SİBİRYA GÜNLÜKLERİ 3.GÜN TRENDE HAYAT

Trende tam 16 vagon var. Dördü restoran, biri çalışanların kaldıkları vagon, diğerleri ise yolculara ait. Erzak ve bagaj vagonu bu sayıya dahil değil.  Rusya’da bir yolcu treninin en fazla 21, Çin’de 18 vagonlu olmasına izin veriliyor

Haberin Devamı

.

Rus demiryolu terminolojisinde “1. Sınıf” ya da “2. Sınıf” gibi terimler yok. Onun yerine iki yataklı kompartman veya dört yataklı kompartman var. İlk iki yolcu vagonu iki yataklı, diğerleri dört yataklı. İki yataklı vagonların kendi banyo ve tuvaletleri var. Diğerlerinde iki veya dört kompartman bir banyoyu paylaşıyor.

Her vagonun iki başta ve iki sonda olmak üzere dört kapısı var. Treni baştan sona dolaşabiliyorsunuz. Hatta son vagonun arka penceresinden bazen güzel manzaralar yakalanabiliyor.

Haberin Devamı

Benimki ile yemekli arasında 6 vagon var. Her vagonun uzunluğu 25.5 metre. Yani hepi topu 153 metre yürümem gerekiyor. Ancak bu arada 43 kapı açıp kapamak zorundayım. Kapıları mutlaka kapatmanız lazım, yoksa raylardan gelen tüm gürültü içeri doluyor. Dün saat tuttum, tam beş dakika sürüyor yemeğe gitmem. Tabii yolda karşılaştığınız yolculara kendi dillerinde selam vermek, tuvalet sırasına girenlerin arasından sıyrılmak, kim olduğunuzu merak edenlerle sohbet etmek bu süreyi uzatıyor. İlk iki gün sarsıntılarda sağa sola çarpmaktan kollarım morarmıştı, şimdi daha rahat ve hızlı yürüyebiliyorum. Güne Bernard’ın sesi ile uyanıyoruz. Tren radyosundan her sabah 07:00’de, bazen 07:30’da günaydın anonsu yapıyor. Sonra üç dilde o gün göreceğimiz şehri ve Rus tarihini anlatmaya başlıyor. Bu konuşma yaklaşık iki saat sürüyor. İsterseniz radyoyu kapatabiliyorsunuz.

Kahvaltı 07:00-09:00 arasında. İstasyona varışımıza göre yarım saat ileri attığı oluyor. Siz kahvaltıdayken, vagon sorumlusu yatağınızı topluyor. Öğle yemekleri için genelde dışarıda oluyoruz.

Haberin Devamı

Bazı kompartmanlarda sadece DVD izlemeye yarayan televizyonlar var. Vagon koridorlarına küçük kütüphaneler kurulmuş. Buradan seyahatle veya Rus edebiyatına dair kitap ve DVD alabiliyorsunuz.

Trende bir doktorumuz da var, ama şimdilik ihtiyaç duyan olmadı sanırım.

Trende internet bağlantısı yok. İstasyondan ayrıldıktan kısa süre sonra 3G de kalmıyor. Sibirya’nın içlerine ilerledikçe, telefonun ekranında çoğunlukla ‘servis yok’ yazıyor. Bu nedenle yazı ve fotoğrafları geçebilmek için zamanla yarışmam gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları