Sömestr tatili başladı

15 güne 15 öneri

1) LEGO DÜNYASI: Akmerkez’de, geleneksel olarak her sene sömestr döneminde yapılan aktiviteler bu sene Lego’larla bambaşka bir boyuta taşınacak. 27 Ocak-11 Şubat 2007 tarihleri arası havuz üzerine kurulacak olan özel alanda gerçekleştirilecek aktivitede çocuklar serbest lego parçalarıyla, hayal ettikleri okulu yapabilecekler. Katılım için www.adoreoyuncak.com.

2) SKI SAMBA:
Türkiye’deki ilk özel çocuk kayak kampı Ski Samba ve Doğuş Çocuk Kulübü çocuklar için kamp düzenleniyor. 7-14 yaş arasındaki çocuklar için konaklama, yeme içme ve kayak derslerini içeren programlara en fazla 10 çocuk kabul ediliyor. Çocuklar, kamp bitiminde tüm dünyada geçerli olan ve kayak seviyesini belirten bir bröve alıyor. T: 0216 449 95 60

3) PLAY HOUSE’TA BİLİM ÇALIŞMASI: 7-12 yaş arasındaki çocuklar bilimi dokunarak, hissederek, tadarak, uygulayarak ve aynı zamanda eğlenerek öğrensin diye özel bir program hazırlandı. Sekiz günlük eğitim sonucunda çocuklara kendi yaptıkları uygulamaları ve katılım sertifikaları verilecek. T: 0212 279 40 68.

4) GELECEĞİN YILDIZLARI: Çocukların sporla dolu keyifli bir kış tatili geçirmeleri amacıyla düzenlenen Geleceğin Yıldızları Sömestr Kayak Kampı 4-11 Şubat tarihleri arasında Uludağ’da düzenleniyor. 8-16 yaş grubunun katılabileceği kampta yeni başlayanlardan yarışmacı düzeyine kadar on farklı eğitim grubu bulunuyor. Kayak malzemeleri ve tüm iniş çıkışlar organizasyon tarafından karşılanıyor. T: 0216 345 81 00.

5) MİNİCLUB OYUN ATÖLYESİ: MiniClub Oyun Atölyesi, 5-7 yaş arasındaki çocuklar için farklı ve eğlenceli bir İngilizce lisan atölyesi düzenliyor. Programa katılan çocuklar haftada üç gün cooking, art & craft, sing a song, story time başlıklı oyunlu eğitimlerde İngilizce kelime bilgilerini ve konuşma yeteneklerini geliştirecek. T: 0212 219 82 54.

6) SMARTKIDS: Smartkids, çocukların şehirleri keşfedecekleri bir program hazırladı. Legodan şehirler kurup, insan hayatını kolaylaştıran ve çevreye zarar vermeyen binalar inşa edecekler, farklı kültürlerin şehirlerini, mimari yapılarını inceleyerek hem öğrenecek hem de eğlenecekler. T: 0212 280 19 70.

7) PLAY CAFE: Maslak Atlı Spor Kulübü içerisinde yer alan Play Cafe’de tatil boyunca İngilizce sanat aktiviteleri var. Sadece İngilizce konuşuluyor ve İngilizce hikayeler anlatılarak keyifli bir ortamda sanat ve lisan eğitimi bir arada veriliyor. Yaş grupları 4-5 yaş, 6-8 yaş ve üzeri olarak ayrılıyor. Öğrenci sayısı ise en az 3, en fazla 8 çocukla sınırlı. T: 0212 286 47 30.

8) TİYATROLAR: Eti Çocuk Tiyatrosu, "Alice Harika Diyarında" oyununu Türkiye’nin çeşitli okul ve halk eğitim merkezlerinde ücretsiz olarak sahneye koyuyor. Program şöyle: á 6-11 Şubat: İstanbul- Caddebostan Kültür Merkezi á 19 Şubat: Afyon á 20 Şubat: Ispartaá 21 Şubat: Denizli á 22 Şubat: Muğla á 23 Şubat: Aydın á 26-27 Şubat: İzmir á 28 Şubat: Manisa. Detaylı bilgi için 0212 339 83 91’i arayabilirsiniz. Pınar Çocuk Tiyatrosu ise "Güldürmek Gerekli" isimli çocuk oyununu İstanbul’daki Profilo Alışveriş Merkezi’nde her cumartesi-pazar saat 11.15’te ücretsiz sergileyecek. T: 0212 216 43 69.

