Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - KelebekYazarın Tüm Yazıları

Senden benden bizden

Size özellikle, gayet bizden insanlar bulup seçip çıkarıyorum. Süpermen, süperkadın olmak gerekmiyor hayatta bir işe yaramak, bir fayda yaratmak için.

Haberin Devamı

Çok zengin, çok başarılı, çok zeki, çok sıradışı ve çok şanslı olmak da gerekmiyor bir şeyleri değiştirmek, birileri için bir şeyler yapmak için. Çok para da gerekmiyor birine el uzatmanız için. Ünlü olmanız da gerekmiyor. Sihirli değneğinizin veya gizli güçlerinizin olmasına da gerek yok. İhtiyacınız olan tek şey niyet, ve istek. Samsun’dan 3 öğretmen birleşip koşumu desteklemek adına 20TL bağış yapmışlar TEGV’e. 6 kişi de 5’er lira göndermiş mesela bu hafta. Etti mi size toplam 50lira. Etti. Bu da eder 1 çocuğun 1 yıllık eğitimi! Oldu mu size bir sürü minik parçadan bir kocaman fayda. Oldu. Lütfen, ne beni ne de bir başkasını gözünüzde devleştirmeyin. Dev mev değiliz. Sıradan gönüllüleriz. Sadece varsa faydanın içinde olma niyetiniz, siz de harekete geçersiniz olur. İnsanlara ‘yardımseverlik sporu’ hakkında bilgi vermek, farkındalık yaratmak, bir gönüllü ordusuna katılıp çocuklara kitap okumak da dahil bakın buna. Yeter ki, durmayın. Bir ADIM atın. Değişimin, gelişimin parçası olmayı isteyin. Huzur geliyor insana bir işe yaradığında. Saçmalıklarla uğraşmaya vakti kalmıyor. Ben şu anda Antalya’dayım. Heyecandan ölüyorum. Hillside Su Otel ADIM ADIM’ın bağış toplayan koşucularına komik rakama otelde kalma imkanı tanıyor. Öger Runtalya Maratonu’nu süper bir şekilde organize ediyor. Bir sürü insan, dünyanın dört bir yanından gelip katılıyor. Antalyalılar sokaklarda, balkonlarda alkış tutuyor. Finiş panayır alanı oluyor. Pazar günü ilk 21km’mi koşacağım. TEGV için koşuyor olmak, sizlerden beni destekleyen yorumlar almak, TEGV’e yaptığınız bağışlarınızı görmek, bir sürü çocuğun eğitimine katkı sağlamak bana inanılmaz güç veriyor. Hayatımın sonuna kadar koşasım var! Şu anda bunları yazarken bacaklarım titriyor; ama çocuk kalbim çok çok mutlu atıyor. Pazar günü bi de “Koş Yonca Koş” derseniz tamamdır. Sesiniz inanın ta Antalya’ya kadar geliyor!

Haberin Devamı

Yonca

“ateşböceği”

 

Haberin Devamı

Zeki Yemez

Zeki eskiden pek de hareketli ve sportif bir tip değilmiş. Sporun “iyi bir şey” olduğunu bildiği için, düzenli yapmaya çalışırmış. Küçükken -her Anadolu çocuğu gibi- en iyi bildiği şey sokakta top oynamakken, büyüyünce bu halı sahada maç yapmaya dönüşmüş. Ama bir de sosyalleşmek ve hayatı çeşitlendirmek lazım geldiğinden, doğa ve koşusever arkadaşlarına takılıp haftada bir Belgrad Ormanı’nın yolunu tutmuş. Ormanda hem koşar, hem şikayet edermiş. Koşu hem yorucu, hem de çok sıkıcı geldiğinden: “Acaba illa koşmak mı gerek?” diye sora sora orman Zeki’nin kanına girmiş ve Zeki haftada iki koşan bir insan olup çıkmış. Londra'ya tayini çıkan bir arkadaşı ilk iş orada bir koşu klübüne yazılıp ardından da Londra Maratonu'nda koşunca, Anadolu çocuklarının memlekette sadece elit sporcuların yaptıklarını düşündükleri bir işin, orada kitlelere mal olduğunu anlamış. Aslında haftada 4-5 kere koşan her insanın, maratona hazırlanabileceğini öğrenmiş. Zeki o gazla, Amsterdam Maratonu’na kaydolmuş. Her yeni başlayanın başına geldiği gibi: “Sen bu işe hiç kalkışma istersen...” diyenlere kulaklarını tıkayıp ilk maratonunu 2004’de koşmuş. Sonra Zeki sırasıyla; Kopenhag, Avrasya, Rotterdam, Antalya, Berlin ve Londra maratonlarına katılmış. Zeki, Runtalya’da Adım Adım Oluşumuyla, Buğday Derneği’ne bağış toplamak için koşuyor.

