Snow Patrol iftarı bekledi U2 sahneye bir saatlik ‘trafik rötarı’yla çıktı

ÖNCEKİ akşam Atatürk Olimpiyat Stadı’nda gerçekleşen U2 konserinin ardından, 1 milyon dolarla bu organizasyona sponsor olan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’le konuştum:

- Böyle bir sponsorluk nereden aklınıza geldi?
- İstanbul’un “Avrupa Kültür Başkenti” kararının alınmasının ardından kıdemli bir Avrupa Komisyonu Üyesi bize, “Sadece restorasyonlar değil, dünyada akılda kalabilecek büyük bir etkinlik yapın” tavsiyesinde bulundu. Dünyada ses getiren konserlerden örnek verdi.
- U2 nasıl gündeme geldi?
- Pozitif, bir süredir U2’yu Türkiye’ye getirme projesi hazırlıyormuş. Bize geldiler, planlarını anlattılar. Sponsor olmamızın “Avrupa Kültür Başkenti” konseptine uyacağını düşündük.
- Konser yeri için Atatürk Olimpiyat Stadı’nın seçilmesinin nedeni nedir?
- U2’ya 1 milyon dolarlık destek verip, kendilerine İstanbul’daki en büyük mekanı açacağımızı belirttik, “Böylece fazla bilet satma şansınız olur” dedik. Tabi, bilet fiyatlarını da Avrupa’ya göre indirimli belirlettik.
- Diğer stadyumları da konuştunuz mu?
- İnönü ve Fenerbahçe stadyumlarına da baktık. Ancak, kurdukları örümcek o stadyumların ortasına kurulduğunda, pek yer kalacak gibi değildi. O yüzden Atatürk Olimpiyat Stadı’nı açtık.
Şekib Avdagiç, bir de U2’nun konser ortamında kullandıkları cihazlar ve müzik aletlerinin 120 TIR’la taşındığına dikkat çekti:
- O TIR’ların Fenerbahçe veya İnönü stadına girmesi mümkün değildi. O yönden de Atatürk Olimpiyat Stadı iyi bir seçim oldu.
- Konser belirlenenden bir saat geç başladı. Bunun özel bir nedeni var mıydı?
- Ön grup Snow Patrol, Ramazan ayında olduğumuzu dikkate alıp, sahneye çıkışını iftar sonrasına bıraktı. Yani akşam ezanı okunurken, müzik sesi olmamasına özen gösterdiler.
- O yüzden mi U2’nun sahneye çıkışı saat 22.00’yi buldu?
- Onun da etkisi var ama biz özellikle geciktirdik. Çünkü oluşan trafik nedeniyle stada ulaşamayanlar vardı. Kendilerine rica ettik, trafikte kalanlarla ilgili son bilgileri alıp, sonra konseri başlattık.
- 1 milyon doları vermiş olmanıza değdi mi? Hedefe ulaştığınızı düşünüyor musunuz?
- Bir kere çok güzel konser oldu. Büyük bir sorun yaşamadan atlattık. Ayrıca Bono ve U2’daki arkadaşları, eşi, çocukları hep birlikte pazar günü Boğaz Köprüsü’nde yürüdü. Çok güzel resimler çekildi. Bunları tüm dünyaya dağıtacağız. Bu fotoğrafların İstanbul’un tanıtımına katkı yapacağına inanıyorum.
Snow Patrol, “iftara saygı” gösterdi, U2 trafikte kalanları dikkate alıp, sahneye geç çıktı ama 70 bine yakın izleyici saat 24.00’e kadar konseri coşkuyla izledi...
Zülfi Livaneli de gecenin en güzel sürprizi oldu...
Bono ve U2’daki arkadaşları, bütün dünyada anlatabileceği İstanbul izlenimiyle Türkiye’den ayrıldı...

Egemen Bağış’a teşekkür bir yıl önceye dayanıyor

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’e takıldım:
- U2’nun solisti Bono, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yerine ajansınıza teşekkür etseydi, ortaya yuhalanma tablosu çıkmazdı.
- Sayın Egemen Bağış, bir yıl kadar önce New York’ta Bono’yla bir toplantıda karşılaşmış. Bono, Egemen Bey’e Boğaz Köprüsü hayalinden söz etmiş. Boğaz Köprüsü’nde yürümesine fırsat tanındığı için öyle bir teşekkürü gündeme getirmiş olmalı. Bize Boğaz Köprüsü’nde teşekkür etti.
Bono, Egemen Bağış’a teşekkür edişinin yuhalanması üzerine, durumu hızlı toparladı:
- Tamam anlaşıldı, siyasetçilerden söz etmek yok. En iyisi Boğaz Köprüsü’nün, İstanbul’un güzelliklerini konuşmak.

Sümeyye Erdoğan: Müslümanlar yaptığı yardımı belli etmez

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, U2 ekibini kabulünde, baterist Larry Mullen Jr. konuyu Pakistan’a taşıdı:
- Büyük sel felaketi yaşayan Pakistan’a dönük yardımlarda yine ABD ve Avrupa ülkelerinin, şirketlerin öne çıktığını görüyoruz. Neden Müslüman ülkeler yardım yapmıyor.
Önce Başbakan Erdoğan yanıtladı:
- Biz Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz. Hem devlet olarak, hem Türk Kızılay’ı, hem de özel sektör yardımlarını sürdürüyor.
Nilüfer Bulut’un başkanlığını yürüttüğü Türkiye İş Kadınları’na (TİKAD) öncülük eden annesi Emine Erdoğan’la birlikte Pakistan’a gidip dönen Sümeyye Erdoğan araya girdi:
- Müslümanlar yaptıkları yardımları çok belli etmezler.

Başbakan 86 dakikaayırdı, Bono Türkiye’nin Afrika ülkelerine ilgisini sordu

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Dolmabahçe’deki ofisinde pazar günü görüştüğü Bono ve U2 ekibine başlangıçta 20 dakika zaman ayırması planlanmıştı, görüşme 86 dakika sürdü.
Bono, Başbakan Erdoğan’a Türkiye’nin Afrika ülkelerine ilgisini sordu:
- İzlediğim kadarıyla Türkiye, son yıllarda Afrika ülkelerine büyükelçilikler açmaya başladı.
- Afrika’da 17 ülkede büyükelçimiz vardı, 40’a çıkaracağız. O sayıya ulaştığımız zaman tüm kıtayı kucaklamış olacağız.
Yazarın Tüm Yazıları