Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Bademciklerim iyileşmeyecek mi?

39 yaşında bir erkeğim. Hiç geçmeyen bademcikler beni sık sık hastalandırıyor. Ayrıca sürekli üşüme sorunum var. Yazın çok sıcak havalarda bile sürekli üşüme hissediyorum. Gitmediğim doktor kalmadı. Bademciklerim için antibiyotikler iğneler kullandım ama kesin sonuç yok. Doktorlar üşümemin kansızlığa bağlı olduğunu düşünüyorlar ama, yapılan tahliller de normal çıkıyor. Bana ne önerirsiniz?

Rumuz: AVCI

Olayınızı iki boyutlu olarak ele almak daha uygun. İlk olarak yıllardır geçmeyen, sizi sık sık yatıran bademcik sorunu için, neden hala ameliyat olmadığınızı anlaşabilmiş değilim. Normal koşullarda boğazın iki yanında kale gibi, koruma görevi yapan bademcikler, eğer kendileri bir mikrop yuvası haline dönüşmüşler ve sizi sık sık hastalandırır hale gelmişlerse, bu hastalık odaklarından kurtulmanız gerekecektir. Aksi taktirde buradaki iltihapm odakları genel sağlığınız için risk haline gelecektir. Bademciklere yerleşen mikroplar, akut ateşli eklem romatizması, kalp romatizması ve glomerulonefrit gibi böbrek hastalıkları nedeni olabilir. Gittiğiniz iç hastalıkları uzmanı doktora bu konuları danışmanızı ve şimdiye kadar böyle bir hastalığa yakalanmış olup olmadığınızın kontrolunu yaptırmanızı tavsiye ederim.

Üşüme konunuza gelince, bu denli üşümenin kansızlığa bağlı olacağı kanısında değilim. Ben, öncelikle tiroid bezinin araştırılmasını öneriyorum. Tiroid bezi, salgıladığı hormonlarla gıda maddelerinden enerji üretilmesini sağlar. Eğer tiroid bezi salgılaması gerekenden daha az hormon salgılarsa, enerji üretimi düşeceği için üşüme olması çok doğaldır. Tiroid bezinin az çalıştığı durumda (hipotiroidi), kolay kilo alma, citte kuruma ve kalınlaşma, seste çatallanma, kanda kolesterol yüksekliği ve ardından damar sertliği gibi ek sorunlardan da biri ya da birkaçı daha bulunabilir.

Doktorunuzla bu ihtimali de konuşmanızı ve bu yönde tetkik yaptırmanızı tavsiye ederim.

Saçı kısa kestirmek dökülmeyi önlemez

Ayşe BOZOK/RİZE

Saçlar, kafa derisinde yer alan kıl keselerinde üretilir. Dipten uzarlar, yani kıl kesesi devamlı olarak saç üretir. Bir saç telinin ortalama yaşam süresi 3-4 yıl kadardır. Bu süreyi dolduran saçın uzaması durur, dipten yani kıl kesesinin içinden yeni saçın oluşmasıyla bu saç itilir ve düşer. Her gün 40-50 adet saç telinin düşmesi doğaldır. Mevsimsel değişimlere ve diğer bazı faktörlere bağlı olarak dökülmenin günde 100 taneye kadar artması da doğaldır. Saçınızı kestirmenin dökülme üzerinde etkisi yok. Saçınız yine aynı tempo ile yenilenir yani aynı sayıda saç dökülür ancak kısa olduğu için o kadar dikkat çekmez.

Prostat olduğunuzu sanmıyorum

B.DOĞANA/ALMANYA

Mektupta anlattığınız şikayetler, doktorunuzun koyduğu böbrek taşı teşhisini doğruluyor. Prostat konulu yazımı dikkatli okuduysanız, oradaki tablonun size uymadığını görmüş olmalısınız.

İdrarınızın zaman zaman bulanık çıkması, genellikle halk arasında ‘kum dökme’ olarak adlandırılan tabloyu düşündürür. İdrarın bulanık çıkmasında iltihap ihtimali de hatıra gelir. Ancak idrar yolu iltihaplarında sık ve ağrılı idrarla, yüksek ateş görülme ihtimali de olabilir. Bol su içmek ve doktorunuzun size önerdiği diyeti uygulamakta yarar var. Böbreklerinizdeki taşların böbreğin neresinde ve hangi büyüklükte olduğunu bilmiyorum, bu nedenle taşların kendiliğinden düşmesi ihtimali ya da litotripsi yöntemiyle kırılma olanakları konusunda birşey söyleyemiyorum. Bu konuyu doktorunuzla konuşmanızın yararlı olacağını düşünüyorum.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları