Seyahatte çok dikkat etmeniz gereken hastalıklardan biri HEPATİT A

Seyahat ederken dikkat etmeniz gereken hastalıklardan biri de hepatit A.

Bilinen adıyla bulaşıcı sarılık. Hepatit A, hasta kişinin dışkısıyla yayılan virüsün yiyecek ve gıdalara geçmesi ve bunların sağlıklı kişilerce tüketilmesiyle bulaşıyor. Gittiğiniz yerlere özgü damak tatlarını keşfetmek istediğinizi tahmin ediyoruz. Ancak önerimiz yediğiniz, içtiğinize dikkat etmeniz... Evinize hepatit A mikrobuyla dönmemeniz için...


Dünyada her yıl yaklaşık 1.5 milyon kişinin hepatit A’ya yakalandığı tahmin ediliyor. Karaciğerin iltihaplanmasına yol açan Hepatit A, sosyo ekonomik düzeyin düşük olduğu yerlerde daha sık görülüyor. Hastalık yapan mikrop, hastanın dışkısında yoğun olarak bulunuyor. Bu dışkı, hijyen koşulların iyi olmadığı ortamlarda yiyecek ve içeceklere hatta su şebekelerine karışırsa kolayca diğer insanlara geçiyor.

KİRLİ DENİZ VE HAVUZDAN GEÇER

Hijyenik olmayan koşullarda üretilen hazır gıdaların veya iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerin tüketilmesi önemli dedik. Ancak yeterince temizlenmeyen havuzlar ve deniz de virüsü alabileceğiniz alanlar olabilir.

Hepatit A, virüsle karşılaşma sonrası 4-6 hafta içinde gelişir. Ortalama kuluçka süresi 28 (15-50) gündür. Başka bir deyişle, eve hepatit A ile dönebilirsiniz. Sarılık, halsizlik, karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, ishal ve ateş ile kendini gösterir. Özellikle karaciğer hastalığı olanlarda ciddi olabilir. Hastalığın belirtileri 3-4 haftada azalarak kaybolur. Ama hastaların yüzde 10-15’inde altı aya kadar devam edebilir. Hepatit A erişkinlerde daha ağır ve belirti vererek seyreder.

ÇOCUKLAR DAHA BÜYÜK RİSK ALTINDA

Çocuklar hepatit A için en çok risk altında olan ve esas taşıyıcı grup. Özellikle hijyen kurallarını henüz bilmeyen, elleriyle çevreyi keşfeden çocuklar hastalığı kolayca alabilir ve yayabilirler. Çocuklar dışında, hepatit A’nın sık görüldüğü ülkelere seyahat edenler, enfeksiyonu geçiren kişilerle aynı evde yaşayanlar ve bu kişilerin cinsel partnerleri, yüksek oranda görüldüğü yerlerde yaşayanlar diğer risk grupları.

AŞISI VAR

Hepatit A’dan korunmak için:

4 Sık sık ellerinizi yıkayın.

4 Temizliğinden emin olduğunuz suları için, yemekleri yiyin.

4 Hepatit A’nın sık görüldüğü bölgelerde mümkün olduğunca kapalı satılan su ve gıdaları tüketin.

4 Hepatit A aşısı olun. Aşı tam korunmanın en etkili ve güvenilir yolu.
Yazarın Tüm Yazıları