatli olması lazım. Biraz idmanı sevmeyen bir oyuncu. Daum’un ona müsamaha gösterip gösteremeyeceğini bilemem. Ama Rüştü’nün gelmesini en çok isteyenlerden birisi Daum. Takımı neden bozsun ki. Bütün iş antrenörün elinde. Yönetim de müsaade etmeyeceğine göre, Rüştü büyük sorun olmaz.

    Hakemleri çok beğendim

    * Bu hafta ligde genç hakemler görev yaptı. Üç büyüklerin maçlarını yöneten hakemleri nasıl buldunuz?

    BU hafta yeni hakemleri çok beğendim. Hepsi fevkalede iyi yönetim gösterdiler. Cesur ve kişilikli görüntüleriyle gelecek vaadettiler. Artık hakemleri tartışmamalıyız. Eğer MHK dürüst ise, dürüst atamalar yapıyorsa, bu hakemlere destek vermeliyiz.

    Genç hakemleri keyifle izledim. Kararlı, bilgili ve yüksek kondisyonlarıyla umut verdiler. Türkiye artık hakemleri değil, başka şeyleri konuşmalı. Futbol artık değişiyor. Sistemler, taktikler, oyuncular konuşulmalı. En az konuşulacak şey hakemlerdir. Onlar da hata yapabilir, bundan önce yaptılar, bundan sonra da yapacaklar. Eğer bir hakem sürekli kötü yönetim gösteriyorsa, bunu MHK zaten görecek ve gerekli önlemi alacaktır. Golleri bıraktık, hakemleri konuşuyoruz. Dünyada bu kadar hakem konuşulmuyor.

    Sergen’e ÖZEN

    * Lucescu, Sergen’e övgüler yağdırdı. Rumen teknik adam ‘Sergen, Ortega, Alex ve Felipe’den iyi oyuncu’ yorumu yaptı. Buna katılıyor musunuz?

    HERKESİN
    bir görüşü var. Sergen mükemmel bir oyuncu. Ama Sergen yeteneklerini kullanmayan bir oyuncu. Sergen’in her şekilde kazanılması lazım. Beşiktaş takımına çok faydalı olabilecek bir oyuncu. Alt yapıdan gelmiş ve büyük işler yapmış bir isim. Zorla antrenman yaptıracaksın, sabah akşam meşgul olacaksın. Bunları Sinan Engin yaptı. Antrenmanlarda ilgi gösterirseniz, şevki artar, kendine güveni gelir. Del Bosque alışmış bir çok yıldızla çalışmaya ama burası Türkiye ve burada öyle değil. Birilerinin ona anlatması gerekir.

    Evvela Sergen’in kendisinin futboldan keyif almasını sağlayacaksınız. O zaman hem Beşiktaş, hem Sergen, hem de Del Bosque kazanır.

    Dünya’nın hiç bir yerinde böylesine önemli bir yıldıza bu kadar saradan insan muamelesi yapılmaz. Ona ayrı bir özen göstermelisin. Antrenmanda çalışan oynar mantığı olmaz. Ne demek çok çalışan oynar. Kaliteli oyuncuyu güzel idman yaptırıp, moral verip sahaya çıkarmak gerek.

    Beşiktaş iyi bir takım kurmak istiyorsa, ki iyi bir kadrosu var. Carew, Tümer, Juan Fran, Okan, İbrahim Üzülmez, Pancu, İbrahim Akın yetenekli oyuncular. Sistemin oyuncu karakterine göre yapılması gerekiyor. Del Bosque zamanı iyi kullanmalı.

    BALİÇ BEYİN Mİ?

    * Hagi, Baliç’e övgüler yağdırdı ve orta alanda aradığım ismi buldum dedi. Galatasaray, liderini buldu mu?

    BALİÇ
    çok iyi bir oyuncu. Ameliyatlar geçirdi ve yeni yeni istikrarı yakalamak üzere. Galatasaray takımını sırtlayacak bir oyuncu değil. Baliç beyin değil. İyi topa vuran, rakibi ekarte eden bir özelliğe sahip. İyi oynaması ve kazanılmsı çok güzel ama Galatasaray’ın eksiğini kapatacak özellikte değil. Hagi, 10 numara diyorsa, kendine göre 10 numarayı düşünmeli. Hem oynayacak, hem de oynatacak oyuncu lazım Hagi’ye. Elinde orta alan elemanları var. Hagi bunları kazanamadı. Saido ortada yok. Conçeiçao iyi niyetli ama henüz yeterli değil. İstedikleri sahaya yansıtamıyor. Cihan orta alan oyuncusu ve sağ bekte oynuyor. Volkan’ı kazanmak gerek. Adam piyasada yok. Rize maçında sonradan oyuna aldı. Biraz fazla şans tanınırsa, iyi olacak. Galatasaray’ın elinde daha iyi olabilecek isimler var ama Hagi bunları beğenmiyor. Tabii ki kendine göre haklı olabilir. Belki de idmanlarda kendilerini gösteremiyorlar. Ligin henüz başındayız. Bu sorunları çözmek Hagi’nin elinde.

    ADALET NEREDE?

    * Trabzonspor Ligi’in zirvesinde. Fatih ile Gökdeniz takımınını sırtlıyor ama milli takımda yedek soyunuyor. Yanal’ın bu tercihi doğru mu?

    Gökdeniz
    ile Fatih milli takıma seçildi. Türkiye’nin en iyi orta alan oyuncularından biri olan Hüseyin ise kadroya çağrılmadı. Denizli’de her ikisi de yedek soyundu. Fatih’in milli takımda direkt oynaması gerekiyor. Gökdeniz ise gözün kapalı oynamalı. Bunlar seyirciye sempatik olmak için Trabzon’da oynayacak. Ersen Martin, Denizli’deki maçta oynadı. Ama orada Timuçin unutuldu. Ersun Yanal politik işler yapmaya çalışıyor. Beni sükutu hayala uğratmaya başladı. Milli takımda Gökdeniz oturuyor, Serhat oynuyor. Neyi deniyorsun. Böyle bir adalet olur mu?

    Kafama takılan bir nokta var. Bu Federasyon kendi statüsünü değiştirmeli. Şeref Tribünü’nde bir çok devlet erkanının olduğu yerde Milli Takım Teknik direktörünün ne işi var. Gider kendine ayrılan yerde oturur. Bu görgüsüzlüktür. Daha önce Şenol Güneş’e de yapıldı. Haluk Ulusoy tek adamdı ya. Ama böyle bir şey olmaz. Federasyonun çalışan adamı en ön sırada oturamaz. Orada farklı insanlar oturmalı. Orada tişort ile oturamazsın kardeşim.
Yazarın Tüm Yazıları