Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat KadıoğluYazarın Tüm Yazıları

Sıcak hava dalgalarıyla başetmenin en doğal ve kolay yolları

Yazın şehirlerde ve apartmanların üst katlarında yaşayanlar, sıcak hava dalgalarından fazla etkilenir.

Ama sıcak havalarda, enerji kullanmadan veya çok az enerji kullanarak evinizde serin kalabilirsiniz. Böylece, daha az fosil yakıtı kullanarak dünyanın ateşini de düşürebilirsiniz. İşte size yazın evinizdeki ısıyı azaltmanın birkaç doğal ve kolay yolu:

Gölge et

Güney ve batıdaki pencerelere dışarıdan gölgelik koymalı. Tüm ısı direkt olarak güneşten gelmez. Bir kısmı teras, kaldırım ve sokaktan yansır. Bu yüzden, pencerelerle asfalt/beton yüzeyler arasına dikilecek bitkiler gölgeler oluşturup ısının evinize girmesini engeller.

Gündüz perdeleri kapat

Güneş ışığını perdeyle engellemek için açık renkli perdelerle pencerelerinizi kapatın. Özellikle evinizin güney ve batıya bakan taraflarındaki pencerelerdeki perdeler, gölgelikler gün boyunca güneş ışınlarını ve ısıyı evinizden uzak tutabilir.

Vantilatör kullan

Vantilatörler hava sıcaklığını düşürmez. Fakat havayı hareket ettirip "rüzgár soğuğu" etkisiyle daha serin hissetmenizi sağlar. Üstelik klimalara göre daha az enerji kullanarak konforunuzu artırabilir. Yazın tavan vantilatörleri tatlı bir esinti oluştururken, aynı zamanda evinizdeki tavana yakın olan en sıcak havanın dışarı atılmasını sağlar.

Kapat ya da fişini çek

TV, bilgisayar, şarj makinesi, vb. elektrikli aletlerin ya fişini çekin ya da onları düğmesinden tamamen kapatın. Onları beklemede bırakmak, sadece gereksiz yere elektrik enerjisi tüketmenize neden olmaz, aynı zamanda sürekli olarak evinizi ısıtır.

Eski buzdolabını değiştir

Buzdolabı ve derin dondurucular içlerindeki yiyecekleri soğuturken bir yandan da evinizi ısıtırlar. Bu nedenle onlar enerjiyi verimli kullanıp evinizi fırın gibi ısıtmamalı. Aynı zamanda buzdolabının kapısını kapalı tutmalıyız. Bunun için de kapısını açmadan önce içinden ne alacağımıza karar vermiş olmamız gerekiyor.

İstenmeyen ısı üretme

Sıcak günlerde fırında pişirme ve ızgara yapmaktan kaçının. Yemeklerinizi ocak üstünde pişirin. Ortaya çıkan ısıyı ve buharı uzaklaştırmak için de aspiratörü açın. Aslında yazın yemek pişirmenin en iyi yolu mikro dalga fırın kullanmaktır. Bu fırınlar çok daha az enerji harcar, çok az ısı üretir.

Dolmadan çalıştırma

Çamaşır makinesi de evinize istemeyen ısı ve nem katar. Çamaşır ve bulaşık makinenizi sadece tamamen dolunca kullanın. Yıkamada mümkün olduğunca soğuk su kullanın ve çamaşırları dışarı asın.

Nemi azalt

Duş alınca, banyo yapınca, çamaşır ve bulaşık yıkayınca veya su kaynatınca istemeden de olsa evinizi nemlendirirsiniz. Bunun için de gerektiğinde tavan vantilatörleriyle mutfak ve banyonuzdaki nemi dışarı atmalısınız.

Özetle, yazın güneş ve sıcak hava dalgalarından kötü bir şekilde etkilenmek istemiyorsanız evinizde ısı üretmeyin ve güneşi evinize sokmayın. Diğer bir deyişle, "gölgede ve beyaz kalın, hafif, sulu ve yavaş" bir yaşantı sürdürmeye dikkatedin.
Yazarın Tüm Yazıları