Haberin Devamı

 

Esra E. Karaosmanoğlu

Doğum yeri Lozan. İstanbul Barosu’nda kayıtlı müthiş bir avukat. Mesleki hayali, medeni, ticaret ve iş hukuku alanlarındaki temel bilgileri, Türk kadınlarının  hakları açısından derleyip, bir kitapçık halinde Türkiye’nin her il, ilçe, köy, beldesinde tüm Türk kadınlarına bedava dağıtmak! 2005’den beri gönüllü olarak Hatha yoga dersleri   veriyor. Çocukluğundan beri edebiyat  tutkunu. Bir sürü şiiri ve öyküsü var. Mario Levi, Murat Gülsoy ve Semih Gümüş’ün Yaratıcı Yazarlık  atölyelerine katılmış. “Cunda Öyküleri” ve “Bozcaada  Öyküleri” adlı derlemelerde öykülerini yayınlandı. İlk öykü derlemesi “Kum Şeytanları” daha yeni, geçtiğimiz ay Yitik Ülke Yayınları’ndan yayınlandı. Bir nefeste okudum, yuttum, bayıldım! Kısa öykü aşığıysanız siz de benim gibi, iyi gelecek. İstanbul’da, kedisi Hamur’un evinde yaşıyor. Zaten senelerdir evinin zilinde kendi ismi değil, kedisinin ismi yazıyor. Hayatında hiç uzun mesafe koşmamış, koşabileceğini de düşünmemiş. “Her şeyden çok sevdiği” babacığının “gidişinden” 3 ay sonra Adım Adım’la Cumartesi sabahları Belgrad Ormanı’nda koşmaya başlıyor. Önceleri 200 metre koştuktan sonra nefes nefese kalırken, hayatının ilk 15km’sini Ocak’da Riva yarışında bitiriyor. Bir yerde: “Kendini kötü hissediyorsan, başkalarına  yardım et!” yazdığını okuyor ve harekete geçiyor. Avrasya’da TEGV yararına koşup dostlarına, öğrencilerine, müvekkillerine, az bir bağış yaparak bir çocuğun hayatını kurtarabileceklerini yılmadan anlatıyor. Sonuca en çok kendi şaşırıyor. 93 kişiden toplam 7.380TL lik bağış toplayıp 118 çocuğun 1 senelik eğitimini karşılama şansı elde ediyor.

Haberin Devamı

 

TEGV Banka Hesap Detayları:
Hesap Adı: Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV)
Banka: Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
Hesap no: IBAN NO TR 740006701000000001000000
Açıklama kısmına: YTokbas/AAO/Kendi Adınız ve Soyadınız yazmayı unutmayın.

 

Senden benden bizden


Yonca

“Tır şoförü” (Çizim: Pınar Büyükgüral)

 

Tegv Filmleri

http://www.youtube.com/watch?v=6XnzOFt3qUY  

http://www.youtube.com/tegv

 

TEGV, 35 İlde 12 Eğitim Parkı, 53 Öğrenim Birimi ve 2 il temsilciliği ile 67 yerleşik noktada ve 20 Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimi ile Türkiye’nin dört bir yanında toplam 87 noktada, her yıl 10,000’in üzerinde gönüllünün verdiği destek ile yılda yaklaşık 160,000 çocuğa eğitim desteği veriyor.

Haberin Devamı

İşte ben de, bu ATEŞBÖCEĞİ’ ile Çocukların Eğitimine Destek Projesi’ne katkı sağlamak için koşuyorum.

Adı ATEŞBÖCEĞİ olan bu “TIROKUL”:

·       Eğitim Gönüllüleri, Eğitim Parkı ve Öğrenim Birimleri’nin bulunmadığı yerlerdeki çocuklara ulaşıyor.

·       Özel olarak tasarlanmış Tır Dorseleri olan Ateşböcekleri, okul bahçelerine girerek, her yıl ilköğretim çağında olan yaklaşık 3000 çocuğa çeşitli konularda eğitim veriyor.

TEGV’e Nasıl Bağış Yapablirsiniz?

Aşağıdaki IBAN numaralarına havale veya eft yoluyla, ya da TEGV nin web sitesinden www.tegv.org.tr kredi kartıyla bağış yapabilirsiniz.

Bağışınızı yaparken lütfen açıklama kısmına aynen şöyle yazın:

YTOKBAS/AAO/KENDI ADINIZ VE SOYADINIZ

Hesap sahibi: TEGV

Banka Hesap NO:

Yapı Kredi Bankası – Harbiye Özel Bankacılık Şubesi (391)

                       Hesap No                 IBAN

 TL                 1000000               TR 740006701000000001000000

 USD               3112276              TR 630006701000000003112276

 EUR               23175028             TR 280006701000000023175028

 Üstelik bağış yapan şirketinizse, vergiden muaf olma hakkınız var.

*VERGİ MUAFİYETİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİ:

TEGV “Bakanlar Kurulu kararıyla vergi muafiyeti tanınan vakıf” statüsündedir. Bu statü ile TEGV'in bağış karşılığı düzenlediği makbuzlar; Gelir Vergisi Kanunu 89/4 maddesi gereği, kurumlar Vergisi Kanunu 10/1 maddesi gereği, ilgili kanun maddelerinde belirtildiği şekilde, vergi matrahı tespitinde gelirden indirilir. Diğer deyişle, yapılan bağış, ödenecek vergiye esas olan matrahtan düşülebilmektedir.

TEGV İLETİŞİM: Feyziye Günaydın feyziyeg@tegv.org tel: (216) 290 70 80

Yazarın Tüm Yazıları