Seçim yılında bütçeye 5.8 milyarlık katkı

VAKIFLAR Bankası Genel Müdürü Süleyman Kalkan geçen hafta, Banka’daki Vakıflar genel Müdürlüğüne ait yüzde 58.51 oranındaki hissenin Hazine’ye devredileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Halka açık olduğu için, bunun bedelinin ise yaklaşık 5.8 milyar TL tutacağını söyledi. Peki, Vakıfbank çoğunluk hisselerinin, neden Hazine’ye devrine gerek görüldü, neden şimdi? Her şeyden önce Vakıfbank özel bir yasayla kurulduğu için kamu mu, özel mi belli olmayan bir yapısı vardır. İktidardaki politikacılar genellikle Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne atadıkları bürokrat ve bunun bağlı olduğu Bakan kanalıyla bu bankayı kamu bankası gibi kullandılar.

/images/100/0x0/55eadbecf018fbb8f89b3f94

OLUMLU BİR OPERASYON

Eskiden kamu-özel ayrımı nedeniyle daha fazla sorun olurdu ama son 10 yıldır, her kamu kurumu ve bankasında olduğu gibi, artık sorun yok, çünkü koalisyonlar olmadığı için Hükümetin tam istediği biçimde yönetiliyorlar. Ancak her zaman olduğu gibi Vakıflar’ın bağlı olduğu Bakan ile Hazine’den sorumlu Bakan arasında,Bankadaki yetki kullanımı sorun olmaya devam ediyor. Bazen bakanlar uyumlu çalışsa da, yapısı gereği bu tartışmalar doğal olarak yaşanıyor. Bu açıdan baktığınızda Hazine’ye devir olumlu bir operasyondur...Ancak eninde sonunda baktığınızda çoğunluk hissesi zaten kamuda, 10 yıldır da böyleydi. O zaman neden yönetim için fazla sorun yokken, şimdi böyle bir operasyona ihtiyaç duyuldu?

Her şeyden önce operasyonun nasıl yapılacağına bakıp, sonunda kimin kazanacağına bakarsak, neden şimdi yapıldığı sorusuna da daha sağlıklı yanıt verebiliriz.

Bu satışın olması için özel bir yasanın çıkması gerekecek. Halka açık olduğu için devir işlemi de büyük ihtimalle piyasa değeri üzerinden olacak. Hazine bunun parasını nasıl bulacak derseniz; her zamanki gibi yine özel tertip tahvil çıkararak, yani borçlanma yoluyla yapacak. Bu kağıtların hangi şartlara sahip olacağı sonradan belirlenecek ama uzun vadeli, piyasa faizine yakın belli bir faize sahip özel tertip tahvil olması bekleniyor. Bu para Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aktarılacak, duyduğumuza göre de Vakıflar’a geliri aktarılacak belirli bir fon kurulup, kağıtlar o fona yatırılacak. Genel Müdürlük ve çok sayıda vakıf, artık harcamaları için, sağlam bir “faiz kaynağı”na böylece kavuşmuş olacaklar.

Haberin Devamı

HAZİNE BLOK OLARAK SATACAK

Haberin Devamı

Daha sonrasında ne olacak derseniz; büyük ihtimalle Hazine sahip olduğu çoğunluk hisselerini satışa çıkaracak. Halka arz yapılırsa sorunlar yaşanabileceği biliniyor, o nedenle piyasadaki beklenti, Hazine’nin bu Banka’daki hisselerini blok olarak 2013’de satışa çıkarması yönünde. Bu yol hem satış şansını artırır, hem de daha fazla gelir elde edilebilir.Bu arada Hazine’nin bu alım için çıkaracağı tahvillerin, şekli ne olursa olsun, içborç stokuna yazılacağını da unutmayalım.

Yani bu kağıtlar borç miktarımızı artıracak.

Dolayısıyla herkesin baktığı borcun milli gelire oranını da büyütecek...

2013’DE ÖZELLEŞTİRME ZAYIF

Bu açıdan bakıldığında, bu operasyon size de; Hazine’nin iç borcu, piyasayı bozmadan 5.8 milyar TL artırıp, karşılığında kasasına nakit koyması gibi görünmüyor mu?

Bir başka deyişle, 2013’de, yani bir seçim yılında, Vakıfbank’ın satışının doğal olarak artacak harcamalar için bir kaynak olmasının planlandığı görülüyor. Bütçe için konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek elektrik dağıtım özelleştirmelerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle gelecek yıl bütçesine bu gelirin konulmayacağını söylemiş. Halkbank’ın yüzde 24’lük bölümünün bu yıl ya da gelecek yıl halka arz edileceğini kaydetmiş. Bakan Şimşek, o konuşmada Vakıfbank’tan söz etmemiş ama, bence planlar içerisinde bu yıl sonunda Vakıfbank’ın çoğunluk hissesinin Hazine’ye alınıp, uygun zaman ve talip bulunduğunda, önümüzdeki 1-2 yıl içinde satılması bulunuyor.

Vakıfbank satışı 2013’e yetişmese bile, 2014’de, hem de iki seçim birden var... Bakan Şimşek son zamların bütçe açığını kapamadığını, gelecek yılın daha da zor olacağını söylemiş. Bakanın beyanname kapsamını genişletme, zengine ek vergi gibi düşünceleri bu seçim sürecinde alınması zor kararlar. Halkbank, Vakıfbank belki özelleştirme gelirini artırıp bütçeye destek olur ama böylesine zor bir harcama sürecinde çözüm olmayacakları ortada...

 

Yazarın Tüm Yazıları