Şampiyon Alman kurtları nasıl yetişiyor

Minimum enerjiyle maksimum iş yapan Alman çoban köpekleri ya da bir diğer ismiyle Alman kurdu, korkusuz, çevik ve zeki olduğundan genelde iş köpeği olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı

Çalışmaya ve hizmet etmeye hevesli yapısı sayesinde yarışmalarda başarıya ulaşmaları çok zor olmuyor. 3-6 aylıkken yarışmalara katılmaya başlıyor. İtaat ve eğitilebilirlik düzeyi en yüksek ırklardan biri. Polis, narkotik, arama kurtarma, koruma, bekçi, çoban, hizmet köpeği olarak kullanılıyor. Birçok ödülü bulunan köpeği Hacker’ı Almanya ve Macaristan Şampiyonası’na hazırlayan, Alman Kurdu Derneği’nin kurucusu Alp Doğ ve Veteriner Hekim Ersel Yıldırım, şampiyonların nasıl yetiştiğini anlattı.

Köpek eğitimi dünyada bir spor ve hobi. Bizde ise insanlar genellikle para ödeyerek köpeklerini başkalarının eğitmesini tercih ediyor. Köpek eğitiminde tutarlılık çok önemli. Köpeğe bağırarak ya da benzer ceza yöntemleri ile bir şey öğretilemiyor. Her şeyden önce köpeğin güvenini kazanmak gerekiyor. Alman çoban köpekleri, ailesine ve özellikle sahiplerine çok düşkün hayvanlar. Ankaralı Alp Doğ, 3 yıldır bu köpeklere yönelik yarışmalar düzenliyor.

YARIŞLAR 3 AYLIKKEN BAŞLIYOR

Alman çoban köpekleri 3-6 aylıkken yarışmalara girmeye başlıyor. Ancak önce refakat testinden geçiriliyor. Bu testte sahibine tasmalı ve tasmasız refakat etmesine ve verilen komutları yerine getirmesine bakılıyor. Çoğu köpek, sahibinin lider olmasını içgüdüsel olarak bekliyor. Ayrıca köpeğin silahtan korkmaması gerekiyor. Bazı köpek sahipleri boğma tasmayla eğitmeyi deniyor, ama çok yanlış. Boğma tasmayla köpeğe istediğinizi yaptırısınız, ancak tasmayı çıkardığınızda dediklerinizi yapmaz. Tasmasız verilen komutları yerine getiriyorsa, itaat eğitimi almış demektir. Alman kurdunun bekçilik özellikleri daha fazla. Minimum enerjiyle maksimum iş yapması için üretilen bir ırk. Çok atik ve hızlı olmalarına rağmen az enerji harcıyorlar. Yarışmalarda köpeğin duruşuna, tüylerine de bakılıyor. Belli bir adım açısının ve kuyruğunun uzun olması gerekiyor. Açık renk göz ve pembe burun tercih edilmiyor.

KÖPEĞİN ŞOV POZU ÖNEMLİ

Yarışmaya katılacak köpeklerin, uluslararası geçerliliği olan şeceresi veya Alman Çoban Köpekleri Derneği’ne ait kayıt belgesi olması şart. 3-6 aylıklardan başlayan gruplarda sevk kayışı ile yürüme, koşma ve şov pozlarına hazırlanma gerekli. Bir diğer nokta da köpeğin, istenildiğinde ağzını açmayı biliyor olması. Hakemin diş kontolü sırasında köpeğinizin ağzını sorunsuz açması şart.

24 ay üstü gruplarda ise karakter testi yapılıyor. Hakem, köpeğin genel anatomisini değerlendiriyor. Güzel adımlarla yürümesi ve şov pozu, hakemlerin puanları açısından önemli.

SAHİPLERİNE DE EĞİTİM

Alp Boğ, Alman Kurdu Derneği’nin ardından golden retriwer ve labrador cinsi köpek sahiplerinin bilgilenmesi için dernek ve internet siteleri kurdu. İnsanların istedikleri özellikte köpek bulabilmelerini, bilinçlenmelerini sağlıyorlar. 2001’de kurulan Alman kurdu sitesinin 1500, golden retriever sitesinin 2 bin üyesi var. Derneklerin amacı yarışmalara hakem yetiştirmek, köpek sahiplerinin köpeklerini nasıl eğiteceklerine dair eğitim seminerleri düzenlemek.

