Son söz yine kahvenin

Kahvenin çayın mekanına değil, çayın kahvenin mekanına girişinin simgesi olan kahvehaneler ve kahve kültüründen epeyce dem vurduk geçen hafta.

Haberin Devamı

Sözü, kahvenin zararları ve yararlarıyla ilgili ileri sürülmüş bir sürü fikir ve teoriyi dile getirerek bitirmek istiyorum.
Bu konuyla ilgili en yaygın fikirler, kahveye oldukça meraklı olan ıranlı şair ve yazarlardan gelmiş.
şirazi, kaynayan kahvenin acıları dindirdiğini, insana neşe verdiğini düşünmüş. Baş ağrılarının çoğuna iyi gelen kahvenin, ateşe ve sarılığa da yararlı olduğunu söyleyen şirazi, kahvenin, açlığı ve susuzluğu giderici bir etkisi olduğunu da savunmuş.
Figueroa, ıranlılar’ın keyif ve sağlık için içtiği uyarıcı bir içecek olarak tanımlamış kahveyi.
Bir başka ıranlı yazar ise “uykusuzluk ve peklik yapar, beyni uyanık tutar” diyerek özetlemiş kahveyle ilgili düşüncelerini.
Kahveyle ilgili kulaktan dolma ve kişiden kişiye farklılık gösteren yan etkiler ise şunlardır: Deriyi kurutur, öksürük yapar, astım hastaları için sakıncalıdır, peklik yapar...
Bütün bu subjektif bilgileri bir tarafa bırakırsak, hepimizin hemfikir olduğu, kahvenin, içindeki kafein nedeniyle uykusuzluk yaptığıdır.
Öyle ya da böyle, son söz olarak kahve der ki: “Ben hayata mola vermek için iyi bir bahaneyim, keyifli anlarınızın tamamlayıcısı ve sohbetlerinizin vazgeçilmeziyim. Emin olun ki, aşırı miktarda içmediğiniz sürece yararım zararımdan çok daha fazladır.”
ılerleyen günlerde Türk kahvesinin çok içildiği günlerden bugünlere gelip dünyayı saran hazır kahve çılgınlığına da değiniriz belki, ne dersiniz?

YUMURTALI FASULYE KAVURMASI

Haberin Devamı

· 500 gr taze yeşil fasulye
· 50 gr tereyağı (veya 5 yemek
kaşığı zeytinyağı)
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 4 diş sarmısak
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
· 4-6 adet yumurta

YAPILIşI
Yeşil fasulyeleri ayıkladıktan sonra birer santim olacak şekilde dilimleyin. Bol tuzlu kaynar suda iyice yumuşayıncaya dek haşlayıp süzün.
Bu arada soğanları incecik yemeklik doğrayın, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Geniş bir tavaya yağı koyup orta ısılı ateşte eritin yada kızdırın. Soğanları ve sarmısakları ekleyip karıştırarak 4-5 dakika kavurun.
Süzdüğünüz fasulyeleri katıp yine karıştırarak 2-3 dakika daha kavurup tuz ve biberleri katın. Altını kısın ve yemeğin içine kaşıkla 4 ya da 6 boşluk yuva yapın. Bu boşluklara yumurtaları kırın.
Tavanın ağzını bir kapakla kapatın ve 4-5 dakika yumurtaların pişip katılaşmasını bekleyip ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları