Sayın Bakan ses lütfen

YAKLAŞIK iki aydır bir projenin onayı için AKP İzmir Milletvekili, Bilgi ve Teknoloji ile Medeniyetler İttifakı Projesinden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın’dan haber bekliyoruz.

Haberin Devamı

Haziran ayının başında yazmıştım, bir türlü içini dolduramadığımız inanç turizmi için çok güzel bir proje Aydın’ın imzasını bekliyor diye. Akademik kariyer sahibi, entellektüel, geniş ilgi alanı olan Aydın, bu projeyi niye onaylamaz anlamakta zorluk çekiyorum. Böylesine bilgi birikimi olan biri projeyi bekletiyorsa, mutlaka bir nedeni vardır diyorum. Ama dürüstçe ifade etmek gerekirse “bu neden” İzmirli’yi ilgilendiriyor mu, hiç zannetmiyorum. Yıllardır süregelen inanç turizmi balonundan bıkmış olan İzmirli için artık icraat ön planda.
120 ülkeden davet
Şöyle bir projeyi hatırlayalım isterseniz. Geçen yıl, Protestan Baptist Kiliseler Derneği Başkanı Ertan Çevik, bir projeyle gündeme gelmişti. Projenin adı “Medeniyetler İttifakı.” Proje, dünyada 120’ye yakın ülkenin Hıristiyan cemaat başkanlarını İzmir’de bir inanç turizmi ve medeniyetler ittifakı kongresinde bir araya getirmeyi hedefliyor. Projenin hedefi Yahudiler ve Hıristiyanlar için oldukça önemli olan bu kenti, gerçek anlamda inanç turizminde bir yere taşımak. Bu nasıl olacak, 120 ülkeden dini liderler davet edilecek. Ve tabii ki, onlarla beraber gelecek gazeteciler ya da spesifik dini yayın temsilcileri de katılacak. Projenin, Medeniyetler İttifakı Projesi’nin eş başkanlığını yürüten Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleşmesi önemli. Bu çerçevede, projenin maliyetini bir turizm firması çıkarmış, 2 milyon Avro civarında. İlginç olan ise, maliyeti karşılayacak Tanıtım Fonu projeye ön onayı vermiş durumda ve Bakan Aydın’ın imzasını bekliyor, onayı vermek için.
Bakandan onay bekliyor
Projenin fikir babası ve bu aşamaya gelmesini sağlayan Çevik ile son durumu konuştum. Dikkat ederseniz projenin sahibi demedim, çünkü kendisi sahibi denilmesini istemiyor ve bundan sonraki süreci de, “Eğer yapabileceğim bir şey olursa hazırım” diyerek özetliyor. Çevik, bu proje için her türlü yazışmayı ve resmi evrakı, fizibilite raporu ile beraber hazırladıklarını ve gerekli yerlere ulaştırdıklarını belirtiyor. “Başbakan’a, Cumhurbaşkanı’na herkese yazdık ve projeyi anlattık. Proje, fondan ön onayı aldı ve imzalamaları için Sayın Bakan Mehmet Aydın’dan onay bekliyorlar. Bu da yaklaşık 3 ay önce oldu. Şu anda biz de cevap bekliyoruz.” Evet, bir kez daha soralım: Neden onay verilmiyor bu projeye sayın bakan? Öyle ya da böyle, en azından bir akıbetini öğrensek artık.

ÇİNLİLER GELİYOR

Haberin Devamı

Başlığa bakıp, herhalde birkaç gün önce İzmir’in gündemini meşgul eden, “Çinli otomotiv devi Konya’da mı yatırım yapacak, İzmir’de mi?” tartışmalarını hatırladınız herhalde. Hani sonuçta, İzmir’de olacağına yönelik bütün medyamız mutabık kalmıştı. Bence, Siz ne derseniz deyin, İzmir’ çok bahtsız.
Tam, “her yıl gelen” Çinliler bu defa kesin geliyor derken şu olanı bakın, ambargo tartışmaları başladı. Çin’in Uygur’da katliam yapacağı tuttu. E, bu durumda İzmir’in de erkekliğe leke sürdürmemesi lazım. Ben de buradan çağrı yapıyorum: Bütün İzmir olarak tavır alalım ve diyelim ki: “Sevgili Çinliler! Gelmeyin artık, istemiyoruz. İzmir’de yatırım yapmayın. Alın otomotiv firmanızı...”
Efendim bu çağrıyı çok ciddiye almayın. Adamların zaten buraya gelecekleri yok. Biz, her zamanki gibi iyimser İzmirli tavrımızı sergiledik, fiiliyatta olmasa bile, yatırımı buraya getirdik. Bütün dünyada 160 milyar dolar gibi bir yatırımı olan Çin’in Türkiye’deki yatırım tutarı 70, 80 milyon doları geçmiyor. Ayrıca İstanbul’daki Çinli işadamları ile yapılan toplantılarda ortaya çıkan sonuç, üç rakamlı bile değil çift rakamlı milyon dolarlık anlaşmalar. Bütün bunlara bakınca aslında fantezi gibi başlayan öneri, en azından kentsel bir tatmin olarak gerçeğe dönebilir... Soran olursa hava atarız: “Çin milyar dolarlık yatırıma geldi, ama biz, İzmirli olarak, istemedik.”

Yazarın Tüm Yazıları