Şaphane’yi şapa oturtuyorlar

Haberin Devamı

“Yaşam hakkı... Henüz pek de anlayamadığımız kutsal bir kavram. Her şeyden önemli, her şeyden değerli. Hoyrat davrandığımız dünyamız, bize ve üzerinde yaşayan her canlıya hep cömert oldu. Ama açgözlü şirketler kendi çıkarları için hem ona hem de üzerinde yaşayan canlılara tehditler savuruyor, hatta onları yok ediyor. Artık tüm bunlara dur demenin zamanı.”

***

Greenpeace’den Murat Boz elektronik iletiyle, küresel ısınma nedeniyle yaşamları tehlikede olan kutup ayılarının kurtarılması için yardım istiyor. Milyonlarca varil petrol üreten dev şirketlerin faaliyetlerine dikkat çekiyor. Kutuplardaki ayıları kurtarabilir miyiz?
El ele vererek, küresel dayanışma göstererek elbette kutup ayılarını kurtarabiliriz. Yeter ki, isteyelim. Doğa için imza koyalım.

***

Haberin Devamı

Bizim de imza koyduğumuz 01.01.2012’den beri yürürlükte olan AB çevre kriterlerine göre, “Kirleten öder” diye bir madde var. Maalesef bu kuralların farkına henüz varamadık. Ne tür yaptırımlar getirecek kavrayamadık.

***

Kütahya’nın Şaphane diye bir ilçesi var. Tarımla geçinen, dünyaca ünlü vişneleri yetiştiren bu ilçe şu günlerde çok sancılı.
Birinci derece deprem bölgesi olan Şaphane’nin tam yerleşim alanının ortasına “Sülfürik Asit Fabrikası” kurdular.
TBMM’ye verilen soru önergelerine aldırmayan işletmeciler, mahkemelerin verdiği inceleme kararlarının sonuçlarını beklemeden deneme üretimine başladı.
Çevreciler yine ayakta. Fabrikanın bacasından atılacak gazlar nedeniyle oluşabilecek asit yağmurlarından korkan kent aşıkları, “Şaphane’yi Şapa oturtuyorlar” diyor.
Büyük Türkçe Sözlükte “Şapa oturmak” deyiminin karşısında “İçinden çıkılması güç bir duruma düşmek” diye yazıyor.
Şaphaneliler şunu da ekleyerek soruyor; “O havzadaki kirlilik, oluşabilecek asit yağmurları 386 kilometre yol kat ederek gelen Gediz Nehri’yle İzmir Körfezi’ne de taşınacak. Yetkililer acaba bunun da farkında mı?”

 

Asit fabrikasınerede kuruldu
Sülfürik asit fabrikasının kurulduğu alanın çevresinde Şaphane Çok Programlı Cumhuriyet Lisesi, Şaphane Anadolu Öğretmen Lisesi, ortaöğretim öğrenci pansiyonu, kamu binaları, kamu konutları, sosyal konutlar var. Ege Bölgesi’nin en genç çam ormanları ile çevrili alanın asit kurbanı olmasını istemeyen şaphaneliler, “İnsanlarımız solunum hastalıklarıyla boğuşmasın. Tüm yaşam hakkı savunucularından destek bekliyoruz” diye feryat ediyor.

 

NE DEDİLER?

Haberin Devamı

Ahmet BAYRAKTAR
Tema ilçe temsilcisi

Şaphanede kurulan ve şuanda deneme üretimi yapan asit fabrikası Şaphane’nin yeşili ve doğasına zarar vereceği için istemiyoruz. ÇED raporu ile ilgili süreç devam ederken davanın sonuçlanması beklenmeden deneme üretimine başlanmış ve çevreye ağır kokular yaymaktadır. Doğa harikası ilçemizde asit fabrikası istemiyoruz.

Kazım KARAEFE
Emekli Öğretmen / MHP İlçe Başkanı

Şaphane’de kurulan asit fabrikası eğitim ve öğretime devam eden Şaphane Çok Programlı Lisesi ve ortaöğretim pansiyonuna bitişik konumda olup, çocuklarımız fabrikanın ağır kokuları ve zehirli gazlarına maruz kalarak eğitim alacaklar ve geleceğin kanser adayları olarak yetişecekler. Bu nedenlerden dolayı asit fabrikasına karşıyız.

Haberin Devamı

Fatma TÜRKER
Eczacı

Şaphane’de kurulmakta olan asit fabrikası solunum yolu ve kanser hastalıklarını artıracaktır. Mesleğim gereği daha fazla para kazanabilirim. Ancak insanların sağlıklarını kaybetmesindense para kazanmamayı tercih ederim. Daha sağlıklı bir Şaphane’de yaşam için asit fabrikasına karşıyız. Tesis insan sağlığına doğaya zarar verecektir, deneme üretimi yapıldığı şu günlerde, vatandaşların boğaz yanma şikayetleri başladı. Sonrasındaki tablo solunum ve sinir sistemi rahatsızlıklarını takiben amansız vakalarda artma şeklinde ortaya çıkacaktır. Bu nasıl zihniyet, anlaşılır gibi değil.


HAFTANIN SÖZÜ:

BACA

Bu duman,
Duman etti bizi,
Bildirdi Azrail’e,
Toptan verdi adresimizi!
(Çevre’nin Çığlığı / Tahsin Şentürk)


Haberin Devamı

ÇEVRECİLERE ÇAĞRI
Çevre konusunda her türlü ihbarı, duyarsızlıkları, çalışmaları ve fotoğrafları iletebilirsiniz. Tabii güzellikleri de..
Tel: 0533 414 24 57
cevreciiirmak@hotmail.com


 

Yazarın Tüm Yazıları