Tava kekleri

Tava kekleri yani "pancake"ler konusunu yazmaya, geçen hafta anlattığım Bali gezisinde karar verdim.

Kaldığım otelin sabah kahvaltısı hem yeşilliklerin ve rengarenk çiçeklerin arasından denizi gören harika bir mekanda veriliyordu, hem de çok güzel ve farklı şeyler yiyebiliyordunuz. Mesela tropikal meyveli geleneksel Amerikan "pancake"leri. Pancake (pen-keyk okuyun),

İngilizce’de tava keki anlamına geliyor. Bizim akıtma veya krep dediğimiz yiyeceklerin İngilizcede’ki ismi bu. Krep, pancake’in Fransızcası. Bunlar hem sabah kahvaltısında, hem yemek olarak, hem de yemek sonrası tatlı olarak akşam yemeklerinde yenebilen çok geniş kullanım alanına sahip lezzetler. Bugünkü tariflerim, sabah kahvaltınıza renk getirmeyi hedefliyor.

Pancake ve krep yapımı çok temel bir teknik içeriyor: Yumurta, un ve sütü karıştırarak kısmen cıvık bir hamur elde etmek ve bunu yapışmaz tavada pişirmek. Pancake ádeti dünyanın neredeyse her ülkesinde bir şekilde var. Türkiye’de de akıtma denilen yemek, içinde maya kullanılarak yapılan bir tür pancake. Hatta kabak mücver bile teknik olarak pancake kategorisinde düşünülebilir. Mücverde süt yerine taze kabağın suyunu kullanıyorsunuz ve ayrıca içine, Amerikan tarzı pancake’lerdeki gibi kabartma tozu gibi bir tür kabartma malzemesi koyuyorsunuz.

Zaten farklı ülkelerin tava kekleri, içlerine kabartıcı unsur konulup konulmamasına göre değişiyor. Örneğin pancake düşkünü İngilizlerin yönteminde sadece süt, yumurta ve un karıştırılıp içinde az yağ bulunan yapışmaz bir tavaya akıtılarak pişiriliyor. Bunlar genelde tavanın her tarafına yayılıyor ve tavanın çapı kadar bir büyüklüğe ulaşıyor. Piştikten sonra da içlerine reçel, Nutella, Golden şurup gibi tatlı şeyler veya beşamel sosa karıştırılmış jambon veya peynir gibi tuzlu şeyler konup rulo edilerek sunuluyor. İngiliz pancake hamurunu çırptıktan sonra fırında pişirirseniz, çırpmayla hamura karışan hava sıcakta genleşiyor ve adına "Yorkshire pudding" denilen çok ünlü İngiliz ekmeği haline geliyor.

Fransızların "crepe" dediği tava kekleri de İngiliz tarzına çok benziyor ve içlerinde temelde un, süt ve yumurta olup tavaya akıtılarak ince ve geniş yüzeyli olarak pişiriliyor. İçlerine bolca meyve ve dondurma koyularak servis ediliyorlar. Ünlü "crepes suzette" (krep süzet) isimli tatlı da bir Fransız tatlısı ve haliyle Fransız krep yöntemiyle yapılıyor. Şeker katılarak pişirilen bu ince krepler, karamelize şeker, tereyağı, portakal suyu ve rendesiyle portakal likörü ve konyaktan oluşan sosla sunuluyor.

Benim sabah kahvaltısında yemeyi çok sevdiğim ve sık pişirdiğim krep türü, Amerikan tava kekleri. Bunlara "pancake" denildiği gibi "hotcake" adı da veriliyor. Amerikan tava keklerini farklı kılan özellik, içlerine kabartma tozu konması ve bildiğimiz krepler gibi ince değil yaklaşık bir cm. kalınlığında olmaları. Bir de bunlar tavanın tüm yüzeyini kaplamıyorlar, kalınca bir hamurla yapıldıkları için 8 ila 10 cm çapında oluyorlar. Bir de hamura şeker ve taze meyve ezmesi ilave edilip tatlı olarak da yapılıyorlar. Bunları yapışmaz tavada pişirirken, çiğ haldeki yüzeye muz dilimleri, ananas dilimleri veya çoban üzümü (blueberry) taneleri oturtup meyveli hale de getirebiliyorsunuz.

Avustralya ve Yeni Zelanda’da sabah kahvaltısında tava keki yemek yaygın bir adet. Bölgenin en meşhur tava keki, size daha önce de övgüyle bahsettiğim, Sydney’deki meşhur Bill’s Cafe’nin "rikotta peynirli tava kekleri". Şef Bill Granger’ın icadı bu tava kekleri gerçekten tüm dünyada çok ünlü. Bugün bu tava keklerinin tarifini de tekrar veriyorum. Umarım bu farklı tariflerle sofralarınıza değişik bir lezzet getirirsiniz. Haftaya kadar güzellikle kalın, dünya tatlarından mahrum kalmayın.

Rikottalı tava kekleri

Malzemeler (8 kişilik): 1 bardak rikotta (tatlı lor); 3/4 bardak süt; 4 yumurta (sarısıyla beyazı ayrılmış); 1 bardak beyaz un; 1 tatlı kaşığı kabartma tozu; 1 tutam tuz; 1 çorba kaşığı tereyağı.

Yapılışı: Rikottayı, süt ve yumurta sarılarını bir kaba koyun ve çırparak karıştırın. Unu, kabartma tozunu ve tuzunu birlikte süzgeçten eleyerek, sütlü karışıma ekleyin. İyice çırparak pürüzsüz bir hamur elde edin.

Yumurta beyazlarını büyük bir kasede mikserle çırparak kar haline getirin. Sonra bu köpükleşmiş beyazları metal bir kaşıkla, üç parti halinde hamura dikkatlice yedirin. Dikkat edin, beyazları çok karıştırmayıp sadece birkaç kez hafifçe altüst ederek hamura yedirmelisiniz. Aksi halde beyazların köpüğü söner. Yapışmaz bir tavayı tereyağının birazıyla hafifçe yağlayın. Orta-kısık ateş üzerindeki tavaya iki çorba kaşığı hamur dökün. Bu şekilde aynı anda tavada üç taneden daha fazla tava-keki pişirmeyin. Keklerin bir yüzünü 2-3 dakika süreyle ve kızarıncaya dek pişirdikten sonra tersyüz edip diğer yüzlerini de kızarana dek pişirin.

Servis için, soyulmuş bir muzu uzunlamasına ikiye kesin ve bir parçasını tabağın orasına yerleştirin. Muzun üzerine bir veya daha fazla tava-keki koyup, sıcak keklerin üzerine bir dilim ballı çıtır tereyağı yerleştirip servis edin. Bal veya "maple syrup" ile sunun.

Ballı-çıtır tereyağı: 100 gram tereyağı, oda sıcaklığında; 35 gram (1 adet) Nestle Crunch çikolatası; 1 tatlı kaşığı bal. Çikolatayı çatalla iri taneler halinde ezip bal ve tereyağıyla karıştırarak macun kıvamına getirin. Sonra bunları streç film üzerine aktarıp silindir şekli verin ve streçle iyice sarın. Buzdolabında iki saat (ya da dondurucuda 15 dakika) soğutun. Servis için, bıçakla dilimler kesin. Kalanı buzlukta saklayın, kızarmış ekmeğin üzerine sürülünce de çok güzel olur.

Rikotta (tatlı lor) yapılışı: Bir litre sütü bir tencerede 80 dereceye kadar ısıtın. Tencereyi kenara alıp içine 4 çorba kaşığı sirke koyarak iki dakika karıştırın. Yarım saat kadar bekletip içine tülbent serilmiş bir tel süzgece boşaltıp suyunu tamamen süzdürün. En sonunda tülbenti elinizle sıkarak kalan suları da çıkarın. Kalan katı kısım rikotta peyniridir. Akşamdan yapıp buzdolabına koyarsanız sabaha daha hazırlıklı olursunuz.

Banana pancakes

Banana pancakes (banağna penkeyks okuyun), sabah kahvaltılarının en ünlü muzlu tava keki. Hazırlığı ve yapılışı son derece kolay. Eğer tereyağıyla sorununuz yoksa servis ederken üzerlerine biraz tereyağı koyarak sunarsanız, hem lezzeti artar hem de yenmesi kolaylaşır.

Malzemeler: 1 bardak (su bardağı) beyaz un; 1 bardaktan bir parmak eksik süt; 1 yumurta; bir çay kaşığı tuz; 1 çorba kaşığı şeker; 2 tatlı kaşığı (yaklaşık bir paket) kabartma tozu; 1 taze muz, çatalla iyice ezilmiş; 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı.

Yapılışı: 1. Bir kásede kuru malzemeleri (un, kabartma tozu, tuz, şeker) karıştırın. 2. Başka bir kásede muzu ezin, yumurtayı ekleyip çırparak karıştırın. 3. Sütle tereyağını ilave edip malzemeleri karıştırarak birbirlerine yedirin. 4. Şimdi de sıvı malzemelerle kuru malzemeleri birbirlerine karıştırın ve koyu kıvamlı ama cıvık bir hamur elde edin. 5. Yapışmaz bir tavaya bir fırçayla ya da peçeteyle biraz tereyağı ya da kanola yağı sürün ve orta-kısık ateşli ocakta tavayı ısıtın 6. Hamurdan, önce bir çorba kaşığı, sonra bunun tam üzerine ikinci çorba kaşığı kadar hamur koyun. Kaşığın tersiyle, çok yaymadan, tam yuvarlak şekli vermeye çalışın. 7. Pişmemiş üst yüzde kabarcıklar çıkmaya başladığında çevirme vakti gelmiş demektir. Bir spatüla yardımıyla ters-yüz edin ve ikinci yüzeyi de bir-iki dakika pişirin. Sıcak olarak, üzerine bir miktar "akçaağaç şurubu" (maple syrup) dökerek servis edin.

Not: Daha fazla muz tadı vermek için, ilk yüz, tavada pişerken hızlı bir şekilde, pişmemiş yüzeye dört adet ince yuvarlak kesilmiş muz dilimi oturtun ve hafifçe bastırarak hamura biraz gömülmesini sağlayın. Ters yüz ettiğinizde muzların yanmaması için bu yüzü biraz daha az pişirin.

Ananaslı pancake: Hamurun içine ezilmiş muz koymayın. Sade pancake hamurunun ilk yüzü pişerken, pişmeyen yüzün üzerine çok ince dilimlenmiş taze ananas koyun. Akçaağaç şurubuyla servis edin.

Blueberry (çoban üzümlü) pancake: Çoban üzümü, Carrefour mağazalarında donmuş olarak "yaban mersini" ismiyle satılıyor. Pişmemiş yüzeye dilediğiniz kadar çoban üzümünü hızlı bir şekilde yerleştirin ve daha sonra tava kekini ters-yüz edin.

Akçaağaç şurubu

Piyasada "maple syrup" etiketiyle satılan bu hoş şurup genelde Kanada’dan ithal ediliyor. Kanada’nın simgesi olan ve çok şekerli bir özü bulunan akçaağaçtan üretilen bu şurup, tava keklerinin neredeyse olmazsa olmaz malzemesi. Ancak Türkiye’de ne yazık ki çok pahalıya satılıyor ve o nedenle de size satın alacak bir yeri gönül rahatlığıyla tavsiye edemiyorum.
Yazarın Tüm Yazıları