Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

İlacınız fazla geliyor

A.SARUHAN/ANTALYA

1995 yılında geçirdiğiniz guatr ameliyatından sonra, tiroid beziniz az çalışır durumda kaldığı için tiroid hormonu kullanıyorsunuz. 100 mg.lık L-Thyroxin dozu genellikle normal olmasına karşın, bazı kişilere yüksek gelebilir. Tiroid hormonlarının fazlalığı taşikardi denilen nabzın hızlı atması kadar, sizde olduğu gibi aritmi denilen kalbin düzensiz çalışmasına da neden olabilir. Kalp şikayetlerinizin ameliyattan 3-4 yıl sonra başlaması, kalan tiroid bezinin giderek artan dozda hormon salgılaması ve bunun yanısıra ilaç şeklinde aldığınız hormonun fazla gelmesi gibi bir etkene bağlı olduğunu düşündürüyor. Size tavsiyem tiroid hastalıkları konusunda uzman bir doktora da kontrol olmanızdır.

Farenjit sigara içenlerde görülür

AslI CANER

Yutkunduğunuz zaman boğazınızda birşey varmış gibi his olması, tıp dilinde farenjit olarak adlandırılan, boğazın yutak kısmının iltihaplanması haline bağlıdır. Anjin, nezle, sinüzit gibi üst solunum yolu iltihaplarından sonra kalabildiği gibi, sigara içenlerde, çok sıcak veya çok soğuk gıda alanlarda, burundan nefes alması kısıtlı kişilerde sıklıkla görülen bir sağlık sorunudur. Kulak boğaz ve burun hastalıkları uzmanı bir hekime başvurmanızı tavsiye ederim. Yapacağı muayeneden sonra farenjitin tipini ve buna yol açan etkenleri belirleyecek ve böylece tedavi olanağına kavuşacaksınız.

Süt hormonunuz yükselmiş

A.İPLİKÇİ/EDİRNE

Meme başlarınızdan, çamaşırınızı lekeleyecek tarzda akıntı gelmesi, bir çeşit süt salgısı olduğunu düşündürür. Meme başınızı sıktığınızda çok az da olsa beyaz bir salgı görmeniz, bu düşünceyi doğruluyor. Süt salgısı, gebelik ve doğum sonrasında artan bir hormonla (prolaktin) gerçekleşir. Ancak, bazen bu hormon, gebelik oluşmadan da artar. Bu artışta psikolojik etkenler bile, neden olabilir. Yapılacak kan tahlilinde, prolaktin hormonunun düzeyi ölçülür. Eğer yüksek bulunursa, bunu normale indirecek ilaçları kullanmanız gerekecektir. Bir hastaneye başvurduğunuz taktirde, gerekli tetkik ve tedaviler yapılacaktır.

Proteinleri ihmal etmeyin

B.ERCANER

Düzenli olarak aerobik yapmanız sağlık açısından gerçekten yararlı. Spor yapanların beslenmesine biraz daha özen göstermeleri gerektiğini siz de belirtmişsiniz. Maddi durumunuzun sürekli olarak et ve tavuk yemeye uygun olmadığını söylüyorsunuz. Bilmeniz gereken şey, protein açısından tek kaynağın et ve tavuk olmadığıdır. Ülkemizde hala bazı balık türleri çok ucuz. Örneğin istavrit gibi ucuz balıkların besleyicilik nitelikleri de, pahalı balıklarla aynıdır. Öte yandan yumurta da ucuz ve önemli protein kaynakları arasında yer alır. Süt ile sütten yapılan yoğurt ve peynir gibi ürünler de hayvansal proteinler açısından çok zengin kaynaklardır. Hayvansal proteinlerden bahsedip, bitkisel proteinleri ihmal etmek olmaz. Gıdalarımızda yer alan bir çok bitki de protein kaynağıdır. Mercimek ve kuru fasulye gibi baklagiller protein açısından ete yakın değerdedir. Sayın okurum, sebzeler ve meyvalar da özellikle vitaminler açısından çok önemli. Ancak sizin talep ettiğiniz gibi, hangi gıdadan ne oranda yemeniz gerektiği şeklinde bir liste vermem mümkün değil. Boy ve kilonuz, iş ve yaşam temponuz, sağlık durumunuz gibi faktörleri de bilmek gerekir. Bu konuda, tıp fakültelerinin beslenme kürsülerinden yardım alabilirsiniz.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları