Tatilde ayakta kalma rehberi

Harika bir tatil için epey zamandır hazırlanıyorsunuz. İşte tatildesiniz. Bu mutluluğu felakete çevirmeyin. Bütün gün otel odanızda hasta hasta yatmamak için bu önerilere kulak verin.

Haberin Devamı

1-ÖNCE PLANLAYIN
Herkesin tatil anlayışı, beklentisi farklı. Dolayısıyla önce kendinizi dinleyin, tatilinizin türüne öyle karar verin. Memleketinize giderek aile ziyareti mi yapmak istiyorsunuz, deniz-kum-güneş üçlüsü sizin için olmazsa olmaz mı, yeni keşifler peşinde mi koşacaksınız, yoksa kuzeye serin yeşilliklere mi kaçacaksınız? Belki de inanç turizmi yapmak tercihiniz olacak...

2-İLAÇ ÇANTASINI UNUTMAYIN
Malum mevsim değişiyor, enfeksiyonlar başlıyor. Siz ve çocuklarınız için ilaç çantanıza ateş düşürücü, ağrı kesici alın. Ve tabii sürekli kullandığınız ilaçlar varsa derhal çantaya atın.

3-ÜŞÜYEBİLİRSİNİZ
Valizinizi hazırlarken gündüzle gece sıcaklığı arasında büyük farklar oluşmaya başladığını unutmayın. Akşam ve sabahın erken saatlerinde sıcak tutacak ceket, hırka vs. alın.

Haberin Devamı

4-ARAÇ TUTMASI VARSA ÖNLEMİNİZİ ALIN
Sizde veya çocuklarınızda araç tutması (otomobil, otobüs, gemi vs.) sorunu varsa yola çıkmadan önce bunu önleyecek ilaçları alın.

5-YOLDA BOL SU İÇİN
İster hava, ister kara, ister deniz yoluyla seyahat edin, su içmeyi ihmal etmeyin. Kafeini abartmayın. Alkol almayın demeye gerek var mı? Yolda hafif yiyecekler yiyin. Yine sık sık ve az yiyin. Yolculuk esnasında aralıklarla kalkın ve yürüyüşler yapın ki kan dolaşımı hızlansın.

6-EL HİJYENİ ŞART
Hangi mevsim tatil yaparsanız yapın ellerinizi sık sık yıkayın. Enfeksiyonların en kolay bulaşma yolu eller. Sonbahar, kış ayları, kalabalık ortamlar grip, soğuk algınlığı enfeksiyonların bulaşmasını kolaylaştırıyor.

7-TURİST İSHALİ OLMAYIN
Seyahatte en sık karşılaşılan sorun ‘turist ishali’. Virüs, parazit, toksinlerın gıdalara bulaşmasıyla ortaya çıkan ishaller ateş, halsizlik, aşırı su kaybıyla kendini gösterir. Temiz olmayan su, kirli suyla yıkanan besinler, açıkta satılan gıdalar, kişisel hijyen eksikliği temel sebepler. Yıkanmamış meyve ve sebze yemeyin. Taze ve temiz olduğundan emin olduğunuz, mümkünse ambalajlı veya pişmiş gıdaları, kapalı kutulardaki sıvıları tercih edin. Tüm önlemlere rağmen ishal olduysanız su, ayran, yoğurt, çorba, komposto benzeri sıvıları bol bol tüketin. İshal düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalar alın. Bağırsakların daha fazla çalışmasına sebep olan yağ ve lif açısından zengin gıdalardan uzak durun. Salata, kuru yemiş, katkı maddesi içeren ambalajlı gıdalar, çikolata, asitli içecek ve kızartmaları, ishal düzelinceye kadar yemeyin.

Haberin Devamı

8-KABIZLIK YORAR
Seyahatlerde başa sık gelen sorunlardan biri de kabızlık. Lifli gıdalarla beslenmek, sebze ve meyve almayı ihmal etmemek ve bol su içmek önleyici. Yanınıza sorunu çözmeye yönelik ilaç alabilirsiniz.

9-AÇIK BÜFELERE DİKKAT

Açık büfelerde uzun süre dışarıda bekleyen sütlü, kremalı, mayonezli, etli yiyeceklerden uzak durun. Büfedeki her şeyi tadamazsınız. Doğru tercihler yapmaya çalışın. Tabağınıza aldıklarınızı abartmayın.

10-KAHVALTIYI İHMAL ETMEYİN
Kahvaltı yapmadan başladığınız günü hayatınız için sağlıksız geçen bir gün olarak düşünebilirsiniz. Kahvaltı güne hazır ve hızlı çalışan bir metabolizmayla başlamanız anlamına gelir. Kahvaltısız günler kilo almayı kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

11-PROTEİNİ UNUTMAYIN
Genişleyen göbeklerden de anlaşıldığı gibi karbonhidratı seviyoruz. Ancak eğer daha az karbonhidrat tüketip öğünlerinize daha fazla ve doğru pişirilmiş protein kaynakları eklerseniz kilo bile verebilirsiniz.

12-TATİL YATMAK İÇİN DEĞİL HAREKETLENİN
Nerede tatil yaparsanız yapın pekâlâ hareket edebilirsiniz. İster yüzün, ister yürüyün, ister otelin egzersiz salonuna gidin yeter ki hareket edin. Uyuma, uyanma açısından günlük rutininizi fazla değiştirmeyin. Aksi halde dönüşte uyumda zorlanırsınız.

13-KULAKLARINIZI KORUYUN
Havuzlar kulak enfeksiyonlarını kolaylaştırır. Gideceğiniz havuzun temizliğinden emin olun. Deniz varsa havuz yerine tercih edin. Veya kulaklarınızı bone, silikon kulak tıkaçlarıyla korumaya alın.

Haberin Devamı

14-GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİZİ ALIN
Az veya çok her yerde hırsızlık, gasp gibi sorunlar vardır. Pasaport, kimlik ve cüzdanınızın çalınmaması için dikkatli olun. Bilmediğiniz coğrafyalarda, güvenliğinden emin olmadığınız yerlerde dolaşmayın.

15-YÜZÜNÜZÜ KORUYUN
Ozon tabakası inceldi, yüzünüzün lekelenmesini ve yaşlanmasını istemiyorsanız yaz kış yüzünüzü güneşten kremlerle koruyun.

Yazarın Tüm Yazıları