Şeceresi neden önemli

Şecerede 5 kuşak gerisine kadar köpeğin genetik özellikleri görülür. DNA ve kan testleri vardır. Agresif mi, uyumlu mu, hırçın mı bunlar anlaşılır ve köpek nerede kullanılacaksa ona göre seçim yapılmasına yardımcı olur. Eve, çocuğunuza köpek alacağınız zaman köpeğin huyları çok önemli. Şeceresiz bir köpeğin karakteri 1 yaşına kadar anlaşılmaz.Deniz BİLİROĞLU

Köpeklerde diz kapağı kayması

Diz ekleminin ön merkezinde yer alan diz kapağının kayması ya da yer değiştirmesi olarak bilinen problem, özellikle küçük ırk köpeklerde görülen önemli bir ortopedik rahatsızlık. Minyatür ve toy poodle ırkı köpekler bu problemin en çok görüldüğü ırklar. Boston bull terrier, Fransız bulldog, Pekingese, pomeranian, basset hound ve dachshund gibi kısa bacaklı köpek ırklarında da diz kapağı kayması istatistik olarak daha fazla görülmekte.

Rahatsızlığın birkaç nedeni var. Diz kapağının oturduğu yerdeki travmaya veya gelişme bozukluğuna bağlı olarak, diz kapağının o bölgede tutunmasını sağlayan bağların gevşemesi, zedelenmesi veya kopması nedeniyle meydana gelebiliyor. Yerinden çıkarak yer değiştiren diz kapağı, yanlara ve çoğu kez de iç kısma doğru kayarak olması gereken pozisyondan uzaklaşıyor.

Şikayetler genellikle risk grubundaki köpeklerin orta yaş dönemlerinde görülür. İlk şikayet, ara sıra ve aniden ortaya çıkan, tekrarlayan arka ayak topallıkları. Diz kapağı ile ilgili sıkıntısı olan köpeklerin, oyun oynarken ve koşarken sık sık birdenbire büyük bir acı ile durmaları ve topallamaya başlamaları önemli belirtilerden birisi. Köpek bu durumda çoğu kez diz kapağının yer değiştirmiş olduğu ayağını geriye doğru uzatır ve uzun bir süre tekrar öne çekemez.

Bazı köpekler bu problemi tolere ederek uzun süre idare edebilseler de çoğu kez yaşın ilerlemesiyle diz eklemindeki hassasiyet ve travmaya açık eklem yapısı, zamanla daha sıkıntılı problemler yaratmaya başlar. Bu durum uzun sürerse çapraz bağ kopmaları ve eklem tahribatları meydana gelebilir. Ağrı daha da şiddetlenerek köpeğin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkiler. Her iki arka ayakta birden diz kapağı problemlerinin ortaya çıktığı bazı durumlarda, köpeğin hem yürüyüşü hem de duruşu son derece sıkıntılı ve ağrılı bir hale gelir.

Her diz kapağı problemi köpeklerde ameliyat gerektirmez. Ancak topallık belirtileri kalıcı hale gelirse diz kapağı kaymasının cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir. Özellikle eklem harabiyeti ortaya çıkmadan önce yapılan ameliyatlardan sonra başarı oranı mükemmel denecek kadar yüksek. Diz ekleminde hasar oluştuktan sonra yapılan ameliyatlarda bu oran azalabilmekte.

Haberin Devamı

Pako Pano

2 ay önce yolda araba çarpması sonucu omuriliği kırılmış bir köpek bulduk, tedavisini yaptırdık ama hálá arka ayakları çok sağlıklı değil. Yine de kendine bakabiliyor. 1.5 yaşında, doberman kırması. İsmi Ramses. Ona sevgiyle bakacak bir yuva arıyoruz. Tel: (533) 696 60 30

Merhaba ben Mırmır. Henüz 7 aylık, kısırlaştırılmış, yakışıklı bir erkeğim. Yolda bir araba çarpmak üzereyken kurtarıldım. Tuvalet terbiyem var. Saklambaç, kovalamaca gibi çok güzel oyunlar biliyorum. Isırma, tırmalama huyum yoktur. Mır mır konuşurum sadece. Yemek ayırmam. Ben de artık bir evim olsun istiyorum. Ankara’dayım, hadi beni alın... Tel: (505) 667 47 72

7 aylık, çok uysal bu kız çocuğunun geçirdiği kaza sonucu arka bacaklarından biri diğerinden kısa. Ama rahatlıkla koşuyor, oynuyor. Onu evlat edinmek ister misiniz? Tel: (535) 338 11 31

Çamur, Ankara’da barınaktan sahiplendirilen ama sahipleri tarafından terk edilen, 3 yaşında, aşıları tamam, kısırlaştırılmış bir erkek köpek. 2 numara terrier boyutlarında, muhtemelen terrrier ve setter kırması. Çok sevecen, tuvalet terbiyesi var, ısırma, gereksiz yere havlama, dağıtma huyu yok. Çamur için yuvanızı açar mısınız? Tel: (505) 667 47 72

Yazarın Tüm Yazıları