Sana kırmızı çok yakışıyor

Evet, doğru söylemişler. 5 lira fazla olsun, kırmızı olsun. Kırmızı yalnızca kanı hızlı akanlara değil mavi kanlılara da hizmet ediyor.

Haberin Devamı

Madem bir parti başlatmanın en kısa yolu kırmızı bir ateş yakmaktan geçiyor o zaman yaşasın kırmızı elbiseler! Hele de kırmızı artık “yılbaşı” sözcüğünden ayrı telaffuz edilemez hale geldiyse...

Bayram sabahı kucağınıza alarak uyuduğunuz kırmızı rugan pabuç hikayesi çoktan bayatladı. Sokaklar artık kırmızı ayakkabılı ve çizmeli kadınlarla dolu. Davetlerde, partilerde bile baştan aşağı simsiyah giyinip altına kırmızı topuklu ayakkabıları çeken kadından geçilmiyor. Bir aralık da kırmızı ceket modası sarmıştı ortalığı. Bir erkek arkadaşım bu durumla “Eyvah, kırmızı urbalılar geliyor” diye dalga geçerdi. (Teksas, Tommiks kültürü olanlar espriyi anlamıştır.)
Benim de kırmızı ayakkabılarım var. Çok ucuza aldığım ve gayet ucuz da görünen ama giymekten bıkmadığım kırmızı rugan botlarım, kırmızı bir paltom, birkaç tane kırmızı elbisem, kırmızı kazaklarım ve ara sıra allık niyetine de kullandığım kırmızı bir rujum var. Bir de daha genç ve zayıf olduğum dönemlerde üstümden çıkarmadığım kırmızı bir pantolonum vardı.

Haberin Devamı

HERKESİN KENDİ KIRMIZISI VAR
Boğa burcu olduğum halde kırmızı beni öfkelendirmiyor, tam tersine neşelendiriyor, sakinleştiriyor. Sanki 40 yaşından sonra artık rahat rahat kırmızı giyemeyecekmişim gibi geliyor ve bu nedenle ne zaman yeni bir şey alacak olsam elim hep kırmızıya gidiyor. Kırmızının fotoğraf makinesi, lap-top ve cep telefonu gibi dijital aletlere de çok yakıştığını düşünüyorum. Kırmızıyı sevmediğim tek yer dekorasyon ve ev eşyaları. Sürekli kırmızı görmek ve bu renge bakmak kırmızıyı sevenleri bile sinirlendirip, dikkatini dağıtabilir. Çünkü kırmızı maruz kalınacak değil, özenle seçilecek ve başka şeylerle eşleştirilecek bir renk.
İmaj danışmanı Özlem Çakır bir toplantıda “mutlaka herkese uygun bir kırmızı vardır” demişti. Hem sarışınlara hem kumrallara hem de esmerlere yakışan nadir renklerden biri kırmızı. Yalnız kızılların biraz dikkatli seçimler yapması ve biraz daha bordo tonlarına meyletmesi gerek.
Kırmızının bu kadar sevilmesinde ton seçeneğinin çok olması da etkili muhakkak. Nar çiçeğinden şarabi bordoya, kan kırmızısından Karmen kırmızısına, domates kırmızısından kiremit rengine kadar istemediğiniz kadar tonu var. Buna rağmen aslında temelde iki tür kırmızı bulunuyor: Bazında mavi olan soğuk kırmızılar ve sarı olan sıcak kırmızılar. Biliyoruz tabii, kırmızı tabiatı gereği sıcak bir renk ama terminoloji icabı “soğuk ve sıcak” diye ayrılıyor. Sıcak kırmızılar esmerlere, soğuk kırmızılarsa sarışınlara daha iyi gidiyor.
Kırmızı kozmetikte de mucizeler yaratan bir renk. Kırmızı rujun icadının sadece kadınlık alemine değil; sinema, moda ve fotoğraf sanatına da sonsuz katkıları olmuştur. Düzgünce sürülmüş kadifemsi bir rujun verdiği mesaj onlarca sözcüğe bedel, malum. Ancak kırmızı ruj sürmek iddialı bir hareket olduğu için bayağı protokol lazım: Teninizle uyumlu çok doğru bir tonu seçilmeli, dişler bakımlı olmalı ve ruj hiçbir yere bulaşmamalı (bu durumda sürekli bir şeyler yiyip içmekten vazgeçmeniz
gerekebilir).
Bu taahhütlerin altına giremeyeceksiniz, kırmızı ruj sürmeyin. Ya da bir damla bile makyaj yapmadan, umursamaz bir havayla sadece kırmızı bir ruj sürüverin. Olmadı, kırmızı hevesinizi özellikle kısa tırnağa sürülmüş ojeyle alın.

Haberin Devamı

BİR YILBAŞI KLASİĞİ
Gelelim kırmızının herkesten rol çaldığı yılbaşı gecelerine. Ayakkabı, ruj, oje ve aksesuvar bir yana, kırmızı eşittir gece elbisesi. “Yılbaşı gecesi Noel Baba da dahil olmak üzere herkes kırmızı giyiyor” demeyin, kırmızının hakkını sonuna kadar verin. Yılbaşına sadece kırmızı donla girmeye cesaret etmeyi bir marifet sananlardan olmayın, baştan aşağı kırmızı giymeye cüret edin. Yeni yılı özel bir atmosferde özel insanlarla karşılayacaksınız. Bundan daha iyi bir kırmızı bahanesi olur mu? Sizi ancak gelincik kırmızısı bir elbisenin içinde süzülmek ya da ateş kırmızısı bir bluzun için de parlamak keser.
Sanıldığından daha iyi huylu ve yola gelir olan kırmızının önemli bir hasleti de, neredeyse her tür kumaşla iyi geçinmesi. Şifon, saten, kadife ve ipek tuşelerinin de etkisiyle kırmızıyla son derece iyi giden kumaşlardan bazıları. Pamuklu dokular da belki olur ama deriye ve ketene fazla yakıştıramıyorum bu güzel rengi.
Kırmızıyı sevseniz de sevmesiniz de, kırmızı bir gece elbisesi giyseniz de giymeseniz de 2009 öne çıktığınız, aşka doyduğunuz, bol bol kahkaha attığınız ve mutlu olduğunuz bir yıl olsun.

Yazarın Tüm Yazıları