TBMM’de tarihi bir adım

ESKİ milli futbolculardan İstanbul AK Parti Milletvekili Hakan Şükür’ün Lig TV’de Şansal Büyüka’nın yönettiği “Maraton” programına yorumcu olarak çıkıp milletvekili maaşına ek olarak buradan yüklü bir gelir elde etmesi mevzuata uygun mudur değil midir?

Haberin Devamı

Mevzuat açısından bir sakıncası yoksa, siyasi etiğe uygun mudur?

İşte aylardır Türk kamuoyu bu soruların yanıtlarını tartışmakla meşgul. Her kafadan bir ses çıkıyor. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Şükür’ün TV yorumculuğu yapmasını etik açıdan doğru bulmadığı biliniyor. Ancak Hakan Şükür Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan izin aldığını belirtip, “Beyefendiye sorulmuş, gerisi lafıgüzaf...” diyerek kendisine yönelen bütün eleştirileri püskürtüyor.

İLK KEZ İYİMSERLİK VAR

Aslında yasal açıdan Hakan Şükür’ün yorumculuğuna engel bir durum gözükmüyor. Çünkü 1984 yılında yürürlüğe girmiş olan 3069 sayılı TBMM Üyeliği ile Bağdaşmayan İşler Hakkındaki Kanun’un hükümlerine baktığımızda, bir milletvekilinin özel bir TV kanalında yorumcu olarak ekrana çıkmasını engelleyecek, bu yönde yorumlanabilecek hiçbir hüküm bulunmuyor.

Ama Şükür’ün bu işi yapması siyasi etiğe sığar mı diye sorulduğunda, bu konuda bir boşluk var. Çünkü TBMM üyelerinin tabi olacakları etik kuralları düzenleyen hiçbir yasa ya da içtüzük düzenlemesi bulunmuyor.

Son 20 yıl içinde TBMM’nin hemen hemen her yasama döneminde bir siyasi etik yasası çıkartılması konusunda yapılan bütün girişimler her seferinde nafile çabalar olarak kaldı. Ne yazık ki, bu konuda hiçbir zaman kuvvetli bir siyasi irade belirmedi.

TBMM Başkanı Çiçek’in bu konuda üstlendiği inisiyatifle birlikte, galiba bu kez işin kuvveden fiile çıkmasını zorlayabilecek bir eşiğe gelindi. Çünkü, TBMM’de ilk kez ciddi bir hareketlenme söz konusu.

KOMİSYONDA AĞIR TOPLAR

Bu konudaki gelişmeler TBMM Başkanı’nın 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nda TBMM’deki siyasi parti gruplarına gönderdiği bir yazıyla başladı.

Çiçek, bu girişiminde TBMM’de milletvekillerinin uyacakları etik kuralları belirleyecek bir yasa tasarısı hazırlamak için bir ihtisas komisyonu kurulması önerisini iletti, bu çalışmaya üye vermeleri talebinde bulundu. Meclis’te grubu bulunan 4 parti de bu amaçla bir komisyon kurulmasına yeşil ışık yakarak isim bildirdi. Çiçek olumlu yanıtları alınca, ilk toplantısını yapmak üzere komisyonu önümüzdeki salı günü toplantıya çağırdı.

AK Parti, Zonguldak Milletvekili ve eski Meclis Başkanı Köksal Toptan’ı; CHP, İstanbul Milletvekili, gazeteci-yazar ve Basın Konseyi’nin eski başkanı Oktay Ekşi’yi; MHP Manisa Milletvekili eski Maliye Bakanlarından Sümer Oral’ı ve BDP de gazeteci-romancı Hakkari Milletvekili Adil Kurt’u bildirdi...

Hazırlık komisyonuna verilen bu isimler siyasi etik kuralları düzenleyen bir yasa taslağı hazırlamak açısından gerekli donanıma ve siyasi tecrübeye sahip bir heyet olarak dikkat çekiyor.

AKÇALI KONULAR HASSASİYET YARATABİLİR

Gelgelelim komisyonun işi yine de çok kolay gözükmüyor. Çünkü milletvekilleri bu yasa geçtiği takdirde eskiye kıyasla çok disiplinli ve yaptırım da içeren bir etik kurallar rejimine uymak zorunda kalacak. Bu çerçevede özellikle akçalı konularda ciddi kısıtlamalar gündeme gelebilecek.

Herhalde komisyon çalışmalarında en çok tartışma yaratacak başlıkları, milletvekillerinin başka gelir getirici işler yapıp yapamayacakları, ayrıca daha önceden başlamış olan ticari faaliyetlerini sürdürüp sürdüremeyecekleri gibi sorular oluşturacak.

TBMM Başkanı Çiçek, dün sorularımızı yanıtlarken “Hayat sadece kanunlara uymaktan ibaret değil. Kanunların yanında bir de her mesleğin nelerin yapılmasının doğru olup olmadığını gösteren kendi etik kuralları var. Bu milletvekilliği açısından da geçerli. Milletvekilliğinin itibarını da ilgilendiren bu konuların bir kurala bağlanması gerekiyor” diye konuştu.

Çiçek, daha sonra salı günü toplanacak olan dörtlü komisyona şu çağrıda bulundu: “Ben komisyonun dünyadaki örneklerini, Türkiye şartlarını ve toplumun beklentilerini de dikkate alarak müzakere yoluyla bir uzlaşıya varacağını ümit ediyorum.”

Siyasi etik yasaları gelişmiş bütün Batı demokrasilerinde parlamentoların itibar belgeleridir. Çiçek’in bu önemli girişimi kamuoyundan kuvvetli bir desteği hak ediyor.

Yazarın Tüm Yazıları