9) PORTAKAL AĞACI: Portakal Ağacı çocuklara eğlence dozu yüksek bir program hazırladı. Sömestr Portakalı isimli program 79 yaş arasındaki çocuklara yönelik müzik, resim, drama çalışmaları, okuma seansları, hikaye kurgulama, film seyirleri, müzik dinletileri gibi aktiviteleri içeriyor. Programa tüm tatil boyunca katılım yapılabileceği gibi, isteğe göre haftalık ya da günlükte katılım seçenekleri de var. T: 0216 368 89 03.

10) DOĞUŞ ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI: Doğuş Grubu’nun sosyal sorumluluk platformu olan Doğuş Çocuk bünyesinde kurulan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası, 2007 konserlerine Mersin ve Adana’da başlıyor. Hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik konserlerin ilki 2 Şubat’ta Mersin’de, ikincisi ise 3 Şubat’ta Adana’da. Orkestra, Türk çocuklarının senfonik müziği yaşıtları aracılığıyla sunarak, çok sesli evrensel sanat müziğini ülkemizde yaygınlaştırmayı, klasik müzik alanında yeni sanatçılar yetişmesine destek vermeyi ve Türk çocuklarının sanatsal birikimini yurtiçi ve yurtdışında tanıtmayı amaçlıyor. T: 0212 217 29 99.

11) SİNEMADA NE VAR? 26 Ocak’ta gösterime giren Neşeli Ayaklar, sömestr tatilinde çocuğunuz ve sizin için eğlenceli bir film. Neşeli Ayaklar’ın baş kahramanı Mumble, şarkı söyleme yeteneğinden yoksun olduğu için anne-babası onu tedavi ettirmek için bir öğretmene götürür. Öğretmen Mumble’ı en derin duygularını ifade edebilmesi için cesaretlendirir, ama bu duyguların ortaya çıkışı step dansı şeklinde olur.

12) RAHMİ KOÇ MÜZESİ: Özellikle erkek çocuklar için cennet sayılabilecek bu müzeye kızların da kayıtsız kaldığını söyleyemeyiz. Rahmi Koç Müzesi koleksiyonunun temelini gerçek eserler ve bunların modelleri ile bilimsel ve mekanik objelerden oluşuyor. Aralarında çeşitli kara ve deniz araçlarında ve sanayide kullanılmış olan buhar makineleri, buhar ile çalışan tramvay, 1700’lü yıllardan 1900’lü yıllara kadar yapılmış çeşitli saat ve saat mekanizmaları, 13. yüzyıl İslam astronomi bilginleri tarafından kullanılan astronomi araçları, 20. yüzyıl başlarında kullanılmış çeşitli otomobil markalarının modelleri, lokomotif ve oyuncaklar bulunuyor. Müzenin öğrenciler için Müzebüs adını verdiği gezici bir müze projesi de var.T: 0212 297 66 39.

13) SABANCI MÜZESİ: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Cengiz Han ve Mirasçıları Moğol İmparatorluğu isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide Avrupa’nın ve Moğolistan ile Türkiye’nin başlıca müzelerinden derlenen ve bazıları ilk kez gösterime sunulan 600 eser yer alıyor. Sergi kapsamında çocuklar için konferanslar, atölye çalışmaları, eğitim programları ve galeri sohbetleri de düzenleniyor.T: 0212 227 22 00.

14) İSTANBUL MODERN: İstanbul Modern, 4-12 yaş arasındaki çocuklar için özel bir sergi programı uyguluyor. Hafta sonu müzeye aileleriyle birlikte gelen çocuklar Eğitim Odası’nda aile programlarına katılabiliyor. Programda tüm sergi mekánları eğitmenler ile geziliyor. T: 0212 334 73 00.

