Simitis-Yılmaz buluşmasını tatbikatlar gölgelememeli

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

Birkaç gün önce yolum Tekirdağ'a düştü. Hafta arasıydı ve olağanüstü bir durum yoktu. Ama sahil yolunun kenarındaki köfteciler dikkat çekici biçimde kalabalıktı ve masalardan Rumca konuşmalar yükseliyordu.

Yunanistan'dan gelen bir turist kafilesi mi diye dikkat ettim.

‘‘Turist’’diler ama ‘‘kafile’’ değillerdi.

Sabah çeşitli vasıtalarla yola çıkmışlar, öğle vakti Tekirdağ köftecilerinde mola veriyorlardı.

Sonra Gümülcineli taksi şoförüne rastladım.

Altı milyon liraya Dedeağaç-İstanbul arası yolcu taşıyordu.

İşler iyi gidiyordu.

Türkler de Yunanlılar da artık Atina, ya da İstanbul'dan uçakla seyahat etmek yerine taksi ile Dedeağaç'a gidip oradan uçağa binmeyi tercih ediyorlardı.

Yol parası, böyle daha ucuza geliyordu.

Trafik, sadece Yunanistan'dan Türkiye'ye doğru değildi.

Türkiye'den de çok sayıda kişi Yunanistan'a gidiyordu. Özellikle de Batı Trakya'da aileleri olanlar.

Tam, ‘‘Yunanistan kolay vize vermez’’ diyecektim ki, son zamanlarda Yunanistan'ın Türklerin vize işlemlerini kolaylaştırma kararı aldığı aklıma geldi.

O gün Tekirdağ'da Türk köfteciler kadar, Türkiye'ye iş ya da gezmek için gelen orta halli Yunanlılar da hayatlarından memnun görünüyorlardı.

Akıllı bir kararın keyfini çıkartıyorlardı.

* * *

YUNANİSTAN Dışişleri Bakanı Pangalos'un bir ay önce New York'ta hakaret dolu sözleri ve Girne'yi kuşatma senaryosunu içeren Nikoforos tatbikatı ile Ege'nin iki yakasında sular kabarırken, küçük ama önemli gelişmeler de var.

Türk ve Yunan işadamlarıyla yapılacak toplantı için Yunanistan'a giden Kıbrıslı Türk işadamlarının, KKTC pasaportları taşıdıkları halde hiçbir sorun çıkmadan gümrükten geçmeleri ve VİP salonunda ağırlanmaları bu gelişmelerden bir tanesi.

KKTC'nin adı bile tabu olan Yunanistan'da Kıbrıslı Türk işadamlarına kapıların açılması hükümet dışı diplomasi dediğimiz bu ilişkilerin Atina tarafından da desteklendiğini gösteriyor.

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Coyanis, Atina'daki Türk Büyükelçiliği'nin verdiği Cumhuriyet Bayramı davetine katılarak, Simitis-Yılmaz Zirvesi'nden barış çıkması dileğinde bulunuyor.

Türkiye'den kalabalık bir grup Selanik'te Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor, kendilerini Yunanlı işadamları ellerinde çiçeklerle havalanında karşılıyor.

Bir önceki Atina ziyaretleri sırasında Türk işadamları Şarık Tara ve Rahmi Koç'un görüşme isteğine sessiz kalan Yunanistan Başbakanı Simitis bu kez randevu talebini geri çevirmeyip Tara ve Koç ile görüştükten sonra Başbakan Mesut Yılmaz'a mesaj gönderiyor.

Bütün siyasi stratejisini Türkiye korkusu ve düşmanlığı üzerine oturtan bir ülkeden gelen bu iyi niyet mesajlarını küçük ama dikkate alınması gereken adımlar olarak değerlendirmek gerekiyor.

Artık iş bu adımları resmi kanallar içine sokmaya kalıyor.

Çünkü gerginlikleri yumuşatma çabaları iki ülke arasındaki resmi ilişkilere hakim olmadıkça bu adımlar havanda su dövmekten öte bir anlam taşımıyor.

3 Kasım'da Türk ve Yunan Başbakanlarının yapacakları görüşme işte bu fırsatı yaratıyor.

* * *

AMA önceki gün Yunanistan Türkiye'nin Toros tatbikatıyla eş zamanlı olarak 31 Ekim-6 Kasım tarihleri arasında Ege'de tatbikat yapacağını açıkladı.

Uçakların kanat kanada geldiği, gemilerin çatışma rotasına girme riski taşıdığı bir dönemde tatbikatların gölgesinde gerçekleşecek buluşmadan ne çıkabilir?

Oysa Ege'yi saran karamsarlık psikolojisini dağıtmak halktan halka ilişkilerin direnleşerek devamını sağlamak için bir adım atmak gerekiyor.

Bu da, Yılmaz-Simitis buluşmasını tatbikatların gölgesinden kurtarmaktan geçiyor.

Yazarın Tüm Yazıları