Siz dört sene beklemek ister misiniz?

22 Haziran Çarşamba günü...

Haberin Devamı


AKTİVİSTLER ONLAR İÇİN TOPLANIYOR
.

22 Haziran Çarşamba günü saat 13:00’da Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde omurga ve kifoz gibi omurga eğriliklerinden muzdarip ameliyat sırası bekleyen hastaların sesi olmak için bir grup aktivist Skolyoz Forum öncülüğünde toplanıyor.

Son zamanlarda sıkça görülen hastalıkların başında yer alan Skolyoz, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen omurganın normal ekseninden sapması ya da dönmesi nedeniyle oluşan, ilerledikçe akciğer fonksiyonları olmak üzere yaşamı olumsuz etkileyen sırttaki şekil bozukluğudur.

Skolyozlu birey, hafif eğim varsa düzenli kontrollerle takip edilir. Eğim kötüleşiyorsa korse veya egzersizlerle eğim kontrol altına alınmaya çalışılır, çok ileri deformitelerde veya ilerleme hızlı ise cerrahi müdahale ile ilerleme durdurulmaya çalışılır.

Haberin Devamı

Toplumumuzda skolyoz pek fazla bilinmediğinden, bilinir olmadığı içinde farkındalığın oldukça düşük olması sebebiyle genelde hastalar teşhiste geç kalabiliyor, bu da tedaviyi cerrahi müdahele ile sağlamayı kaçınılmaz kılıyor.

AMELİYAT GÜNÜ VERİLMİYOR.

Ameliyat ile tedavi olması gereken bu grup hastalara Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyat günü verilmiyor. Ameliyat günü almayı başarabilen hastalarsa 4 yıl beklemek zorunda kalıyor. Bu süreç içinde hastaların durumu kötüleşiyor. Randevu sisteminde de sıkıntı yaşadığını belirten hastalarda randevu alamadıkları için ameliyat sonrası komplikasyon oluşup oluşmadığı tespit edilemiyor.

Bu durum tıp dünyası içinde oldukça olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu grup hastalar üzerinde pratik yapamayan asistanların uzmanlıklarını nasıl alacağı konusu tıp dünyası adına düşündürücü bir nokta.

Geçtiğimiz aylarda, ameliyat günü alamayan skolyoz hastası S. Ö., Skolyoz Forum’un kurucusu Sedat Düzgün’ün girişimi ve sağlık durumunun ulusal kanalların ana haber bültenlerinde yer alması sonucunda aynı hastaneden ameliyat günü alabilmiş ve sağlığına kavuşabilmiştir. Fakat 400 skolyoz hastası halen gün beklemektedir. 400 hastaya ait verilerin ellerinde olduğunu belirten Skolyoz Forum’un kurucusu Sedat Düzgün, bu mağduriyetin yalnızca Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından değil, Türkiye’de ki bir çok hastane tarafından bu grup hastalara yaşatıldığını, bu grup hastaların başka hastanelere sevk edildiklerini fakat teknik yetersizlik sonucu sevk edildikleri hastanelerde tedavi edilemeyip özel hastanelere mecbur bırakıldıklarını, özel hastanelerde de skolyoz ameliyatlarının 100 bin TL’yi bulabildiğini belirtiyor. Bugüne kadar bu grup hastaların mağduriyetlerini Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi uzmanı dışında yüksek sesle dile getiren olmadığından Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin bir örnek teşkil ettiğini sözlerine ekleyen kendisi de skolyoz hastası olan Düzgün, seslerini duyurmakta ve hastaların mağduriyetlerinin giderilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını vurguluyor.

Haberin Devamı


“BİR ELİN NESİ VAR, İKİ ELİN SESİ VAR”

Skolyoz Forum’un kurucusu Sedat Düzgün’ün girişimiyle bir grup aktivist seslerini duyuramayan bu hastaların sesi olmaya karar vermiş, Skolyoz4SeneBeklemez diyerek bir de imza kampanyası başlatmışlar.

Ameliyat günü alamayan ya da ameliyat için 4 yıl beklemek zorunda kalan, seslerini duyuramayan skolyoz hastalarının sesi olmak için 22 Haziran Çarşamba günü saat 13:00’da Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanacak olan aktivistlere katılmak serbest.

Bir düşünün; siz dört sene beklemek ister misiniz? #skolyoz4SeneBeklemez

Sevgilerimle
Ayça Akın
www.aycaakin.com
www.motivasyonatolyesi.com
www.facebook.com/aycaakinofficial
www.instagram.com/aycakn
www.twitter.com/aycakn

Yazarın Tüm Yazıları