15) UZAY KAMPI: Uzay Kampı Türkiye’nin amacı, 7-15 yaş arasındaki öğrencilerin bilim ve teknoloji konularına ilgilerini çekerek onları motive etmek. Öğrenciler, NASA tarafından hazırlanan eğitim simülatörlerini kullanıyor ve teleskop ile Ayı, yıldızları, gezegenleri ve güneşi gözlemliyor. Sömestr programında, Yıldızlar ve Gezegenler Macerası ve Aile-Çocuk Programı gibi farklı projeler de var. T: 0232 252 35 00.

Beslenme çantası sıkıntısı

Yuvadayken çocukların yeme içme işleri kolaydı. Hele benimki gibi kilo sorunu olmayanlar için okulda ne kadar öğünü halledebilirsek o kadar rahat oluyordu. Çünkü yuvadayken sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısı okulda veriliyordu. Bu durumda geriye sadece akşam yemeği kalıyordu! Bu arada okuldan her ay başı yemek listesi geliyordu ve günün yemeğinin yanı sıra yemeklerde kullanılan malzemeler, listenin kimin tarafından yapıldığı gibi pek çok bilgi vardı. Dolayısı ile içimiz rahat bir şekilde yemek işini halletmiştik.

İlkokulda ise durum değişiyor. Her okul, hatta her sınıf kendine göre bir çözüm buluyor. Bizim sınıf sabah kahvaltı işine karışmadı. Ders 08.00’de başladığı için çocuklar evde kahvaltı etsin diye düşündük. Zaten öğle yemeklerini 11.30’da yiyorlar.

Öğleden sonrası için ne yapalım dedik sonra. Bazı sınıfların velileri ortak bir çözüm bulmuş. Yani her anne, bir gün bütün sınıfa yiyecek ve içecek sağlıyor. Yani her anne sırası geldiği gün mesela bir kek yapıp, muzlu süt ya da meyve suyu ile ikindi kahvaltısı ayarlıyor. Bizim sınıfın velileri ise, her annenin kendi çocuğuna istediği gibi kahvaltı hazırlamasına karar verdi.

Ama her çözümün kendi içinde sıkıntısı var. Mesela ben, her gün için o çantaya neler koyacağımı bilemiyorum. Tamam, süt veya meyve suyu ile içecek sorununu hallettik. Ama ya yiyecek? Bazen çubuk kraker ve hazır keklerle geçiştirdim çoğu günü. Ne var ki hazır kekler içime sinmiyor. Ev yapımı sandviç ya da kek-börek olduğunda onları koyuyorum sefertasımıza. Kalan günlerde hazırlara devam...

Ama sonunda birileri beni ve benim gibileri duymuş sanırım. Yeni bir ürün çıktı, ismi Amaze. Bütün dünyada ilk defa Türkiye’de çıktı. İçinde iki çeşit süt ve yiyecek küpleri var. Ürünler, çocukların zihinsel gelişim için günlük ihtiyaç duyulan demir, iyot, folik asit, çinko, vitamin B12, B6, B2 ve C gibi ve DHA miktarının üçte birini karşılıyor. Hiçbir koruyucu katkı maddesi de içermiyor. Anne olmayanlar yukarıdaki satırları okuduğunda karışık bulabilir ama anne olunca ne denmek istendiğini şıp diye anlıyorsunuz. Zira yaptığı keklerde şeker yerine pekmez kullanan, yemek konusunda son derece titiz olan arkadaşım Nilgün bile pek memnun oldu bu haberden.

Hemen çocuklara denettik. Beğendiler de... Zaten bizim nesil çocuklar farklıbir iştaha sahip. Sinan lakerdaya bayılıyor mesela. Tamam, balık iyi de çiğ olunca çocuklar çekinir sanırız. Öyle olmuyormuş...
Yazarın Tüm Yazıları