‘Sıradan faşizm’e açılan kapı

BAŞBAKAN ’ın Yıldız Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, Yahudiler konusunda söyledikleri, farklı değerlendirmelere yol açtı.

Haberin Devamı

Ben, şahsen Başbakan’ın bu sözleri fazlasıyla iyi niyetle sarf ettiğini düşünüyorum. Ancak, iyi niyetle de olsa, bu ifadelerde ‘Yahudi’lere ilişkin önyargıların tekrarlandığı görülebilir. Nitekim, Vatan Gazetesi’nde Okay Gönensin, Başbakan’ın konuşmasını bu çerçevede değerledirdiği, ‘Sıradan anti-Semitizm’ başlıklı bir yazı yazdı.

KOMPLO KAFASI

Gönensin’in yazdıklarını birileri, özetle, ‘Başbakan’ı Yahudilere gammazlamak’ olarak değerlendirmiş, bu işi yapan diğerlerini sıralamış. Bakın, antisemitizm çıkışlı komplo kafasının asıl göstergesi, bu yönde akıl yürütmeler.

Halihazırda, siyasi tartışma kılıfı içinde çok çirkin bir medya kavgası sürüyor. Bu ortamda, siyasi tartışmalar, fazlasıyla şahsileşiyor, çirkin sataşma ve polemiklere konu oluyor. Bu ortamı daha fazla körüklememek adına, özellikle isim vermek istemiyorum. Dahası, konu kimin, kime ne dediği değil, arkasında yatan zihniyet. Bence, asıl mevzu etmemiz gereken bu!

Haberin Devamı

Bu zihniyet, şunu söylüyor: “Antisemitizmden bahsediyorsan, işin içinde bir bit yeniği vardır, birilerini Yahudi lobilerine gammazlıyorsundur, onlar hemen harekete geçer mevcut hükümetin ayağını kaydırmak için elinden geleni yapar, dünya bu düzen etrafında döner!” Bu zihniyet, sadece bir yazıya mahsus değil.

Geçtiğimiz haftalarda, başka biri de, Başbakan’a karşı Yahudi lobilerinin harekete geçebileceğine işaret etmişti.

TEHLİKELİ GİDİŞ

Yani, artık, hükümete karşı eleştirilerde karşımıza çıkacak yeni bir ‘töhmet’ daha devreye girmiş oluyor. Bu çok ‘tehlikeli’ bir gidiştir. Bizim sağ-muhafazakâr çevrede zaten ezeli bir Yahudi komplosu kuşkusu vardır. Son siyasi çekişmeleri bu zemine oturtmak, herkesi ‘Yahudilere mesaj’, ‘Yahudi lobilerinden medet umma’ töhmeti altına sokabilir. Ergenekon töhmetinin yetmediği yerde, kökü antisemitizm olan bir komplo zihniyetine dayalı yeni bir töhmet ortamı yaratmanın varacağı yeri artık siz düşünün.

Zamanında, sağ-muhafazakâr siyasal söylemin antisemitik komplocu bakışına dair çok yazı yazdım ve hakkımda birçok ‘esrarengiz söylenti’nin çıkması şeklinde karşılık buldum. Yok sadece sağ-muhafazakâr çevrelerde dolaştığını duyduğum söylentiler değil, onlardan önce, şu anda Ergenekon sanığı olan bir tuhaf profesör ‘dönme’ olduğumu iddia etti.

Haberin Devamı

HAYIR BEKLEME

Kimden gelirse gelsin, ‘nerde yaşıyor ve yaşatılıyor’ olursa olsun, bu, ‘sıradan antisemitizm’den ‘sıradan faşizm’e açılan kapıdır. Kimse bu gidişten hayır beklemesin.     

Beni fazlasıyla rahatsız eden bu konuyu, Kürşat Bumin Yeni Şafak Gazetesi’nde, cumartesi günkü yazısında uzun uzadıya mevzubahis etmiş. Türkiye basınında, ‘yazının namusu’nun timsallerinden biri olan Bumin’in bu yazısını görmediyseniz mutlaka dönüp bakın. 

Yazarın Tüm Yazıları