Serbest uçuş zamanı

Bu hafta kendimi ‘kuş’ gibi hissediyorum. İçimden geldiği gibi, bir o dala bir bu dala konmak, serbest uçmak istiyorum. Size de bana katılmanızı öneriyorum...

Son günlerde etrafta bir ‘spiritüel hareketlilik’ var ki sormayın! Yeni kurslar açılıyor, yeni dergiler çıkıyor, yeni web siteleri açılıyor, DVD yayınlanıyor, dergiler yoga kapakları yapıyor, insanlar holistik tatile çıkıyor, Hindistan’ı merak ediyor... Bütün bunlar bir ‘tesadüf’ olamaz! Bir şeyler ‘değişiyor’. İnsanlar bir şeyleri ‘fark ediyor’. Peki, nedir o ‘şeyler’? Bana sorarsanız insanoğlu başa dönüyor! Yok yok, mağara devrine falan değil. Ama neredeyse o zamanlardan beri bildiği çeşitli yöntemlere. Neden? Çünkü yeterince ‘teknolojikleşti’; ‘kimyasallaştı’; ‘maddileşti’ ve ‘modernleşti’. Ama bunun sonucunda eski zamanlarda olmayan bir durumla, ‘stres’le tanıştı ve mükemmeli yaratmaya çalışırken rekabet içinde kendini kaybetti! Yine zamane insanının hızıyla, ‘hemen’ ve ‘şimdi’ çözümler aradı. 80’lerde, fitness salonlarında koştu, aerobik yaptı; 90’larda vejeteryan diyetler yaptı; olmadı... Yine 90’larda ‘Doğu’yu keşfetti. Ne diyordu Doğu? ‘İçini dinle, kendin ol’. Batılı insan şaşırdı, ama sordu: ‘O da nesi? Nasıl yapacağım?’ Doğu, felsefesini ve yöntemlerini sundu. ‘Seç kendine yakın olanı’ dedi. Çoğunluk yogayı seçti. Meditasyonu seçti. Baktı ki fayda görüyor, daha çok merak etti. Tai chi öğrendi. Reiki öğrendi. Haznesine yeni kelimeler ekledi: İnisiye oldu; uyumlandı; sinerji yarattı; pozitif düşündü; holistik tıpla iyileşti; kristal taş terapisi; değerli taşlarla şifa buldu; holistik tatile çıktı; ashram yolculuğu yaptı...

Bu arada bütün bu ‘Doğulu yenilik’ler zamanla bazı Batılı insanların ‘mesleği’ oldu. Bundan sonra ne olacağını, değişimin gelişim yönünde olacağını zaman gösterecek.

TRT formatına geçiyor ve ‘Şimdi haberler’ diyorum...

Tai Chi hocam Sermed Tezel, cumartesi ve pazar sabahları Çırağan Palace Kempinski’de tai chi dersi vermeye başladı.

Plato Film, yapımcılığını ve yönetmenliğini Rebekka Haas’ın yaptığı Yoga DVD’si çıkardı. DVD’nin tanıtım gecesinde Sinan Çetin, bu yoga işlerinden ve Rebekka’yla arkadaşlarının boş duvarlara derin derin bakarak ne yaptıklarından hiçbir şey anlamadığını, ama mutlu olduklarına göre iyi bir şeyler yaptıklarından emin olduğunu söyledi. Ve ekledi: ‘DVD’yi alın!’

Arada siz de ‘uçun’. Bunun için ne sigaraya, içkiye ne de başka bir dış desteğe ihtiyacınız var! Bunu, yoga DVD’sinden aldığım bazı cümlelerle destekleyeyim:

- Mutluluğunuzu izleyin.

- El açılır, kapanır, açılır, kapanır. Eğer her zaman yumruk ya da uzanır halde olsa idi kaskatı kesilirdiniz. Özünüz, bu kuş kanatları gibi mükemmel dengeli ve uyumlu ufak açılıp kapanmalarda yatıyor.

- Hayat yaşanıyor. Peki kim yaşıyor onu? Bireyin/ nesnenin kendisi mi, yoksa flütün çalınmamış melodisi gibi onun içinde bekleyen şey mi?

- Hepiniz aydınsınız. Yapılacak bir şey yok. Sadece gözlerinizi açın.

18 Haziran’da Çeşme’de Kamino Meditasyon Kampı açılıyor. Geçen haftaki Tempo dergisinde yayımlanan kapak haberim ‘Holistik tatil’ nedeniyle görüştüğüm yoga eğitmeni ve kampı düzenleyen Nevşah Fidan, kampta neler olduğunu anlattı: ‘Kumsaldayız sürekli. Hep beraber yemekler yapılıyor. Çadırda kalınıyor. 30-35 tane çadır var. 75-80 kişilik kapasitesi var. Cuma-Pazar ve Pazartesi-Cuma olarak hafta içi ve hafta sonu paketleri var. Güne, sabah 7’de yogayla başlanıyor. Aikido, Capaeiro, Kundalini Meditasyon, gün içinde Osho’nun 3-4 tane meditasyonu, akşam ayı ışığı meditasyonları, Rhythm Club grubunun ruhu özgürleştirmek adına yaptıkları ritim çalışması olacak. İçinden geldiği gibi perküsyon çalıyorsun. Geceleri trance dance ardından meditasyon, göbek dansı ardından meditasyon. Sezon sonunda, Eylül ayında Osho’nun orkestrasını getireceğiz. Canlı müzik ve 6 kişilik meditatif eğitmen kadrosu eşliğinde Meditasyon ve Coşku Festivali yapacağız.’ Uğramakta fayda var. Uğrayamazsanız ben gidip size anlatırım!

