Sarkık kasa yerfıstığı dopingi

Yerçekimine yenik düşerek sarkan yüz, boyun, kalça, kol ve iç bacak kaslarını güçlendirmek mümkün. Ameliyat dışı yöntemlerle kırışıklıklara ‘dur’ diyen tıp; kaslardaki bu sarkmalara yönelik ürünler de geliştirdi. Karbolik asit ve yer fıstığı yağından oluşan, kısa adı ‘endopeel’ olan yeni enjeksiyon tekniği kas içine uygulanıyor. Kası kaldırarak, geriyor

Yarasalar gibi baş aşağı asılı yaşamıyoruz. Dolasıyla yıllar içinde, kaslarımız ve cildimiz yerçekiminin gücünden etkileniyor ve direnemeyerek sarkıyor. İsviçre’de geliştirilen, Fransa, İngiltere, Japonya, İtalya, Meksika gibi 100’ün üzerinde ülkede uygulanan endopeel Türkiye için yeni bir ürün. Sağlık Bakanlığı onaylı yeni ürün hem kaldırma (lifting) yapıyor hem de soyuyor (peeling).
Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı Dr. Sacit Karademir çok ince uçlu enjeksiyonlarla uygulanan endopeel tekniğinin kas lifleri arasındaki boşluğu doldurarak etki ettiğini söylüyor. Enjeksiyon yapılan kasta oluşan boyut değişikliklerine bağlı olarak cilt sıkılaşması sağlanıyor. Hızlı sonuç veren yöntemin, altı-sekiz ay etkili olduğunu belirten Dr. Karademir, “Endopeel’in etki mekanizması botoksun tam tersi. Botoks sinir iletimini engelleyerek kasın felcine yol açar. Böylece kas gevşer. Endopeel ise tam tersi bir mekanizmayla çalışıyor. Yaptığımız küçük enjeksiyonlardan sonra, kas dokusu kasılıyor. Kas tonusu, dolayısıyla taşıma gücü artıyor. Güçlenen kaslar, yerçekimiyle aşağıya doğru yönelen yumuşak dokuları topluyor. Kuvvetlenerek yukarı çekilen kaslar altı-sekiz ay böyle kalıyor” diyor.

BOTOKSA RAKİP DEĞİL

Son yıllara damgasını vuran estetik uygulamaların başında botoks geliyor kuşkusuz. Peki endopeel, botoksa rakip olabilir mi? Dr. Karademir, “Hayır” diyor. Çünkü iki ürün birbirinden farklı. Botoks, kırışıkların giderilmesinde etkili. Endopeel ise sarkan kasların kaldırılmasında. Zaten her ikisi birlikte kullanılabiliyor. Yöntem, yüzünde sarkmalar için ameliyat masasına yatmak istemeyenlere de bir seçenek.

CENAZELERİN GENÇLEŞTİRİLMESİNDE KULLANILIYOR

Endopeel ile yapılan çalışmalar enjeksiyonun kadavralarda dahi etkili olduğunu gösterdi. Dr. Karademir, “Kadavra üstündeki etkisini gördüm. Kadavranın kasları dahi toparlanıyor. Avrupa ülkelerinde cenazelerin daha dinamik ve hoş görünmesi için de bu enjeksiyonlar yapılıyor” diyor.

POPOYU KALDIRIYOR

Yöntemin kalça bölgesindeki uygulamalarından yüz güldüren sonuçlar alınıyor. Endopeel, kalça bölgesinde dışbükeylik elde etmek, kalça genişliğini azaltmak, bölgedeki cilt kalitesini arttırmak, daha genç bir gergin bir kalça elde etmek için de uygulanıyor.

MİMİKLERİ DONDURMUYOR

Kişi kas-mimik hareketlerini tamamen doğal bir şekilde kullanmaya devam ederken, uygulanan bölgede toparlama ve sıkılaşma yaşıyor. Uygulamanın hemen 10 dakika sonrasında gözle görülür fark yaratıyor. Yüz, elmacık kemikleri, el, kaş ve göz çevresi, dudak, dekolte germe, selülit tedavisi, kasık germe ve popo kaldırma gibi çok yaygın kullanım alanı var. Yöntem nadir de olsa ödem yapabiliyor. Kardiyopati hastalarına önerilmiyor. Ancak içinde yerfıstığı yağı bulunduğundan, alerjisi olanlarda büyük ödemlere neden olabilir. Sigara ve alkol kullananlar diğerlerinden daha fazla ödem yaşıyor.

