Sivil toplum iyi niyetli girişim

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar birliği (TOBB) liderliğinde çok sayıda sivil toplum kuruluşu, son büyük terör olayından sonra bir araya gelerek, teröre karşı harekete geçme kararı aldı. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve siyasi parti liderlerini ziyaret eden girişim, dün hep birlikte, kararlaştırdıkları somut miting eylemini açıkladılar.

Sivil toplum kuruluşları 30 Ekim Pazar günü İstanbul’da gerçekleşecek terörü kınama mitinginin adını “Sensiz Olmaz” koymuşlar. Biraz naif bir çağrışımı olsa da, bir yandan ötekileştirmeye karşı anlam taşıdığı, öteki yandan herkesin mitinge katılımını davet eden bir çağrı içerdiği için olumlu bir slogan olarak görülebilir.
“Birliğe çağrı platformu” adı verilen ortak girişim adına konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da, kısa hazırlanmış ortak bildiriyi açıkladıktan sonra, tüm kesimleri mitinge davet ettiklerinin altını birkaç kez çizdi.
Ortak girişim içinde Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) gibi, sayısal olmasa da, simgesel gücü yüksek kuruluşların yer almadığı hatırlatıldığında ise Hisarcıklıoğlu, davetin tüm kuruluşlara olduğunu, birlikte hareket etmek için eksik kalan kuruluşlara çağrılarına devam edeceklerini ve herkesi bu girişim içinde yer almaya davet etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.
Geçen hafta liderleri ziyarette yer almayan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner de dünkü basın toplantısında Hisarcıklıoğlu’nun yanında yeraldı. Bence işaleminin tümünü temsil etme açısından çok önemli bir katılım olmuş. Ancak sendikalardan da DİSK gibi katılımların sağlanması, ortak girişimin tarafsızlığı ve temsil gücü açısından çok önemli bir adım olacaktır. Öğrendiğim kadarıyla hafta içinde DİSK gibi eksik kalan bu kuruluşların katılımını sağlamak için girişimlere davet edilecekmiş. Hafta içinde miting ve yürüyüş güzergahı belli olacak ve twitter gibi sosyal medya araçları da etkin kullanılarak, sadece Türk bayrağının taşınacağı, önceden belirlenecek bir-kaç sloganla sınırlanacak bu mitinge, toplumun her kesiminden yüksek katılımı sağlamak için çağrılar devam edecek.
Daha önce 7 bölgeyi temsil eden “7 ilde 1’er milyon kişinin katılacağı bir miting” üzerinde çalışıldığı söylenmişti ama ortak girişim sanıyorum gücü bölmemek ve çok daha büyük bir katılımı sağlayarak etkisini artırmak adına, sadece İstanbul’da miting düzenlemeyi uygun gördü. Bence güvenlik açısından da 7 ilde ayrı mitingin riski büyük olabilirdi. Sadece İstanbul’da gerçekleşecek olması daha güvenli olacaktır.
KİMSE KENDİSİ İÇİN KULLANMAMALI
Duyduğumuz kadarıyla Cumhurbaşkanı Gül ve bazı liderler güvenliğin sağlanması açısından dikkatli olunmasını istemişler. Dün bu soru yöneltildiğinde Hisarcıklıoğlu, “Bu karşı tarafın olmadığı bir miting o nedenle sıkıntı olmaz” dedi. Ancak tabi ki böyle söylemek zorunda. Yine de çok dikkatli olunması ve bu iyi niyetli girişimin sabote edilmemesi çok önemli.
Sadece güvenlik açısından değil siyasi açıdan da sivil toplumun bir iyi niyetli girişiminin kimse tarafından kendi çıkarı için kullanılmaması, Hükümetin bu iyi niyetli girişimi sağlıklı biçimde değerlendirmesi gerekiyor. “Sensiz Olmaz” çağrısına uygun olarak, bence kimse ötekileştirilmemeli, bu mitingi kimse kendi kişisel ve partisel çıkarı için kullanmamalı. Unutulmamalı ki; tarafların hepsinin katılımı çok önemli. O nedenle bu miting sürecinde kimse, başta da Hükümet,  BDP dahil kimseyi dışlayıcı bir söylem de kullanmamalı.
Mitinge liderlerin katılıp katılmayacağı konusunda, Hisarcıklıoğlu daha sonra açıklama yapacaklarını söyledi. Bence liderlerin hepsi bir arada katılırlarsa bu mitingin önemi çok daha artacak, sivil toplumun iyi niyetli girişimini çok daha başarılı ve amaca uygun kılacaktır.
Sadece tek bir lider, ya da sadece iki liderin katılımı gündeme gelirse bence o liderler bu birlik havasını bozacağı için, “birileri adına yapılıyor” havasını vermemek için mitinge katılımdan vazgeçmelidir. Tüm liderlerin birlikte katılımının, birilerinin kendi gelecek hesapları için bu mitingi kullanmasının önünü tıkayacağı göz ardı edilmemelidir.
Yazarın Tüm Yazıları