Power FM, Hint rüzgarının gayet farkında. Özellikle sabah programı yapan Geveze ve ardından 10:00’da yayına başlayan Rana Pirinççioğlu’nu dinlemenizi öneririm. Çünkü bu programları dinlerken hem eğleniyor hem de şehir hayatında ‘farkındalığı’ nasıl yaşayacağınızın cevabını alıyorsunuz. Ayrıca Power FM’in çıkardığı Hint şarkıları albümünü de edinin. Eğlenceli, sabit durmayı mümkün kılmayan modern bir Doğu esintisi!

Biraz hoşgörü, biraz espri lütfen...

Bunlar da sonsuzlukotesi.com’dan spiritüel araba arkası yazıları:

Görünmezlerin ustasıyım, enerjinin hastasıyım.

Spirütüelim ve sevgi bende.

Farkındalığı yükseğim.

Varoluşçum.

Bendeki ben kadar bana yakınsın güzelim.

Spirütüelsem günahım ne.

Ömür biter, varlık bitmez.

Evren bilgi birikimimin getirisi olan farkındalığım sağolsun.

Yapma sembol, alırım inisiyasyonunu; girme polemiğe, yıkarım egonu.

Yine mi sen Atlantisli.

Spirütüelsin dediler kız vermediler.

Sen sus, enerjin konuşsun.

Kalbinde yer yoksa üzülme güzelim, ben auranda da giderim.

Karmaların ustasıyım, auranın hastasıyım.

Hocam sağolsun.

Hatalı kullanıyorsam, lütfen yüksekbenliğime şikayet ediniz.

Sinerjik aile.

Reiki verdim özüne, güzel göründün gözüme.

8. çakram egzozda.

Tek rakibim Ufo.

Arkadaşlık ama nereye kadar?

Arkadaşlarınız var. Kimiyle aynı sıralarda öğrenim gördünüz. Kimiyle aynı mahalledendiniz ya da apartman komşusuydunuz. Kimileriyle tatilde başlayan arkadaşlığı sürdürme kararı aldınız. Ama arkadaşlığın bir ömür boyu sürmesi de gerekmez. Arkadaşlığı bitirmenin doğru olduğu zamanlar da vardır. Bugün sizlere küçük bir test sunuyoruz. Bakalım düşündüğünüz gibi o arkadaşınızla ilişkinizi kesmeniz doğru mu olacak?

1. Ona her zaman güvenebilir misiniz?

a-
Evet, her zaman. b- Ona pek güvenilmez.

2. Ona her zaman gerçeği söyler misiniz?

a- Evet b- Hayır

3. Onun sizi dinleyeceğinden ve gerekirse yardım edeceğinden emin misiniz?

a-
Evet b- Bazen

4. Siz onu her zaman dinleyip, gerektiğinde yardımcı olur musunuz?

a-
Evet b- Bazen

Ara not: Eğer bu dört sorunun çoğuna b cevabını veriyorsanız, o kişiyle ilişkinizi hemen kesin. Sizinkisi gerçek anlamda bir arkadaşlık sayılamaz.

5. Onunla aynı zevkleri paylaşıyor musunuz?

a-
Evet b- Pek sayılmaz.

6. Espri anlayışınız uyumlu mu?

a-
Evet b- Hayır

7. Değer yargılarınız aynı mı?

a-
Evet b- Hayır

8. O sizin uğrunuza planlarında değişiklik yapabilir mi?

a-
Evet b- Her zaman değil

9. Siz onun uğruna planlarınızda değişiklik yapar mısınız?

a-
Evet b- Bu benim için çok zor

10. Birlikte kötü günler geçirdiniz mi?

a-
Evet b- Pek sayılmaz

11. Düzenli olarak buluşup konuşuyor musunuz?

a-
Evet b- Hayır

Not: Eğer a cevaplarının çoğu size uyuyorsa, arkadaşlığınızın en zor zamanlarda bile devam edeceğine inanabilirsiniz. Büyük değişiklikler ve ayrılıklar da bile!

Bana yazın

Zaten yazıyorsunuz. Arıyorsunuz. İlginize çok teşekkür ediyorum. Yine de Çekirge’den okumak istediklerinizi bana yazın lütfen. Mailimi biliyorsunuz!
Yazarın Tüm Yazıları