Silopi A.Ş. tamam sıra geldi Asya'ya

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Kim demiş Türkiye medyaya duyarsız diye...

Biraz sebat gösterince, Irak motorinini depolama ve taşıma tekelini elde eden Silopi A.Ş'nin kurucu ortaklarını öğrendik işte...

Devlet Bakanı Mehmet Batallı'nın ofisinden yapılan açıklamada, Silopi A.Ş'nin 8 Haziran 1998 tarihli kuruluş sözleşmesine yer verildi.

Buna göre şirketin tam adı:

Silopi Petrol Ürünleri İşleme, Pazarlama, Taşımacılık İç ve Dış Ticaret Otomotiv Turizm Mümessillik ve Taahhüt Anonim Şirketi.

Adresi, İpek Yolu üzeri Kızır Mevkii No:33 Silopi/Şırnak.

Sermayesi her biri 25 milyon TL değerinde 600 hisseye ayrılmış toplam 15 milyar TL. Her kurucu 40'ar hisseye karşılık bir milyar TL ile ortak oldu.

Dün bu köşede yer aldığı gibi 15 kurucu var. İsimleri şöyle: Muhittin Düzgün, Mükerrem Aydemir, Sait Yakıdemir, Senan İdin, Sadık Ökten, Kadir Konur, Mustafa Tanış, M.Salih Kızıl, Cedan Kunur, Selahattin Ökten, Şuayip Tanış, Abdülmeset Aykut, Ömer Tüngür, İsmail Özgören, Ata Ökten.

ANAP'tan istifadan son anda vazgeçen Hayrettin Uzun'un iddiası, Devlet Bakanı Mehmet Batallı'nın kardeşlerinin Irak mazotunun depolanması ve taşınması ticaretine karıştığı yolundaydı.

Bakan Mehmet Batallı, Silopi A.Ş'nin kurucu ortaklarını saydıktan sonra, ‘‘Şırnak'ta kurulduğundan söz edilerek, TPAO depolarının apar-topar devredildiği ve kardeşlerimin kurduğu iddia edilen şirket kurucuları arasında kardeşlerimin bulunmadığı açık olarak görülmektedir’’ diyor.

* * *

Şırnak milletvekili Devlet Bakanı'nın bile kuruluşundan pek haberdar olmadığı Silopi A.Ş. hakkında bu kadar kapsamlı bilgi edinmek sevindirici.

Dileriz DSP'li Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan ile Maliye Bakanı Zekeriya Temizel de, ‘‘Irak petrolünde aracı kârının özel kişilere bırakılması doğru mu?’’ sorumuzu yanıtlarken aynı duyarlılığı gösterirler.

* * *

Silopi A.Ş. dosyasının kapağını böylece aralık bırakarak, Irak motorini konusunda bir diğer tekel konumundaki şirkete geçelim: Asya Ticaret.

Bu şirket Kuzey Irak'a gıda gibi temel ihtiyaç maddeleri satıyor, karşılığında petrol alıyor.

Acaba bu şirkette herhangi bir bakan yakını var mı?

Bu ikinci sorumuza da yanıt alabilmek dileğiyle...

Pankart Davası

19 Ağustos günü Ankara DGM'de karar duruşması yapılacak TBMM'de pankart açan gençlerle ilgili dava Türk hukuk sistemi için örnek olacak.

Çünkü eğer gençler Terörle Mücadele Kanunu uyarınca ceza alırlarsa, silaha başvurmayan, barışcı her türlü protesto gösterisinin aynı kapsama girmesi yönünde bir içtihat yaratılacak.

Kamuoyu vicdanında çoktan aklanmış olan pankartçı gençlerin bundan sonraki yaşamlarının daha güzel geçmesini sağlamak hepimizin görevidir.













Yazarın Tüm Yazıları