Sahile vuran kitaplar

Haberin Devamı

GEÇEN ay “sahile vuran kitapları” yazdım da “şezlongda ne okuyacağız biz bakalım” sorularından kurtuldum. İlk yazının bu kadar çok ilgi görmesinin sebebi ise, sanırım seçtiğim kitapların bizzat, tek tek okunmuş olması.
Tuhaf bir merak ve açlıkla, daha çok Türk yazar okuyorum son 2 senedir. Tabii, bunun içine totomu kaldırıp halen bir kitap yazamamış olmam sebebiyle tırnak kemirten kıskançlığımı da ilave etmek gerek. Neyse, insanın kendini bilmesi bile en azından bir şey.
Gelelim ağustos ayı için seçtiğim kitaplara. Kitapçılarda hali hazırda çok satanlar listesinin dışında bir liste göreceksiniz burada. Tamamen kişisel. Tamamen kaygısız. Beni alan, sürükleyen, onlarca elimi sürdüğüm kitap arasından damağımda iz bırakanlar. Okuyabildiklerim. Okumaya doyamadıklarım. Ya da seyahatlerimde yanımdan ayırmadıklarımdan bazıları. Tabii ki, arasında çok satanlar da var, hiç duymadıklarınız da. Ben öncü kuvvet eylülün kitaplarına dalıyorum, siz arkamdan okuya okuya gelin.

Haberin Devamı

Genel Hayat Hikayeleri

(Kafe Kültür Yayınları)

Bu kitapta 14 kadın yazar hayatlarında ilk kez “genel” kadınların hikâyelerini yazmak için özel olarak bir araya geldi. Çok sarsıcı, çok naif, çok derbeder hikayeler var aralarında. Aslında pek çoğu bildik bir hikaye. Ancak her bir yazar öyle betimlemeler yapmış, gözden kaçan öyle ara hikayeler yakalamış ki, vay be diyor okuyucu. Bir Türkiye gerçeği. Yanıbaşından başımızı çevirerek geçtiğimiz kadınların aslında nasıl bizim gibi bir “insan” oldukları gerçeğini yapıştırıyor insanın yüzüne. Beni peşinden sürükleyen cümle:

“Ara beni! İstanbul’da bu paranın çok daha fazlasını kazanabilirsin.”

Yazarlar: Alana Beril, Anuşka Şahiner, Candan Selman, Çiğdem Keskinbıçak, Eda Geven, Elif Karaca, Emine Ebru, Melis Olçum, Münire Özgencan, Özlem, Tüm, Özlem Ulusoy, Nurcan Onaran, Sedef Kandemir, Suna Baykam, Zuhal Alkan. Fiyatı: 15 TL.

Küçük Oteller Kitabı 2013

(Mutlu Tönbekici)

Canım Mutlu’m, şu sıralar koruyucu annesi olduğu dünyalar güzeli kızını büyütüyor. Ama bir yandan da gezmeye, keşfetmeye devam. Bu yaz da onun küçük oteller kitabının yeni baskısı benim yol haritam. Tam 16 yıldır yayınlanan bu benzersiz rehber Türkiye’nin sıradışı, özgün, harika küçük otellerini tanıtıyor. 250’ye yakın otelin yer aldığı bu rehberin 2013 baskısında eskilerde olmayan yaklaşık 30 yeni otel bulacaksınız. Resmi sınıflandırmaların dışında kendi sıfatlarını oluşturan bu otellerin en önemli ortak noktası ise küçük olmaları. Mutlu Tönbekici’nin hazırladığı ve özenle yenilenen bu keyifli rehberde okuyucular sayfaların köşelerinde yer alan koordinatları kullanarak akıllı telefon ya da tabletleriyle merak ettikleri otelin neredeyse garaj kapısına kadar yol tarifi alabilecek. Mini boyutuyla artık her yere sığıyor. Fiyatı: 23 TL.

Sahile vuran kitaplar

Haberin Devamı

Sultanı Öldürmek

(Ahmet Ümit)

Biri, sizi cinayet işlemekle suçladığında deliller bulur, tanıklar gösterir, bunun bir iftira olduğunu kanıtlamaya çalışırsınız, ama sizi itham eden kişi bizzat kendinizseniz, ne yaparsınız? Ahmet Ümit’in romanı Sultanı Öldürmek bu satırlarla başlıyor. Yıllardır aynı kadını bekleyen bir tarihçinin hikâyesi bu. Şahane bir aşk için harcanmış bir ömrün hikâyesi... Serhazinlerin son temsilcisi Müştak Serhazin’in başından geçen dört günlük tuhaf serüven. Sapında Fatih Sultan Mehmed’in tuğrası bulunan mektup açacağıyla öldürülmüş bir tarih profesörü... Ahmet Ümit’in kalemi, tasvirleri ve dehlizleri yine beni benden aldı. Fiyatı: 20 TL. – Everest Yayınları.

Sahile vuran kitaplar

Haberin Devamı

Fi – Akilah

(Aslı Sarızeybek Kohen)

Çok ama çok acaip bir kitap şu an elimde tuttuğum. Aşkın tuhaf ilişkilerin, bencilliğin, entrikanın ama aynı zamanda naifliğin iç içe geçtiği enteresan bir hikaye. Akilah’nın adını güzelliğin matematiksel ifadesi sayılan Fi sayısından alan romanı, inanılmaz olanın hakikatini anlatıyor. Dünya çağlardır aslında güneşin değil güzelliğin etrafında dönüyor. Modernizm ve teknoloji bireyi ele geçirdikçe mükemmel sayılan güzelliğe, ona yaklaşan objelere ve insanlara duyduğumuz hayranlık artıyor. Hep güzelliği, kendi Fi’sini arayan insan ilişkileri de çoğu zaman, hayatın onlara biçtiği rollerden kaynaklanan öfkenin pençesinden kurtulamayarak kendi Can Manay’larını (romanın kahramanı) üretiyor. Beni vuran cümle:

Haberin Devamı

“Bir kişiye duyulan aşktan daha acımasız bir şey var mıdır?” sorusu.

Hamiş: Akilah ismini kullanan yazar Aslı Sarızeybek Kohen, bir İzmirli. Fiyatı: 23 TL. – GOA Yayınevi.

Sahile vuran kitaplar


As Maça

(Selim Çiprut)

Dört arkadaşın unutulmaz hikayesi, As Maça. Beni derinden etkileyen bir hikaye. Erkek dünyasındaki sarsılmaz dostluğa açılan bir kapı aralığı. “Aa Maça” henüz çocukken birbirlerine bağlanan, farklı kişiliklere sahip olan dört erkek arkadaşın, zamanla hayatın zorluklarına karşı omuz omuza dimdik ayakta durup, hayattan ve birbirlerinden asla vazgeçmediklerini anlatan bir dostluk öyküsü... Yarası olanların öyküsü. Çok beğendim. Beni vuran motto:

“Yakın olmak, aile olmak, yakında olmak en büyük hazine.”

Haberin Devamı

Fiyatı: 14 TL. – Siyah İnci yayınları.

Yazarın Tüm Yazıları