Bakım zamanı

Ayakların bakımı en fazla hak ettiği zaman. Hele hele açık pabuçları tercih ediyorsanız, aman diyorum. Kirli, bakımsız ve pedikürsüz bırakmayın. Deniz kenarındaysanız, dalgalarla kumsalın birleştiği yerde çıplak ayak yürüyün. Kum ayaklarınızdaki fazlalık derileri alacak, tabanlarınızı rahatlatacak. Ayak sağlığı için bunları unutmayın:
* Ayaklarınızı her gün ılık ve sabunlu suyla yıkayın. Ardından serin suyla durulayıp, parmak aralarını atlamadan iyice kurulayın.
* Güneşe çıktığınızda ayaklarınızın üst kısımlarına da mutlaka güneş kremi sürün.
* Topuklarınızı ponza taşı ve topuk törpüsüyle düzenli temizleyin. Bunun için törene ihtiyacınız yok, duşta yumuşayan deriniz fazla direnmeyecektir.
* Yatmadan önce yıkadığınız ayaklarınıza özellikle de topuklarınıza nemlendirici sürün. Ama parmak aralarına kaçırmayın. Nemli kalan bu bölgelerde mantar oluşabilir.
* Ayaklar yorgun olduğunda tabanlar ağrır, yere zor basarsınız. Böyle zamanlarda tam rahatlayabilmek için birinden size ayak masajı yapmasını rica edin. Ya da kendiniz yapın! Ayrıca tazyikli soğuk su da yorgun ayaklara çok iyi geliyor.

TAMAMLAYICI TIP
Pilates hamileye de lazım


Bedene esneklik, güç ve denge sağlayan pilates hamilelere de öneriliyor. Çünkü kan dolaşımını canlandırarak hem annenin sağlığını hem de rahimdeki bebeğin gelişimini destekliyor. Öğretilen nefes ve egzersizlerle anne adayı normal doğuma hazırlanıyor. Hamilelere pilates dersleri veren Pilatesplus Stüdyosu uzmanları, yöntemin normal doğumdan sonra pelvis ve vajinal kasların hızla eski halini almasını sağladığını söylüyor. Kolların ve omuzların güçlenmesiyle, emzirmek kolaylaşıyor. Doğum kiloları rahatça atılabiliyor. Ruhsal olarak rahatlamak da hamileye iyi geliyor.

ŞİFA KÜTÜPHANESİ
Yemekle ilişki


Uzman psikolojik danışman Feyza Bayraktar’ın, ‘Yemek ya da Yememek’i bir diyet kitabı değil aslında. Bayraktar, kitabında yemekle olan duygusal ilişkiyi irdeliyor. Beslenme alışkanlıklarına farklı bakıyor. Doğan Kitap’dan çıktı, 10 lira.

UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ: Spor yapınca nefessiz kalmak, öksürmek çok normal. Herkesin başına gelebilir.
DOĞRU: Fiziksel aktivite sırasında ya da sonrasında öksürük krizine tutulmak astımın ilk işareti olabilir, dikkat.

SAĞLIĞIM İÇİN
Behzat Gerçeker (Şarkıcı)


MUTLAKA YAPARIM: Tenis oynuyorum, sabahları ormanda koşuyorum. Toplam 1 saat 45 dakika kardiyo yapıyorum. Günde üç öğün yemek yerim. Akşam yemeklerini geç saatlere bırakmamaya çalışıyorum. Güne sıkı bir kahvaltıyla başlarım.
ASLA YAPMAM: Sigara hiç içmedim.
MUTLAKA YAPACAĞIM: Sakin bir yerde ailemle başbaşa tatil yapacağım.
Yazarın Tüm Yazıları