Susurluk'ta suç, suçlu ve tanıklar

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Toplumsal tanıklık işe yaramadı. DGM suçu saymadı, sanıklar serbest bırakıldı. Ülkenin başbakanı bile burnunun üstüne yediği yumrukla kaldı.

Öyle ya, ortada suç yok ki suçlu olsun...

Zaten vatanı toplu halde çok sevmek ne zaman suç oldu ki. Susurluk'ta enselenen, filmin esas kızına çullanan Tecavüzcü Coşkun çetesi değil ki.

***

İddianameyi yazan DGM Savcısı tahliye istediğine göre hatamız belli: Suçu tarif etmeden, suçluyu yakalayıp mahkûm etmeye kalktık.

Üstelik sanık sandalyesine son 20 yılı oturttuk.

Gözaltında işkence ve kayıpların, Güneydoğu'dan kent varoşlarına kadar uzanan yargısız infazların, resmi kanallardan uyuşturucu kaçakçılığının, kirlenen siyasetin hesabını sorduk...

İşkilli hukukun gözünü korkuttuk.

Baksanıza 12 Eylül'den önce, ‘‘Bana sağcılar suç işliyor dedirtemezsiniz.’’ diye övünen politikacı bugün Cumhurbaba. Partisini eski MHP'nin A takımı ile dolduran genç siyasetçi artık başbakan. MHP'nin koalisyon ortağı Hoca, anamuhalefet lideri. Merkez sağın sarışın gülü, ayranı kabarınca Susurluk yolcusu. Şanlı mazinin karayağız umudu iktidara geldi diye Susurluk suskunu...

Eh, Susurluk markalı siyasetin hukuku bu kadar olur.

***

Belki inanmayacaksınız ama, bir zamanlar gençtik. Devlet Baba bir gece ansızın tepemize bindi, ‘‘Ülkeyi 12 Eylül'e sürüklemekten’’ dolayı cezamızı kesti. Sağcısı-solcusu, öleni-kalanı herkesin boynu bükük kaldı.

Gerçek suçlunun eşkalini ancak Susurluk Mercedesi'nin farlarında yakaladık. Belki yıllar sonra, ‘‘Anladık ki masumsunuz, kusura bakmayın.’’ derler sandık, fena yanıldık. O kadarını bile çok gördüler.

Demek ki bırakın savcılığı, daha tanıklığa bile terfi edemedik, hâlâ suçlu sandalyesinde oturuyoruz.

Zaten bu düzenin polisi, savcısı ancak bizim suçumuzdan anlar. Susurluk suçuna ortaktır. O yüzden Susurluk sanıkları yakalanmaz. Doğru düzgün kanıt toplanmaz, iddianame yazılmaz.

***

Ama üzülmeyin Susurluk düzeni artık bizi yıldıramaz. Çünkü yanyana durmayı, yürümeyi yeniden öğrendik.

Susurluk'un çete hukuku varsa, halkın mahkemesi var.

Unutmayın, Susurluk yatakçısı Refahyol, aynı mahkemede müebbete hüküm giydi.

Yazarın Tüm Yazıları